Ha híve lennék annak, hogy engedjem, a Firefox mentse és szinkronizálja a dolgaimat, akkor nyilván könnyebb dolgom lett volna, de én jobb szeretem, ha inkább magam meg tudok csinálni valamit a rendelkezésemre álló állományokból és nem tárolgatja senki a dolgaimat egy számomra ellenőrizhetetlen felhőben.
Gyakran olvasni olyat is, hogy jelszavakat ne jegyeztessünk meg a böngészővel, ne legyünk sehová folyton bejelentkezve és persze a HTML-be és CSV-be kimentett adatok bárki számára könnyen olvashatóak, mint ahogy a jelszavas védelmet nélkülöző tömörített fájl is, ha bárki keze közé jut.
Ezeket a biztonsági kockázatokat mindenki a maga vérmérséklete és felhasználási szokásai szerint vegye figyelembe!
Én most LMDE 7-ről a Gigi féle Firefoxból, ami jelenleg egyébként a 147-es verziónál jár, költöztettem a Firefoxban lévő profilomat Debian 13-ra, ami viszont még a talán a 140-es verziójú Firefox-ESR-t használja, szóval van némi kompatibilitási probléma, de a tapasztalatokat próbálom kicsit úgy leírni, hogy mindenkinek hasznára lehessenek.
A kiindulási rendszeren érdemes megnézni először is a cat ~/.mozilla/firefox/profiles.ini kimenetét,
hátha ki tudjuk puskázni, hogy most melyik profilt használja Firefox.
LMDE esetén ez általában: ~/.config/mozilla/firefox/profiles.ini Snap csomagból telepített Firefox esetén pedig a cat ~/.mozilla/firefox/profiles.ini parancsra tippelnék.
Mivel itt a legtöbben vélhetően Ubuntut és a Snap csomagból települt Firefoxot használják, részükre jegyezzük meg, hogy az Ubuntu Snapen keresztül telepített Firefox beállítási könyvtára a felhasználói mappán belül található: ~/snap/firefox/common/.mozilla/firefox/ Ebben a mappában találod a profiladatokat (könyvjelzők, előzmények, beállítások), általában egy .defaultvagy .default-release végződésű alkönyvtárban
Hagyományos rendszercsomagból telepített Firefox esetén a tar czvf your-mozilla-backup.tar.gz ~/.mozilla, Snap Firefox esetén pedig a tar czvf your-mozilla-backup.tar.gz ~/snap/firefox/common/.mozilla paranccsal jól lehet menteni, költöztetni a teljes mozilla beállítókönyvtárat másik rendszerre (gépre), ez tud menteni mindent akár egy pendrive-ra is, míg mondjuk a symlinkek mentése csak úgy egy FAT32 fájlrendszerű eszközre nem lehetséges.
A lényeg, hogy mindig tudjuk, hol van a mi firefox beállítókönyvtárunk és fenti parancsban a forrásfájlt ennek megfelelően adjuk meg.
Természetesen a célgépen oda kell kibontanunk a firefox könyvtárat, ahol az adott rendszer keresni fogja azt. A célgépen (-rendszeren) lévő Firefox indítása előtt a nekünk kellő (ha nem tudjuk melyik az, akkor az összes) kicsomagolt profilkönyvtárból érdemes a compatibility.ini-t törölni.
Ha eltérő Firefoxokról beszélünk, akkor érdemes először -P kapcsolóval indítani a célgépen lévő Firefoxot. Például:
firefox -P
vagy
firefox-esr -P
és a profilkönyvtárat megadni.
Ezt követően nagy valószínűséggel elérhetőek lesznek a korábbi mentett könyvjelzőink és működni fognak az elmentett jelszavaink. Ha a kiindulási Firefoxunk magasabb verziószámú, mint a célrendszeren lévő, akkor érdemes a Firefox honlapjáról elérhető, a kiindulási rendszeren megtalálható verziószámú tömörített Firefoxot letölteni, kicsomagolni és azt futtatni, amíg a célrendszerre meg nem érkezik az azonos verziószámú Firefox.
Tegyük fel, hogy a firefox-147.0.4.tar.xz fájlt én most a felhasználóm könyvtárába bontottam ki, vagyis a /home/$USER/firefox/firefox -P paranccsal indítottam és a Profil létrehozása gomb megnyomása után létrehoztam egy új profilt Alapértelmezett felhasználó néven.

Bezártam a Firefoxot és az eredeti profilkönyvtáram teljes tartalmát bemásoltam ebbe a gyakorlatilag üres könyvtárba és aztán a compatibility.ini-t innen is töröltem. A ~/firefox könyvtárból ezután a Firefox már rendben indult, és mentett könyvjelzők és jelszavak is mind megvoltak.
Én szeretem, ha a könyvjelzők eszköztár megjelenik, de csak minden új üres lapon. Ehhez a Szerkesztés/Beállítások/Kezdőlap-nál a Kezdőlap és új ablakok valamint az Új lapok résznél is átkattintottam a „Firefox kezdőlap (alapértelmezett)” értéket „Üres lap”-ra.

Az eredeti profilkönyvtár a compatibility.ini törlése után se működött tökéletesen az ESR-rel. Nem javasolható módon én erre az eredeti profilkönyvtárra is ráengedtem a tömörítettből kicsomagolt 147-es Firefoxot, bezártam és utána megint próbáltam indítani az ESR-t. Nem indult, korrupciót észlelt és ajánlotta az új üres profilból való indítást. Hát egy túróst! Bezártam. Megint töröltem a compatibility.ini-t és újra kezdeményeztem az ESR indítását. Nem tudom, mit piszkált meg a kicsomagolt 147-es, de most az ESR is tökéletesen fut. A Könyvjelzők eszköztár ott van minden új lapon, de tartalommal bíró lap esetén nem látszik, minden mentett könyvjelzőm és jelszavam is teszi a dolgát.
Nekem ebből annyi a lényeg, hogy ezen tapasztalatok alapján az asszony hosszú évek óta Debian és Firefox-ESR alatt lévő profilját is ezek szerint jó eséllyel tudnám költöztetni nem csak Debianra, hanem Ubuntura; Linux Mint-re; LMDE-re is.
Most úgy képzelem, hogy felraknék az új rendszerre egy olyan verziószámú Firefoxot, ahol éppen az ESR kullog, abba migrálnám a profilt, aztán ha minden működik jól, akkor frissíteném a Firefoxot, de lehet, hogy előre menni nem is olyan nagy gond, szóval megpróbálhatnám egyből rátolni a mentett profilt a compatibility.ini törlése után a frissebb Firefoxra, inkább csak ez a visszafele lépkedés a nehezebb...