Sziasztok. Nem rég óta foglalkozom a Linux-l, és a következő problémába futottam bele: Az Ubuntut használom internetezéshez, de csak internetezésre. Amint lejövök a hálóról, a redmondi szoftverre váltok, (az XP-re írt programokat jobban tudom kezelni, megszokásból) ezért nincs is feltelepítve a Linux hanem egy LiveCD-vel, bootolok, és firefox. A gondom az, hogy nem látok egy Windowsos NTFS partíciót sem pedig, van belőle három is. Mit kell tennem? Ismétlem: nagyon kezdő vagyok.
Live CD -> merevlemez mount
Alkalmazások/Kellékek/Terminál sudo fdisk -l A jelszavad beírod és Enter (A csillagokat nem fogd látni, de attól még beírja a jelszavadat). Ide bemásolod a parancs kimenetét és akkor majd tudok bővebb információkat adni, hogy miként csatold fel őket. Üdv!
szvsz elöbb utóbb egyre több beállításod lesz ami jó lenne, ha menne egyböl, de hiába csinálod meg mindig live cd-n, a köv induláskor ujra meg kell csinálni. sztem érdemes lenne feltenni rendesen, föleg ha sokat használod és ekkor az ilyen dolgok megszünnek (ráadásul megszokod az ubit és még tetszeni is fog, akkor meg ugysem kell a win :) )
garferiÍme: [guest@localhost ~]$ sudo fdisk -l We trust you have received the usual lecture from the local System Administrator. It usually boils down to these three things: #1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility. guest is not in the sudoers file. This incident will be reported. [guest@localhost ~]$ Jól értelmezem, hogy azon van felháborodva, hogy nem vagyok Renszergazda, hanem csak Vendég? De, hogy lehetek Renszergazda? Login rootként jelszó akármi után a terminál ablak tartalma: [root@localhost ~]# sudo fdisk -l Disk /dev/hdb: 41.1 GB, 41110142976 bytes 255 heads, 63 sectors/track, 4998 cylinders Units = cylinders of 16065 * 512 = 8225280 bytes Device Boot Start End Blocks Id System /dev/hdb1 1 4997 40138371 7 HPFS/NTFS Disk /dev/sda: 40.0 GB, 40016019456 bytes 255 heads, 63 sectors/track, 4865 cylinders Units = cylinders of 16065 * 512 = 8225280 bytes Device Boot Start End Blocks Id System /dev/sda1 * 1 4864 39070048+ 7 HPFS/NTFS Disk /dev/sdb: 40.0 GB, 40016019456 bytes 255 heads, 63 sectors/track, 4865 cylinders Units = cylinders of 16065 * 512 = 8225280 bytes Device Boot Start End Blocks Id System /dev/sdb1 1 4864 39070048+ 7 HPFS/NTFS [root@localhost ~]#
Rawen"Jól értelmezem, hogy azon van felháborodva, hogy nem vagyok Renszergazda, hanem csak Vendég?" majdnem! Az a baja, hogy: "guest is not in the sudoers file. This incident will be reported." Tehát nem szerepel a neved (csoportod) a /etc/sudoers fileban tehát nem vagy jogosult a sudo parancs végrehajtására. És a rendszer meg fogja mondani a superusernek, hogy be akartál törni bi,bi biii... :)
Én csak azt az egy dolgot nem értem, hogy te hogyhogy nem root vagy egy Ubuntu LiveCD-n? Akárhányszor bootoltam be LiveCD-ről azon mindig root voltam és bármit megcsinálhattam. sudo parancsok simán mentek terminálból. Ezt magyarázza meg valaki... Amúgy melyik Ubuntu LiveCD-t használod? Üdv!
RawenHát akkor az a baj, hogy őskövülettel próbáltad. Tölsd le az Ubuntu 8.04.1-es változatát, azzal menni fog rendben a dolog. http://ubuntu.bitmind.hu/8.04/ubuntu-8.04.1-desktop-i386.iso Ubuntu 8.04.1-ben van egy olyan lehetőség (Wubi) is, hogy Windows NTFS fájlrendszere alá egy mappába telepítheted az Ubuntut, nem kell neki külön partíció és szinte bárki pár kattintással telepítheti így a rendszert. Sokkal jobb és gyorsabb megoldás mint a LiveCD, mellesleg így a beállításaid is megmaradnak Ubuntu kikapcsolása után. Bővebb infók: http://logout.hu/iras/az_uj_ubuntu_telepitese_kezdoknek.html Üdv!
stageviszont még mindíg egyszerűbb, mint külö partíciót csinálni, és oda feltenni...