KiralyMarta Béta rendszer, jelen pillanatban jó ötlet is lehetett, meg nem is.
Szerintem inkább az a lényeg, hogy van egy jó hardvered, van kellő tapasztalatod a linuxhoz, miért nem keresed meg azt a rendszert, ami épp most a legmegfelelőbb neked?
Ez lehet akár az Ubuntu köztes kiadás 25.10 is, hiszen az frissített kernellel, wayland és egyéb támogatással rendelkezik. De, lehet, hogy nem is Ubuntu, hanem valami más, Fedora, Manjaro, Debian stb.
Nem lebeszélni akarlak az Ubunturól, hanem jelezni, hogy nem csak ez létezik, és lehet, hogy a gépednek és szoftvereidnek esetleg más is megfelelhet. Sőt, az is lehet, hogy jobban, mint egy LTS Ubuntu. Itt az alkalom, már kb. 2 hete nincs megoldás, pár nap alatt, a legelterjedtebb 4-5 disztrót simán ki lehet próbálni. Az én ajánlatom a Fedora Workstation, Gnome felülettel, a legfrissebb kernellel, wayland only támogatással.
Az is lehet, hogy a nyáron megjelenő Ubuntu 26.04 LTS megoldja a gondokat, akkor meg simán át lehet állni rá. Azt írtad a szükséges szoftverek gyorsan telepíthetőek, a projektek el vannak mentve, mi akadálya van egy ilyen jellegű próbának? Telepítéssel max 1 nap, mégis jobb mint 2 hétig körözni egy azonosíthatatlan problémán. Segítséget itt bármelyik linuxhoz tudsz kapni.
Legalábbis, én ezt csinálnám.