Sziasztok!
Az alább problémával küzdök, ami a videókártya/chipset beállításához,driver-hez kapcsolódhat és amiben a segítséget kérném.(Előre is köszi')
Ubuntu 7.04 fut DELL Optiplex GX260-as gépen, az integrált vidóvezérlő típusa: Intel 82845G/GL
Több látszólag összefüggő probléma is van:
1. a képernyőfelbontást nem engedi változtatni 1024x768 / 85Hz-ről ('lefele')
2. A VariCAD (gépészeti tervező alkalmazás) és egy 3D-s sakk is :) OpenGL-t illetve "true color" módot kér érthető módon. A VariCAD (www.varicad.com)sikeres telepítés után el sem indult "true color" beállítás hiánya miatt. (OpenGL hibával még működne,de akkor hibaüzenet írt ki pl. Mandriva2007 alatt, ott már próbáltam)
3. A 3D-s résszel is rendelkező sakkprogram (GNU Chess) az alábbi hibaüzenete adta: "A rendszere nem tartalmazza a 3D mód engedélyezéséhez szükséges szoftvereket. Keresse meg a rendszergazdát és kérje a OpenGL Python kötések és a GtkGLExt Python kötések telepítését." --> Ezzel mit tudok kezdeni? (Nem akarok olyan csomaggal bajlódni, ami nem aláírt. Ezért szeretem az Ubuntu-t. Nem, nem szeretem. Imádom :) Bocs')
4. A dolog érdekessége még, hogy egy Gmsh hálógenerátor és egy Wings3D nevű modellező minden további nélkül működik, ez utóbbi a help menüből még OpenGL infókat is szolgáltat, hibát nem jelez.
Természetesen, alapvetően a 3D-s CAD-es alkalmazások futttatása miatt lenne szükség a helyes beállításra.
Hogyan tudom orvoslni a fenti problémát?
ELőre is köszi segítséget.
Péter(LxCAD)