A Firefox költöztetésével kapcsolatos blogom alatt merült fel a téma, hogy Linux rendszeren a Firefoxban a Facebookra bejelentkezve annak Messenger részén nem lehet hang- illetve videohívást indítani és fogadni, ha az egérmutatót az ezeket kezdeményező gombok fölé viszed, akkor írja, hogy ebben a böngészőben ez a funkció nem támogatott.
Ez vitt engem abba az irányba, hogy elgondolkozzam, én milyen alkalmazásokon keresztül tudok/szoktam hang- illetve videohívást kezdeményezni.
A Messengernél maradva, a „nagygép”-em főrendszerén van egy Google Chrome, amiben be vagyok jelentkezve a Facebookra, ha kell számítógépről valamiért hang- vagy videóhívást kezdeményeznem vagy fogadnom, akkor ez az egyetlen hely, ahol ezt meg tudom tenni, ugyanis ha bármely más fiókban akár csak a Chrome-ban megpróbálok bejelentkezni a Facebookra, akkor a helyes felhasználónév és jelszó megadása után azt kéri, hogy adjam meg a hitelesítő alkalmazásban (amivel a fiók nincs összekötve) látható kódot vagy kezdjem meg az általában több napig tartó procedúrát a személyem igazolására. Ennyire azért ez nem fontos nekem, ha jön Messenger hívás vagy indítanom kell ilyet, azt a telefonomon intézem.
(A Messenger amúgy szerintem folyamatosan sorvad, ugyanúgy mint a Skype is mindig lépdelt visszafelé, mióta megvette az MS, aztán végül be is szántották. Tudtommal a Messengernek most a Facebooktól független webes felülete, és a Facebook fióktól független használatának lehetősége fog éppen megszűnni.)
Amíg volt, mi gyakran a Skype-ot használtuk, a számítógépes változatában tudtunk képernyőt is megosztani.
Mostanság én a leggyakrabban a Google Meet-et használom, abban is lehet hátteret elfedni és képernyőt megosztani, ráadásul könnyen küldök emailt arról, mikor lesz a következő alkalom.
Sokszor hallottam már emlegetni a Zoomot, egyszer-kétszer tán használtam is.
Cégek oktatáshoz szívesen használták pár alkalommal a Microsoft Teams-et, szóval van olyan rendszer, ahol ez emlékeim szerint még telepítve is van.
Nekem erre a gépre és a telefonra is van telepítve Jami, úgyhogy azt is bármikor tudnám élesíteni.
Jó, ingyenes és könnyen elérhető alternatíva lehet a JitsyMeet is. Az simán böngészőből elérhető, szintén lehet benne hátteret eltüntetni és ahogy nézem, még a Google naptárral is össze lehet kapcsolni, szóval nagyjából tudhatja azt, amit a Google Meet. Sajnos azonban képernyő vagy ablak megosztásának lehetőségét nem látom benne.
Ennek pótlására azt hiszem, mondjuk OBS-sel tudnék virtuális webkameraképet létrehozni, de az nagyon erőforrás-igényes.
Illetve egy SIM-kártya nélküli androidos telefonra van telepítve egy Viberem, amihez egy nulla mentett telefonszámot tartalmazó nyomógombos telefon telefonszáma van társítva. Azt a fiókot onnan tudom élesíteni bármelyik Linux rendszerem saját felhasználói fiókjában.
Ti mit ismertek hang- vagy videohívás kezdeményezésére és fogadására?
Melyiknek mi az előnye és a hátránya szerintetek?