DawsonST Nekem ennél jóval lassabban ment a váltás, a Windowsba már járatos voltam, a Linuxba viszont bele kellett tanulnom.
Az NTFS windowos fájlrendszer, az MS eléggé titkolja vele kapcsolatban a dolgokat, úgyhogy tökéletesen talán csak a Windows bánik vele. Eleinte nekem is voltak még NTFS meghajtóim, de tartottam is készenlétben egy HBCD-t arra az esetre, ha töredezettség-mentesíteni vagy javítani kell.
Azt nem tudom, mi volt konkrétan a gondod, de az ntfs-3g és fuse csomagok nem biztos, hogy alapból telepítve vannak egy Linuxon, illetve az is közismert, hogy a Windows a gyors rendszerindítás miatt gyakran nem zárja le rendesen a partíciókat és ilyenkor a következőként indított Linux rendszer csak olvasni tudja azokat. Vissza kell kapcsolni a Windowst és gyors rendszerindítást, hibernálást kikapcsolni. Ez a Win sara, hogy 10 leállításból 9-szer valójában nem állítja le rendesen a rendszert, csak amolyan félhibernációs állapotba teszi, így éri el, hogy gyorsan 'induljon' a rendszer. Hibernálásból vagy alvásból a Linux is gyorsan ébred. Jó vicc, szemfényvesztés. Ha nincs már Windows, akkor Linux alól egy ntfsfix tudja ezt orvosolni azt, hogy utoljára olyan Windowshoz volt csatlakoztatva az NTFS meghajtó, ami így elbánt vele.