Fényképezőgépünk képességeinek maximális kihasználása érdekében esetenként megfontolandó a raw képformátum használata.
Ennek előnyére nem térnék ki, a blog témája úgyis a visszaalakítás a gyártóspecifikus raw formátumból valami "emészthetőbb" formába.
Win alatt lehetőségünk van a gyártó által szállított, sokszor nagyon gyenge minőségű konverter használatára, illetve a Photoshop CS2-től fölfelé szintén támogatja ezeket a fájlokat. No és itt kezdődik a szívfájdalmunk, ugyanis a PS konverziós modulja nagyon jó minőségben dolgozik.
Milyen lehetőségünk van linux alatt?
Az UFRaw nevű programot keresni sem kell, viszont néhány órányi "tekergetés" után valami jobbat szeretnénk.
Kicsit tovább keresgélve beleakadunk a dcraw nevű parancssoros programba, és kiderül: az UFRaw ennek a frontendje. (a Rawstudio is, viszont azt 6 másodperc alatt úgy kiakasztottam, hogy többé el sem tudtam indítani.)
Ennek ellenére tettem egy próbát a dcraw-val, és nagyon kellemesen csalódtam.
Minimális paraméterezéssel lehet bármelyik nagyobb gyártó raw képét átalakítani 8-16(!) bites tiff képpé, támogatja a színprofilokat, 3 különböző interpolációs metódust ismer, automata és kamerából kinyert white balance beállítást kezel, valamint 99% white értéknél vág, ha 8 bitbe konvertálunk (ez amúgy állítható). További opciói (zajszűrés, blackpoint, stb.): man dcraw :)
Az általam használt megoldás:
Írtam egy egyszerű nautilus scriptet:
8bit_tiff_auto fájl létrehozása, tartalma:
http://paste.ubuntu.com/45964/
lementeni ~/.gnome2/nautilus-scripts/akárhová,
majd futtatási jogot adni neki.
Nautilust indítani, kikeresni a konvertálandó .raw fájlunkat, fájlon jobb klikk->Parancsfájlok->és ott kell valahol legyen a 8bit_tiff_auto nevű szkriptünk. Futtatjuk, mire létrejön az azonos fájlnevű, .tiff kiterjesztésű képfájlunk.
Furcsa módon az így (automatán) létrejött kép sokszor jobb minőségű, természetesebb mint amit az UFRaw-val el tudok érni negyed óra tekergetéssel. (és sokkal jobb, mint az (esetemben) Fuji által a kamerához adott gyári program.) Ráadásul ha 16 bitbe konvertálunk és pl. CinePainttal állítjuk a fényerőt/kontrasztot/gammát manuálisan, csúnyán alul/túlexponált képeket is tűrhető szintre tudunk hozni.
Ügyes kis program, na.
Már csak a kromatikus aberrációt kell megoldani valahogy.
Jó szórakozást!:)
Szerk.: a gimp-dcraw plugin telepítésével gimp-ből közvetlenül is megnyithatjuk a raw állományainkat. (persze így bukunk néhány opciót)