Miután a minap feltettem az Ubuntu Hardy-t a Fujitsu-Siemens Amilo Pa1510 típusú laptopomra, szomorúan tapasztaltam, hogy a hang problémát az alpha-k óta nem voltak képesek kijavítani. Történetesen a master hangerő mindig maximumon van és fejreállhatsz, akkor sem tudod lehalkítani. Amint lehúzod a csúszkát, újra max-ra ugrik. Az egyetlen lehetőséged, hogy a lejátszóprogramok szoftveres mixelését használva halkítasz, ami viszont a rendszerhangokra természetesen nem lesz hatással. Utánajártam a problémának, és sikerült egy workaround-ra lelnem. A gondot a broken alsa modul okozza, amit időközben már kifixeltek, de valamiért még nem került be a frissítések közé.
A teendőnk a következő:
sudo apt-get install module-assistant
sudo m-a update
sudo m-a prepare
sudo m-a a-i alsa
ez újraépíti az aktuális forrásból az alsa-t. ha végzett, reboot
Lám, máris lehet állítani a hangerőt, ráadásul MacOS klón tornazsák OSD is van hozzá.
Az örömünk sajnos nem lehet felhőtlen, mert hála az új PulseAudio-nak további szívásokra készülhetünk. Nem minden program képes megfelelően használni a PulseAudio-t, van, hogy beragadnak, vagy nem tudják megnyitni. Például azt vettem észre, hogy a Firefox-ban a flash-nek nincs hangja. Ekkor láttam, hogy az alábbi hibaüzeneteket hajigálja:
ALSA lib pcm_dmix.c:874:(snd_pcm_dmix_open) unable to open slave
Ezen gyorsan segíthetünk ha leöljük és újraindítjuk a PulseAudio-t:
pulseaudio -k
pulseaudio -D
Ezután már a youtube-os videokat is élvezhetjük. De ezt naponta többször eljátszani nem épp kényelmes és a legkevésbé sem felhasználóbarát. Ezért tegyük a következőket:
Vegyük birtokba a ~/.macromedia könyvtárat és annak tartalmát. Továbbá telepítsük libflashsupport csomagot:
apt-get install libflashsupport
Máris szól egyszerre az Audacious, Rhythmbox és a Firefox/Opera-ban a Flashplayer. Bámulatos hol tart már a tudomány.
A fenti nyűgtől eltekintve teljesen jól működik az Ubuntu, az Amilo Pa1510 (Turion x64, 1Gb Ram, ATI X200) -n iszonyú fürge, telepítés után azonnal felkínálja a restricted ATI driver-t, melyet egy kattintással telepíthetünk, ezután már Compiz is van. A wifi out-of-the-box működik, kiválasztjuk a kívánt hálózatot, beírjuk a jelszót, csatlakozik, megy. Amivel köztudottan szenvednek a linuxosok, az a suspend. Linus is a minap nyilatkozta, hogy nagy kihívás ezt implementálni, mivel mindent érint a kernelben. Nos igen, nem is működik. Ha lecsukom a gép feldelét odáig jut, hogy lekapcsolja a ventillátorokat és ennyi.
A fenti gondoktól eltekintve meg vagyok elégedve a Hardy-val. Használható, kényelmes, gyors. Remélem a 8.10-el már ennyit kompromisszumot sem kell majd kötni.