Ha a devcpp jó volt windows-on, akkor szerintem a legjobb megoldás egy sima szövegszerkesztő, aztán terminálban gcc-vel fordítani és ott futtatni, felesleges komoly fejlesztői környezetekkel bajlódni.
Telepíts fel a gcc-t:
sudo apt-get install build-essential
Aztán gedit-ben(Alkalmazások->Kellékek->Szövegszerkesztő) megírod a programod, amikor .c kiterjesztéssel elmented, akkor ki is szinezi, a beállításoknál be tudod állítani, hogy számozza is a sorokat, meg a betűméreten is lehet változtatni stb.
Amikor megvan a program, akkor nyitsz egy terminált odanavigálsz a könyvtárba cd parancsokkal, ahova mentetted és lefordítod a c fájlt ezzel a paranccsal:
gcc fájlnév.c -o kimenet
(ha a math.h függvénykönyvtárat is akarod használni, akkor az -lm kapcsolót is kell használni, én ezzel szívtam egy ideig).
Ha lefordult hiba nélkül, akkor futtatni így tudod terminálban:
./kimenet
Itt tuti nem lesz olyan gondod, hogy a scanf nem olvas be billentyűről stb. Lehet, hogy ez így bonyolultabbnak tűnik, de szerintem egyszerűbb, mint egy behemót IDE használata.
Ja, meg ha kezdő vagy linuxban, akkor nem biztos, hogy tudod, hogy terminálban a fel-le kurzorral tudsz a korábban már kiadott parancsaidra lépkedni, ez nagyban megkönnyíti a fenti módszert, meg máskor sem kell gépelgetni mindig.