Sziasztok!
Találtam egy jó kis dokkot, a neve wbar, C++-ban írták, elég gyors és használható. Azért is tetszett meg, mert nagyon könnyen konfigurálható, de ezt majd ti is meglátjátok. Nem is húznám az időt, a pingvinek közé csapok ;]
A wbar letölthető innen. Összepakoltam egy alap konfigurációt, ami letölthető innen.
Miután feltelepítettétek a csomagot, nyissatok egy terminalt. Először létrehozzuk a szükséges dolgokat:
$ mkdir .wbar
$ cd .wbar
Ebbe a jegyzékbe tömörítsük ki az általam adott fájlt:
$ unrar e config.rar ~/$USER/.wbar
Ha esetleg nem rendelkeztek unrarral, synapticból telepíthetitek az unrar-free csomagot, esetleg terminálból, ha már úgyis nyitva van. Ha jól emlékszem így más sikerül kicsomagolni a rar fájlt.
$ sudo aptitude install unrar-free
A dokkot a
$ wbar -config ~/.wbar/config.wbar -above-desk -filter 1 -fc 0xffaaaaaa -idist 5 -isize 32 -bpress
paranccsal lehet indítani, ha azt szeretnétek, mindig induljon el a dokk a rendszer indításakor készítsetek egy bejegyzést Rendszer/Beállítások/Munkamenetek menüpont alatt.
Az előbbi parancs tartalma a következő:
-config ~/.wbar/config.wbar
- Megadja honnan vegye a config fájlt.
-above-desk
- A dokk az asztal felett jelenjen meg. Ha ezt az opciót kifelejtjük, nem látjuk a dokkot. ;)
-filter 1
- Ha egy ikonra mutatunk az egérrel, az elszíneződik.
-fc 0xffaaaaaa
- Ez lesz az előbbi elszneződés színe, ahol a 0x arra utal hexadecimálisan adunk meg színt, az első kettő érték a láthatóságot szabályozza, a többi hat pedig értelem szerűen az RGB skála értékei hexában.
-idist 5
- Megadja az elemek közötti távolságot
-isize 32
- Megadja az ikonok méretét
-bpress
- Ha rákattintunk egy ikonra, az besüllyed, mint ha lenyomódna ;)
Egyéb parancsok, amiket nem használtam fel a konfigban (wbar -help alapján):
-zoomf z zoom értéke (pl: 1.8 or 2.5)
-jumpf j ugrási érték, mennyire ugorjanak az ikonok (pl: 1.0 or 0.0)
-pos p pozíció, igazítás értéke:
top | bottom | left | right |
center |
-
-dblclk ms milisecundum érték a duplakattintáshoz (0: single click)
-vbar függőleges dokk
-balfa i dokk hátterének láthatósága (0-100)
-falfa i dokk láthatósága (0-100)
-filter i szín szűrő, amint már korábbanis írtam, beállításai 0: semmi, 1: az az elem lesz megadott színű, ami felett az egér mutatója tarzkodik, 2: a többi ikon lesz adott színű, 3: minden ikon az adott színben pompázik
-nanim i megadja, ha egy ikonra visszük az egeret, az hány ikon mozgását eredményezze, (1...ahány ikonunk van)
-nofont ha a parancshoz írjuk, nem ír ki szöveget a program az ikonokhoz
A parancsok áttekintése után nézzük a konfigurációs fájlt hogyan kell megírnunk/szerkesztenünk.
A fájl valahogyan így kell kezdődjön:
# The Bar && Font
i: /home/z/.wbar/icon/back.png
t: /home/z/.wbar/font/20
c:
i:/home/z/.wbar/icon/xkill.png
c:xkill
t:Kill
i:/home/z/.wbar/icon/gnome-terminal.png
c:gnome-terminal
t:Terminal ...
Az első bejegyzés mindig a dokk tulajdonságait állítja be. Az i után a dokk hátterét állíthatjuk be. A t után adhatjuk meg milyen betűtípust szeretnénk használni, nekem például a dokk konfigurációs fájl mellett található a font.ttf. Az ezután következő /20 a betű méretét szabályozza. A csomagban található betűtípus egyébként a Dauphin névre hallgat, de bármely más betűtípus szabadon használható. A c után ne írjunk semmit, de ne töröljük ki, mert akkor a dokk nem egészen olyan lesz, mint amilyet szeretnénk. ;) A többi bejegyzés a dokkban szereplő ikonokra vonatkozik, és itt kap a c szerepet, ugyanis ez adja meg milyen parancs fusson le az ikonra kattintáskor. A bejegyzések sorrendje határozza meg az ikonok sorrendjét.
Végezetül legyen itt pár kép, nálam hogyan fest a dolog:
1. kép
2. kép
A hejjesírási hibákért utólag is bocs! Sok sikert a dokk használatához! ;)
És leges-legvégül még azt is megírom, mire megírtam ezt a kis szösszenetet, megtaláltam a gui-s beállító felületet is a dokkhoz, ami a wbar util, ahol ugyanúgy állítgathatunk mindent, sőt még az automata indítást is elintézi nekünk ;) :]
Z