Volt már hasonló blog, ez viszont feltesz értelmes kérdéseket, amire nem tudom a választ.
Viszont sokszor elhangzott már, a linuxra áttérésnek hatalmas költsége van. Az összes felhasználót be kell tanítani az új rendszerre. És ez nagyon nem olcsó móka. És miféle betanításra is kell gondolni? Egy egyetemista ismerősöm gépére ubuntu is került, a lakótársai azóta nem tudják használni a gépét. Konkrétan firefoxot sem, vagyis azt azért mostanra igen, nagy nehézségek árán. Pedig ugye... ugyanolyan. És valamennyire mégsem, és ez 1-2 usernek már sok. De azért firefox kezelése linux alatt elég gyorsan megtanulható. Viszont volt egy másik eset ugyanezen a helyen, az egyik hölgy akart aMSN-t használni, és elkeseredve nézte a bejelentkező képernyőt (ahová msn címet meg passt kéne írni), és nem tudott vele mit kezdeni. Pedig ugyanazok a mezők, talán még ugyanolyan sorrendben is mint az eredeti msnben. És mégis problémát okoz.
Nem tudom pontosan, hogy miért, hiszen egy ilyen használata tipikusan az "olvas - gondolkozik - ír" hármas ismétlése. Ha tippelnem kéne, akkor az a probléma, hogy msnezni akart, és nem az jelent meg a képernyőn, ami szokott, és nem az amire számított.
Hangsúlyozom, hogy ezek az emberek nem hülyék. Ismerem őket régóta, nem azok. Ez kicsit olyan, mint touchpadot használni, sok embernek az is elsőre nehezen megy, és láttam már olyat, hogy nyomkodta a jobb gombját, és azt várta tőle, amit átlagosan a bal gombtól szokás... miért? Mert nem ezt szokta meg, és furcsa.
Szerintem ezért nem lehetséges nagyobb tömegekben hipp-hopp átállni linuxra, vagyis lehetséges, csak költséges... Mert valakinek le kell ülnie a userrel, és megmutatni neki, hogy wordben felül az eszköztáron volt egy legördülő lista, amiben ki lehetett választani a betütípust, mellette egy másikkal a méretet, és openofficeban is ugyanott ugyanilyenek vannak.
//Norbi