garferiHali! A winyón lévő fájlrendszert fel kell csatlakoztatni, de előbb telepítsd a qtparted programot, ez egy partíciós progi, kiírja milyen winyók vannak, kiválasztod a másodikat, kiírja milyen partíciók vannak rajta, meg itt tudod megnézni, hogy valami hda7 meg ilyenek vannak írkálva. Terminált indítasz: sudo nautilus (ha kde van fent akkor konqueror) /media mappába csinálsz annyi mappát, ahány partíciód van, mondjuk garferi1 stb néven Terminálba beírod: sudo mount /dev/hda7 /media/garferi1 hda7 helyére azt kell beírni, amit a qtpartedből kilestél. /media/garferi1 mappában lesz az így felcsatolt partíció tartalma Egyébként olvasd el ezt: http://kopibagoly.uw.hu/linux/mountolas.php

kopibagolyMiért kell egy programot ehhez feltelepíteni? sudo fdisk -l Ez a parancs nem jó? A mount-ról meg it is olvashat: man mount

budacsikHali! Igazad van. A hozzászólásból úgy látszott nagyon kezdő az illető, csak segítni akartam. Mountolásról rengeteg helyen lehet olvasni, mindenki találkozott ezzel a problémával, sokan csináltak hozzá leírást. Az én hozzászólásomból is látszik, hogy én sem vagyok valami nagy hozzáértő. A man parancs -os dolgot én is ismerem. Úgy vettem észre, egyesek úgy indítanak fórumtémákat, hogy előtte sehol nem néznek utána a dolgoknak, gondolom az ilyenekre ezért nem nagyon szoktak válaszolni, legalábbis nekem ez jött le, amikor fórumokon szoktam olvasni, hogy valaki beküld egy problémát, de nem írja le pontosan, hogy mi a baj, mivel próbálkozott, milyen hibeüzenetet kapott.

Köszi szépen sikerült! Még egy olyan kérdésem lenne, hogy hogyan lehet megjeleníteni a felcsatolt eszközt a Storage Media részben (media:/)? Kubuntut használok. Köszi!

garferiSzia! Most először írd le pontosan, hogy mi sikerült és hogy?! És mit nem tudsz megjeleníteni? Azt amit felmountoltál? (Kérlek az első kérdésemmel kezd a választ, ne találjuk ki a gondoaltaid.)

budacsikLétrehoztam egy mappát a /media köbyvárban, majd futattam ezt sudo mount /dev/sdb /media/könyvtár neve Felcsatolta sikeresen. Most szeretném kubuntu alatt betenni a meghajtót a "Storage Media" (media:/) közé. Még azt szeretném kézdezni, hogy hogyan tudnám megformázni FAT32-re a merevlemezt? Ezt próbáltam: sudo mkfs.vfat /dev/sdb de ezt írta ki: Will not try to make filesystem on full-disk device '/dev/sdb' (use -I if wanted) Ha erre ezt írom be: sudo mkfs.vfat -I /dev/sdb akkor semmi nem történik és ezt kapom válaszul: mkfs.vfat 2.11 (12 Mar 2005) Köszi a választ!

garferisudo fdisk /dev/sdb majd m betű beírása után kapsz információt a lehetséges műveletekről. Törölhetsz létrehozhatsz partíciót. Utána próbáld meg megformázni.

budacsikHát én próbálgattam itt pár dolgot, új partíció létrehozás, stb, de a formázásnál megint azt írja ki, hogy Will not try to make filesystem on full-disk device '/dev/sdb' (use -I if wanted) Esetleg lehetne kicsit részletesebben? Asszem egy pendrive-ot is így kell megformázni FAT32-re, legalábbis másoknak is ezt írta ki mint nekem, csak pendrive-nál.

garferiSzia! Frankó! Írd le légyszives, hogy pontosan hogy oldottad meg, hátha más még hasznát veszi. (ez "is" lenne a fórum célja) Köszi!

sudo cfdisk /dev/sdb
                Itt először csináltam új elsődleges partíciót teljes méretre, majd az indítható opciót kiválasztottam és a típust átállítottam win95 FAT32-re. Végezetül az írást választottam, begépeltem, hogy "igen", csináld megés kész is lett secpec alatt. Érdekes módon még csinált is az asztalra egy "disk" ikont. Szóval minden rendben ment.

garferiKöszi. Így talán sok hasonló problémával rendelkező emberkén segítettél ezzel a pár sorral :) "Érdekes módon még csinált is az asztalra egy "disk" ikont." Nem érdekes ez :) A felmountolt eszközöket automatikusan kiteszi neked az asztalra. Dugj be egy usb-s hdd-t vagy egy pendrive-ot ...

budacsikCsak azért csodálkoztam mert nem adtam ki mount parancsot neki. Magátol felcsatolta a partíciókezelő mikor végeztem vele. Na mindegy, biztos ez a dolga...

