Sziasztok!
Egy jó ideje szenvedek a régi laptopommal XP alatt. Ezután döntöttem, hogy váltok Linux OP rendszerre, mivel az általam használt funkcionalításokra (netböngészés, szöveg szerkesztés, IM kliens használata, tudományos programok stb.) szerintem sokkal jobban megfelel a Linux mint a M$ bármely terméke.
A gond ott kezdődödtt, hogy az én laptopom nem mai darab. Hat éves a kicsike. A tipusa Dell Latitude S600-as. Elöször Suse 10.3 Gnome-mal próbálkoztam, de a 600 MHz, illetve 256 MB édes kevésnek bizonyult, bár meg kell állapítanom, hogy még így is versenyben maradt az Xp-val, viszont nem nyerte el a tetszésemet a Yast, mivel nekem legalábbis úgy tünt túlságosan központosítást értek el a fejlesztők. A gondot tetézte, hogy kezdő Linuxosként belefutottam egy olyan jellegű problémába, amely a legtöbb embert megrémísztett volna. A wifi kártyám nem volt kopatibilis a Linuxxal. (Linksys Wpc54g v.2.) Hosszas böngészés után kiderült hogy ndiswrapper a megoldás. A több féle make közül meg is találtam a helyeset. Egyszer majd le is írom számotokra, hogy késöbbiekben valamelyik sorstársam számára legyen magyar leírás.
Aztán hosszas kinlódás után, úgy döntöttem szakemberhez fordulok, hogy segitsen olyan disztrubuciót találni amely elfut a laptopomon. Akit találtam csupán belekostolt az egészbe, és pusztán telepít. A GOS 2.0 E ajánlotta. A múlt héten fel is telepítette, aztán egy sor nyüglődés követett, hogy végülis beüzemeljem a wifi kártyát, végülis sikerült. Elkezdtem nagy dirrel durral kitapasztalni az Op rendszer lehetőségeit. Sajnos csalódnom kellett, korántsem volt stabil, és nem lehetett testre szabni. (például az időbeállítást csak terminálban lehetet megoldani) és elég gyenge volt a szoftver támogatása is. (nagyon nehézkes volt bármit is találnom az általa javasolt két csatornán, plusz ami még alapból nem javasolt csak el volt mentve sok olyan volt amit nem támogatot.) A menürendszere is egy idő után idegesítő lett.
Így döntöttem, hogy lépek és feltelepítem a Kubuntu 7.10-est, melyet a synaptic csomagkezelőn töltöttem le. (A 8.4estől tartottam, hogy már végkép nem fog müködni rajta...) KDE 4.1es dekstoppal eggyütt. Úgy éreztem megtaláltam az igazit. Nagyon tetszett az egész. Viszont megjelent az a probléma, hogy a réginek jó pár részlete fennt maradt. Elkezdtem tisztítani a csomagokat az alapján hogy a Kubuntuhoz kell-e vagy sem. (Muszály spórolnom a hellyel hiszen 5,5GBos a winyóm). Közben, de még a tisztítás megkezsée elött kiderült, hogy megint elszált a wifi kártyám. Sikerült levinnem viszont 3 GB-ra a foglalását az op rendszernek plusz a programoknak, amely ha jól tudom a standard nagysága a Kubuntunak. A wifi kártyám nem müködik továbbra sem, és hogy mint mindig szép legyen az élet a régi 6 éves hálozati adapteremnek is a szigetelése is tönkre ment. Gondoltam barkácsolom de egyre rosszabb lett. Így most se op rendszerem sem adapterem.
Persze megkérdezhetitek mit szenvedek ennyit vele, miért nem veszek valami újabbat, három érv miatt nem teszem. Az első hogy csak oktoberben lesz nagyobb pénzem addig minimum szeretném használni, a második, hogy elég gázos környéken kell mindig átmennem, (Köbánya Kispest, müvésznevén Köki például) és így inkább pcben gondolkodok oktoberben is. A harmadik , hogy egyetemi hallgatóként szinte elengedhetetlen egy pc, viszont ismerve a mostani erkölcsi normákat nem szeretnék bukni több tiz ezer forintot hogy valaki elemelei miközben mondjuk laborban vagyok.
Ennyi történtem remélem, azt hogy a hosszú szöveg ellenére felfigyel rá valaki és tud segíteni. A helyesírási hibákat meg kérlek nézzétek el.
Köszönöm!
Péter Bp XVIII-kerből