Na ezt én a következőképpen oldottam meg. (Lenovo 3000 C200) Előtelepített Vista, + rejtett partíció a Win helyreállításához. Miután mindent beállítottam és ment a Vista, elővettem a Paragon Hard Disk Manager CD-ről futó változatát. Persze bármilyen más partícionáló ill. system backup/restore funkcióval bíró alkalmazás jó. Először is a rejtett partíciót letöröltem és hozzácsaptam a Vista partíciójához. Nem kell foglalnia a helyet. Gép újraindít, Vista lemezellenőrzés. Ha nem indul a gép (nálam ilyen nem volt, mert a rendszerindításért felelős fájlok nem a helyreállító partíción voltak, hanem a telepített Vistáén), akkor Vista telepítő DVD javítás opciójának segítségével gond nélkül indulásra lehet bírni a Vistát. Aztán partícionáltam a winnyát. Hogy hogyan, az egyéni ízlés és hardware kérdése szerintem. A lényeg, hogy a partícionálás után a működő Vista partícióról a Paragon segítségével csináltam egy zeroday backup-ot. Csak hogy teljes legyen a kielégülés, a Paragont a backup után feltelepítettem a Windows alá (azért nem a backup előtt, mert akkor a telepített program benne lenne akkor már nem zeroday backup) és ennek segítségével készítettem egy boot dvd lemezképet a backup fájlokkal. Ezt aztán kiírtam egy dvd-re. Na innen szabad a pálya. Lehet telepíteni az Ubuntut. Mindegy hová. (Csak ne arra a partícióra, ahol a Vista csücsül!) A két rendszer megy, simán megférnek egymás mellett. A művelet után annyi lett a "károm", hogy az a gomb kihasználatlanul van a gépemen, amelyikkel a winnyán lévő restore-t lehetett elindítani. Persze az egész winyóról is lehet még a legelején backupot csinálni és akkor később teljes egészében gyárira lehet az egészet visszaállítani, úgy ahogy megvetted. Mindezek után mellesleg hozzáteszem, ha rendelkezel a számlával, illetve a Windows eredetiséget igazoló matrica fel van ragasztva a gépedre, akkor bármilyen forrásból származó (akár a netről is letöltheted, vagy némi trükkel lehet rendelni a MS-tól is kb 5 dollárért eredeti DVD-t) Vista telepítő DVD-vel újratelepítheted a Win-t. Csak azt a serialt kell megadnod, ami a matricádon van és az újraaktiválás is simán fog menni. Ráadásul a Windowsod is jogtiszta marad. Remélem elég kimerítő voltam. Mindenkinek jó Ubuntuzást Kívánok!