Sziasztok! A gondom a következő: úgy állítottam a jelszókezelőt, hogy a jelszó érvényessége 1 alkalom. Namost én azt vártam, hogy figyelmeztet és új jelszavat irat be velem nem ez történt. Most nem enged be, mert nem érvényes a jelszavam. Tudna valaki segíteni, hogy visszacsináljam a dolgot? Nem szeretném újratelepíteni, mert a gép különben rendesen teszi a dolgát, csak nem tudok belépni. előre is köszi

Live CD-ről bemész és a /etc/passwd fileban root:x: utáni két számot törlöd (a kettőspontokkal együtt). Ha jól emlékszem! Akkor a rootnak nem lesz jelszava, így meg tudod változtatni bárkiét. SuSE alatt csináltam ezt utoljára, ott működött. Ubuntu alatt nem tudom. Mindenképp csinálj előtte egy mentést erről a fileról!

Pardon! Rosszul írtam! A /etc/shadow fileban kell buherkodni! Valahogy így néz ki: root:iwevruhvioewru:123:123:123 stb. A root: után lévő krixkraxot kell kivenni, úgy, hogy a kettőspont megmaradjon. Így: root::123:123:123 stb. És akkor nem kell jelszó - jelen példában a rootnak. Ha nincs root, akkor értelemszerűen a saját felhasználóneved keresd meg a fileban. ELŐTTE CSINÁLJ RÓLA MENTÉST! Aztán nem rosszalkodni mások gépén! :)

Ha nincs kéznél Live-CD, akkor a legegyszerűbb módot kell/érdemes választani! A gép (újra)indításakor a GRUB menü Recovery módját választva beenged root-ként jelszó nélkül. Utána már csak a "passwd bakos123" parancs kell. Amúgy tényleg lehet matatással is, bár akkor elég az először említett passwd fájlból kitörölni az x-et, a sor második oszlopát, mert az jelzi, hogy keressen-e a shadow fájlban.

Ennyivel később: 13 év