Ahogy én teszem!
Először is telepítés:
1. Terminál megnyitása
2.
sudo apt-get install localepurge deborphan debfoster kleansweep
(ubuntut használóknak a gtkorphan grafikus felületet ad a deborphanhoz, ha kell akkor a lista végére hozzáírni ezt is)
A localepurge telepítésénél előkonfigurációként megkérdezi, hogy mely nyelvi csomagokat hagyjon fent a gépen.
Én az en és a hu összes változatát megjelöltem, nálam a többi mehet a levesbe. A jó hír, hogy többet nem kell vele foglalkozni, mert ahányszor egy új csomagot telepítünk, automatikusan lemeszeli a fölös nyelveket és a hozzájuk tartozó man oldalakat is.
3. Még mindig a terminálba:
sudo deborphan | xargs sudo apt-get -y remove --purge
A deborphan eltávolít minden olyan programot, aki nem függ senkitől és semmitől - tehát feleslegesen van fent a rendszeren. Egymás után többször futtattam, amíg üres nem lett az eredménylista.
4. Még mindig terminálba:
vsudo debfoster -q
ezzel a paranccsal kreálunk egy keepers nevű fájlt.
sudo nano /var/lib/debfoster/keepers
Megnyitjuk a fáljt, és amit a listából kitörlünk, azt a debfoster a következő paranccsal lemeszeli. Kicsit óvatosan kezeljük, mert a makacs, illetve alap (kernel, grub stb.) csomagokat is le lehet vele szedni. Ez alkalomadtán kicsinykét halálos a rendszerre nézve!!!
sudo debfoster -f
Meszelés!
Ezt még nem használtam, egyszerűen azért, mert még nem volt szükségem az erőszakosabb útra.
5. Kleansweep - grafikus felületen takarít.
Érdekesség, hogy nem értem, a deborphan után miért talál még több 100M szerinte felesleges fájlt. Ha valaki felhomályosít, megköszönöm! :-)
Amire én használom: a thumbnail és backup fájlokat tökéletesen törli.
6.
sudo apt-get autoremove
Árván maradt csomagokat törli.
7.
sudo apt-get autoclean
8.
sudo apt-get clean
Ez a két parancs a cache tárakat törli.
9. Terminál bezárása, és nálam több mint 100M hely felszabadulása az eredmény.
10. Ha van fölös kernel modul a rendszerben (4-nél több bejegyzés a grubban induláskor) akkor azokat synaptic-kal vagy adept-tel, terminalban aptitud-del lehet törölni. Én mindig meghagyom a legutolsó, és az azelőtti jól működő kerneleket (tehát kettőt - 4 bejegyzés a grubban).