A számítógép hardverei: Processzor: intel celeron 2.13 GHz RAM:256mb Videókártya: ATI rage 128 pro (32mb) Integrált Hang és Hálozatkártya LG DVD-író Erre melyik a jó? - ubuntu - xubuntu - kubuntu
Melyik Ubuntu változat lenne tökéletes a gépemre?
Hm. Elvben bármelyik. A memóriád lehetne több is, de processzorod untig elég. Szerintem bármelyik jó, a Xubuntut inkább giga alatti procikra szokták javallani. Inkább dobj be egy kis ramot... :) A videókártyád már más, de ha nem játszol, akkor elég, a Compizt meg hát... én azzal kezdem hogy kikapcsolom az asztali effekteket. Bírja a kártyám, de rosszul vagyok a remegő, kocsonya ablakoktól... :D Ízlések és...
renee7Ezt egy irodából selejtezték le. És el lehet vinni, gondoltam lehet még valami belőle. Úgy látszik jók gondoltam. Akkor már is felrakom az Ubuntut.
Ha veszel bele memóriát, akkor bármelyik jó.
benubuntuSzerintem a memória kissé szűkös lesz az Ubuntunak - persze ez attól is függ, hogy milyen elvárásaid vannak. Én mindenesetre inkább Xubuntut raknék rá, azzal szerintem gördülékenyebben menne... Vagy pedig érdemes memóriát bővíteni, ha van rá lehetőséged (akkor pedig már 1 Gbyte-ra, a mai memóriaárak mellett), és akkor aztán tényleg bármelyik szépen fog futni.
Csakis Xubuntu!! A sima Ubuntunak min. 384 MB RAM kell, csak a telepítéshez (http://www.ubuntu.com/products/whatisubuntu/desktopedition). De még a Xubuntu sem biztos, hogy felmegy - próbáld meg azért egyszer telepíteni. Nekem hat óra volt, mire egyáltalán elindult a partícionáló...
Xubuntu simán felment. Stopperel mértem. 21 perc. Amúgy meg van egy pár gépem. Kb. olyan 20. Szóval majd az egyikból kiszedek egy ram-ot.
xubuntu
avbHallotál már a Alternatív CD-ről. Én csak azzal szoktam telepíteni.
warpNekem per pillanat csak úgy kell ez a gép. Lehet, hogy egy hónapig se fogom hasznélni. Ha egyszer nekem sikerült egy p1 gépre S3 2mb vidikártyára a Linux-ot grafikus felülettel feltolni. Akkor erre is fog...
Hasonló a kérdésem. kaptam pár napja egy Laptoppot, Portocom FreeStyle (2002/2003. 1,7 Celeron, 386MB Ram, 10 Gb HDD). Live CD-n a Xubuntu elindult, minden müködött izibe, de a videókártyában a színmegjelnítések nem jók, gyanúsan csak 256 szín adott, holott az XP simán 32 bites. Semmi Driver CD-t nem kaptam hozzá és bár az XP SiS 650-nek ismeri fel, szerintem bibi van, mert van külön TV és külső monior kimenet, holott a beállításokban fel se ajánlja, hogy 2. monitor vagy ilyenek. Valaki esetleg tudja, hogy ez a már megszűnt gyártó driver kereséséhez milyen paraméterek alapján keressek? Más: A fejlesztőknek üzenem, hogy van egy másik észrevételem, melyet a következő Ubuntu változatoknál nem árt kijavítani: AlbaComp Activa asztali gépem van (2007 szeptemberi), sok önkormányzatnak, iskolának, intézménynek, mint kormányzati beszállító ilyen számítógépet szállítottak, ezért javaslom odafigyelni. MSI PM9M-V alaplap, amely a VIA P4M900 / VIA VT8237A Chipjeit használja. Alaplapra van integrálva minden. A 7.10-es hiba nélkül kezeli a monitorvezérlőt, a 8.04 nem. Zizis képet ad, elcsúsztatja 30/70 arányban és villámos. Akár Live CD-ről indítom a gépet, akár feltelepítem. 7.10 jó, 8.04 nem. Beteszek majd egy linket, ha sikerül feltennem a képet róla, mert lefényképeztem annó. Bár sikerült egy másik gépen letöltenem a jó videóvezérlőt, és utána feltelepíteni erre, de egy kezdő-barátkozónak ez piszkosul elveszi a kedvét, hogy XP és Vistát gond nélkül telepíti, de Ubuntut nem. Megjegyzem, az AlbaComp az UHU Linuxot adta vele, de az alapból nem kezeli a szélesvásznú monitorvezérlőket. A hangvezérlője se működik rózsásan, mivel túl halk és háttérzaj hallatszódik.
viktorioA Sis és via csipek gondot szoktak okozni a linuxos felhasználóknak (mivel nekem soha nem volt ilyenem, nem tudok érdemlegesen nyilatkozni róluk), én nem fűznék hozzá reményeket, hogy később javulna ez ügyben a helyzet. Albacomp gépekkel szintén problémák vannak: http://hup.hu/node/59748 Byron | 2008. augusztus 24., vasárnap - 12:12 -tól kezdve olvashatsz róla, hogy másnak is gondja van vele, vagy itt: http://ubuntu.hu/search/node/albacomp Az albacomp lehet régebbi verziójú uhu linuxot adott, a 2.1-es változattal is próbálkozhatsz.
[törölve]
Nekem hasonló ugyanilyen géppel felment az Ubuntu Live CD-ről is (kb. fél óra). Én mindenképpen a Xubuntu-t ajánlanám erre, a Gnome eleszi a gépet valószínű még a Kubuntu is gyorsabb lenne. Ha pedig, hogy nem gond, hogy nem Ubuntu, akkor pedig Wolvix, Zenwalk, Vector Linux hármas közül valamelyik (Xfce asztali környezet van mindegyiken, csak nem Ubuntu, hanem Slackware alap) amelyek méggyorsabb, mint a Xubuntu.
kopibagolyEz azért durva, mert nagyon sok helyen forgalmaznak Albacompos (VIA, SiS) gépeket, a héten láttam MediaMarkt, ElektroWorld, Euronics, stb újságokban. Én nagyon reménykedek, hogy a jövőben ez a gond megoldódik, akár a 8.10-ben, vagy a 9.04-ben... Látom a problémákat, de azt is látom, hogy nagyon kevés olyan típus létezik, amivel 100% a kompatibilitás. A remény hal meg utoljára. Nekem az Albacom gépem, mind Ubuntu 8.04, mind XP alatt (külön partíción) teljesen stabilan fut, fagyásmentes. Csak a telepítés volt Hajtépő hadmüvelet. Most a Portocom FreeStyle Laptopra keresek divereket, csak jó lenne tudni, hogy milyenek a chipkészletekből áll.