cenco@cenco:
..."keresd meg a google-n" ...teljesen egyetértek ezzel az egész hozzászólásoddal, én is valószínűsítem, hogy sokakat el is riaszt, nem egyszerűen az Ubuntu közösségtől, hanem alapjaiban az egész Linux-os társadalomtól. Bár, per pillanat éppen én is XP-alól írok (egy teszt miatt), de nem kis meglepetésemre 34 napja nem is volt az XP-s vinyó a gépemben. :) Látom, nap mint nap, hogy ezen az oldalon vannak nagyon profik, és olyanok is mint én, aki még mindig a kezdő kategóriába sorolja magát. Mindenestre azt tényleg el kellene kerülni, hogy olyan legyen az oldal, mint a hup.hu ahol rengeteg a profi, de sokszor félmondatokkal intézik el egymásközt a kommunikációt, amit ugyan ők teljesen jól értenek (bár néha ott sem mindig), de egy "véletlenül" odatévedő kezdő csak bámul....de az nem ennek az oldalnak a problémája. Azért néha itt is láttam már ilyen megnyilatkozást. Emberek vagyunk és különbözőek, talán ez így is van rendjén. Egy biztos: jöjjön bárki egy kérdéssel azt nem kioktatni kell, hanem segíteni neki, és ebben csak a profik tudnak igazán "alkotni". Ha ők lekezelik a problémát, akkor szinte biztos, hogy rövid időn belül a kezdő Linux-os (szánt szándékkal írtam ezt a szót és nem Ubuntu-t) koccol is vissza a régi és általa is jól, vagy rosszul ismert MS-hoz, ami viszont a Linuxot használóknak sem rövid sem hosszútávon nem érdeke. Közösséget építeni nem könnyű, ezt belátom, óriási a felelőssége tulajdonképpen mindannyiunknak. Mesélek egy példát. Az egyik üzletben, ahol napi szinten vásárolok, addig beszéltem az egyik eladóval a linux előnyeiről, hogy néhány napja mosolyogva mesélte nekem, hogy az öccse feltette a Kubuntu 8.10-et. Tudomásom szerint megy is minden neki, bár per pillanat párhuzamosan van az XP-vel feltéve. És, hogy miért? Mert még nem ismeri a rendszert. A nevét nem tudom, bár az oldal címét odaadtam az ismerősömnek, remélhetőleg már regisztrált is az öccse. Szóval egy közösséget sokféleképpen lehet felépíteni, de a formálása már mindannyiunk felelőssége!...és ez nem feltétlenül a személyes adatok megadásával kell elérni. Nekem a nicknevek is megfelelnek, ha értelmes dolgokat írnak.