Gorrodin
Szia! Nekem ez teljesen kimaradt eddig, de mivel még nem érkezett hozzáértő válasz, arra gondoltam, hogy megpróbálom megindítani a témát egy AI-tól kapott válasszal. Amennyiben van benne csacskaság, akkor legalább a humanoidok ki tudják javítani ezt, mert szerencsére szürkeállomány tekintetében jól áll ez a fórum (és még engem is elbír, aki nincs befizetve a Mensa HungarIQa-ra, pedig szeretem a magyaros ételeket.)
„Kubuntu (tehát KDE Plasma alapú rendszer) alatt a plusz egérgombok programozása nem mindig egy kattintás, de több jól működő megoldás van — attól függően, mennyire akarsz mélyre menni.
A) GUI-s megoldás: Input Remapper
Ez a legegyszerűbb és legkényelmesebb.
Telepítés:
sudo apt install input-remapper
Indítás:
input-remapper-gtk
Kiválasztod az egeret
Megnyomod a plusz gombot → felismeri
Hozzárendelsz egy billentyűt vagy parancsot (pl. Back, Forward, Ctrl+C stb.)
Aktiválod a profilt
Előnye: grafikus, könnyű használni
Hátránya: néha kell újraindítás / profil aktiválás
B) Haladó: xbindkeys + xev
Ha teljes kontroll kell:
Nézd meg a gomb kódját:
xev
(egy kis ablak → kattintasz benne → kiírja a button számot)
Konfiguráld az ~/.xbindkeysrc fájlt:
"xdotool key Ctrl+c"
b:8
Indítás: xbindkeys
Előnye: nagyon rugalmas
Hátránya: manuális, kevésbé kényelmes
C) udev / libinput
Ez már inkább haladóknak: gombok átdefiniálása rendszer szinten
hwdb vagy libinput quirks
Akkor érdemes, használni, ha speciális gamer egered van vagy nem ismeri fel jól a rendszer az egeret.
D) Gamer egér esetén, ha például Logitech egered van.
Piper + libratbag
sudo apt install piper
Ez kifejezetten gamer egerekhez való (profilok, DPI, gombok)”
Azt nem tudom, hogy megvan-e már az egered. Ha még nem, akkor én a helyedben olyat próbálnék meg venni, ami szabványos HID eseményeket küld, az nagy valószínűséggel működni fog a Remapperrel is.
A net szerint a Logitech (alap modellek), Microsoft, Trust, Genius egerek általában ilyenek.
Amennyiben kinézel egy konkrét egeret, akkor arra érdemes szerintem vásárlás előtt rákeresni, hogy mik vele ezen a téren a linuxos tapasztalatok. (Hogy Kubuntu a kabát, az most szerintem nem sokat számít, ez a dolog nem a felület szintjén dől el.)