MSI S270-es notebookom van, ezen használom az Ubuntut, de sok másik disztrót is kipróbáltam már (UHU, Debian, Gentoo).
Az Ubuntu alatt, az alábbi bugokat, ill hiányosságokat vettem észre:
1. A képernyő véletlen időközönként vízszintes irányban megremeg X alatt. Ez elég érdekes jelenség, jobbára nagyobb prociterhelés esetén jelentkezik, igen zavaró. A probléma nem Ubuntu specifikus, mert a többi disztrón is volt ilyen, kivéve az UHU-t. Ebből kiindulva eljutottam odáig, hogy a cpu frekvencia szabályozás okozza (valszeg az UHU-n is lenne ilyen, csak talán ott nincs alapból cpu scaling telepítve). Max. frekvencián a probléma nem jelentkezik, de alatta sajnos minden esetben fellép.
2.a Az ubuntus fglrx driver is kicsit bugos, bár jobbára jól működik. Ha a felhasználó váltására kattintok a Gnome-ban, akkor fekete képernyővel kifagy a rendszer. Újraindítás után látszik, hogy ez a fájlrendszernek nem tesz túl jót.:) A videókártya: Ati X200M, és ahogy olvastam róla, sajnos nem a legjobb választás linux alá.
2.b A Compiz/Beryl igen nehezen lőhető csak be a rendszer alá, bár erre nagyon jó leírások vannak, ellenben az Xgl sokszor nem indul el, hanem valami hibaüzenettel elszáll (talán cannot connect to X). Ezt most sajnos nem tudom pontosan, mert már legalább úgy 2 hónapja lemondtam erről.
3. A memória kártya olvasó nem működik. A driver elvileg megtalálható az Ubuntuban, sőt egy másik laptopon működött is, a különbség egyedül a rev. numberben volt (lspci).
4. Az Ubuntu-ban található rt2500-as wireless driver használhatatlan a notebookomban. Az elérési pontokat ugyan megjeleníti, de térerőt már egyáltalán nem mutat, és nem is tud csatlakozni egyik hálózathoz sem.
5. Itthon úgy tudok csak hálózatot használni, hogy a hálókártya MAC címét átírom. Ez a /etc/network/interfaces fájlból megoldható kell, hogy legyen egy hwaddress ether cím beírásával. Ez sajnos itt nem működik (Debian-ban igen). Ráadásul Debian-ban a network-manager nem mutat semmilyen kapcsolatot ez esetben, de hálózat van.
A megoldás itt egy saját script volt, amivel átállítottam a hálózati címet. Esetleg nem lenne hülyeség, ha a network-manager alapból kezelni tudná ezt a problémát.
További részleteket (lspci -v, stb.) majd később írok, mert most nincs nálam a gépem.
Persze ennek ellenére imádom az Ubuntut, nagyon jó kis rendszer. :)