Még lenne ezzel az új partícióval egy olyan gondom, hogy nincs jogom rajta írni. Alt+F2-ből indítottam a "gksudo nautilus"-t, és a "/media/xyz"-n jobb klikkeltem majd jogosultságok. Rootként ezt írta ki mikor a tulajt vagy a csoportot át akartam rakni saját magamra: Nem lehet megváltoztatni a tulajdonost. Sajnálom, a(z) "xyz" írásvédett lemezen van, ezért tulajdonosa nem változtatható meg. Na most ezzel mit kell csinálnom? És még annyi hogy hogyan lehet betenni a winyót a "Helyek/Számítógép"-be a Fájlrendszer és a CD-ROM mellé? Köszi!

garferiHali! Nekem is ezt a hibaüzit írta ki mint neked, utána megpróbáltam a Csoporthoz írási és olvasási jogot adni (fájlok létrehozása és törlése), de mindig visszaállt magától Fájlok elérése (csak olvasható) módba. Szerintem ha sikerülne is jogosultágokat megváltoztatni, akkor következő indításkor megint csak a rendszergazda tudna írni. Ha ezt a 2. winyót állandó jelleggel akarod használni (mármint mindig bennehagyod a gépben, nem veszed ki), akkor /etc/fstab fájlt kéne kibővíteni, gondolom itt is meg lehetne adni, hogy írható-olvasható legyen, aztán következő indítástól kezdve ez életbe lépne és nem kéne ennél a winyónál jogosultágot állítani, meg persze nem kéne külön mountolgatni. Ha meg csak ritkán csatlakoztatod ezt a winyót, akkor rendszergazdaként végzel rajta fájlműveleteket. sudo nautilus (vagy konqueror) Aztán ha végeztél lecsatlakoztatod. De gondolom ez nem válasz a kérdésedre, hanem inkább a probléma megkerülése.

kopibagolyEz jó megoldásnak tűnik szerintem is, csak tudnom kéne, hogy pontosan mit is írjak bele az fstab-ba. :D

garferiHa mondjuk a hdd1 -et szeretnéd csatlakoztatni a /media/garferi1 mappába, akkor: sudo kwrite (vagy gedit) megnyitod a /etc/fstab fájlt, az utolsó sor utáni sorba elkezded írni: /dev/hdd1 /media/garferi1 vfat rw,user,auto 0 0 ezután entert nyomsz, mentés Ja és persze legyen /media/garferi1 mappa csinálva. Ez az fstab beállítás akkor lép életbe ha újraindítod a gépet, így ezután ez a partíció automatikusan fel lesz csatolva. Ha sima felhasználóként írási jogod megint nem lesz, akkor gugliban rá kell keresni az fstab-ra, vagy lehet rw,user,auto helyett defaults,utf8,umask=007,gid=46 -et kéne írni, legalábbis nekem ez van írva a partícióimhoz. Igazából ez egyes linux terjesztések fstab fájlában más dolgok vannak alapértelmezettként beírva, uhu linuxban csak 1 sor volt, de uhu mindent magátol felcsatolt. Fedorában az fstab fájl tartalma nem teljesen olyan volt mint itt kubuntuban. Fedora alatt konquerorral jobb klikkeltem a partíción (rendszergazdaként) és csoportoknál beállítottam hogy a tartalom megtekinthető és megváltoztatható, meg volt egy négyzet az alkalmazás az almappákra, ezt bepipáltam, alkalmaz,ok, és utána tudtam sima felhasználóként írni, de ugyanez kubuntuban valamiért nem működött, de gondoltam nem csinálok belőle problémát, rendszergazdaként másolgatok, utána meg umount. "És még annyi hogy hogyan lehet betenni a winyót a "Helyek/Számítógép"-be a Fájlrendszer és a CD-ROM mellé?" Én ha a /media/kopi1 mappába mountolok, akkor "Helyek/Számítógép"-ben látom ezt a partíciót, szerintem neked is látnod kéne a sajátodat.

/dev/sdb1 /media/HDD1 vfat rw,user,auto 0 0 Ezt írtam bele. Sikeresen felmountolja bootolás után, de még mindíg nincs írási jogom rajta... Ez már lassan sírva nevetős lesz. :D

Haladás! Olvastam valami olyat most, hogy FAT partíción nem lehet jogokat állítani. Megformáztam ext3-ra "sudo mkfs.ext3 /dev/sdb1" és ami érdekes benne, hogy a "sudo fdisk -l" szerint még mindíg "WIN 98 FAT32" rendszerű az "sdb1" :D Na mindegy. Megpróbáltam rootként átadni magamnak a jogokat és sikerült! Most nem írta ki, hogy "Could not modify the ownership of dir. You have insufficient access to the file to perform the change." Na erre varjatok gombot! Szerk: Úgy néz ki ez mégsem maradt FAT32 Lehet felemásra sikeredett.