2008. október 8-án megrendezésre került a II. Szabad Szoftver Este Debrecenben a UnixLab Egyesület székhelyén.
Az esemény 17 órakor kezdődött. Várakozásokat felülmúló érdeklődés mutatkozott az eseményre, mivel összesen kb. 40-45 fő jelent meg, így pótszékezni kellett. Az eseményen három előadást hallgathattak meg az érdeklődők.
Bögi kornél: Asterix bevezetés
Kornél előadásában beszélt az IP alapú telefonközpontokról. Elmondta, hogy az Asterixet kifejezetten linux alá fejlesztették de a Solarisban is megtalálható. Bemutatta a telefonközpont konfigurálását és az előadás végén a gyakorlatban is bemutatta az Asterix múködését.
Jeszenszky Péter: A web jövője?
Péter előadása a szemantikus web, azaz az információk automatikus feldolgozásáról szólt. A szemantikus web megalkotása Tim-Berners Lee nevéhez fűződik. Péter elmondta, hogy a szemantikus web egyelőre még csak álom, de már vannak ígéretesnek tűnő alkalmazások.
A szemantikus web használatát a Piggy Bank nevű Firefox kiterjesztés segítségével mutatta be, példákon keresztül valamint bemutatta a szemantikus web lelkét az RDF keretrendszert.
Molnár Vilmos: Rádiós meteor észlelés Linux operációs rendszerek alatt
Ezt az előadást jómagam prezentáltam. Beszéltem a rádiós meteorészlelésről, a használható eszközökről, programokról. Az előadás második felében egy rövid videófilmen bemutattam egy különleges észlelési technikát, majd lejátszásra kerültek az általam rögzitett meteorvisszhangok.
Összességében elmondható, hogy az este jól sikerült és jó hangulatú volt. Az esemény végén kisorsolásra került 3-3 Ubuntu Hardy Heron 8.04 és Edubuntu Add-On CD.
A következő Szabad Szoftver Este várhatóan novemberben lesz. Reméljük akkor is ilyen szép lesz az érdeklődés és még többen fognak eljönni az előadásokra.
Ezúton szeretném megköszönni a szervezők és az előadók munkáját!