Sziasztok! Nekem az lenne a gondom, hogy amikor elindul a Kubuntu akkor maximális méretre állítja a felbontást : 1280X1024 es méretre. A Baj az hogy így eléggé kellemetlen, nagyon vibrál. normális megjelenítés az 1024X765as felbontásnál van. De bárhogy próbálom kisebb méretre állítani nem engedi, pedig rendszergazdai joggal próbáltam, mégis megtagadja a hozzáférést a monitor beállításhoz. Előre is köszi a segítséget :)
Monitor felbontásának átállítása
...ha most nem slack -en lennek megmondanam hogy hol van ;) Valahol System - settings vagy hogy hivjak :)
Nekem is az 1280x1024-es felbontás megy. De a monitor alapbeállítása szerint a 60 Hertz-en működik megfelelően, az ubuntu viszont állandóan 75-re állítja. Ha visszaállítom 60-ra akkor meg képernyő két széléből nem látszik egy vékony sáv. Kérdés, hogy árt-e a monitornak, ha 75 hertzen használom az alap 60 helyett, vagy megoldható, hogy ne tűnjön el a képernyő széle.
sudo gedit /etc/X11/xorg.conf a megfelelő részeket megkeresed és beírod a monitorod által preferált felbontásokat és frissítéseket (meg persze amit használni akarsz). mentsd el és indítsd újra a grafikus felületet ctrl+alt+backspace a kubuntusok gedit helyett kate-t írjanak (ha jól emlékszem)
Rendszer -> Beállitások -> Képernyő felbontása. Ha terminálból indítod (
gnome-display-properties
), ír ki valami hibát?Szervusztok! Ubuntu 7.10 alatt nem tudom beállítani, hogy a bejelentkező ablak 1024*768; 85 Hz-n muzsikáljon 75 Hz helyett. Frissítettem az előző ubuntu feisty-ről, abban szépen működött. sudo gnome-display-properties-el beallítva a bejeletntkező ablak ugyanúgy 75 Hz marad, és a kilépés után kiszámíthatalan módon "elfelejti" a beállítást és a felhasználói abalak i 75-Hz lesz. Tehát: a bejelentkező ablak mindig 75 Hz, a felhasználó (gnome) pedig mindig visszaugrik 85-re beállítás után is. A korábbi ubuntun szépen hasított a beállított (vertikális vízszintes frekvencia helyesbítésével) xorg-gal. Mi lett más? Nem hiszem el, hogy nem lehet beállítani! Ati Radeon 9200-as kártya. Várom köszönettel esetleges segítő válaszaitok. Valek
Ja. Terminálból megy a sudo gnome-display-properties és semmi hibát nem ír ki. Va
Sokat kell tanulnom, hogy megtudjam nem tudok semmit. Üdv mindenkinek. Segítségeteket kérem. Felhasználóként indítottam a gépet, 1280x1024-eljött be.Pbáltam átállítani az eddigi 1024x768-ra -mindig visszaállt.Végül 800x600 -nál hagytam/megúnva/ , dolgoztam, majd leállítottam. Újraindításnál fekete képernyő, valami olyasmi, hogy nem támogatott felbontás.Az első felhasználónál rendben indul.Az xorg.conf fájlokban nem látok semmi gyanúsat. A saját mappában kutakodtam, nyomát sem találom a képernyő felbontásnak, kivéve xsession- errors-ban , hogy az X kiszolgálló leállt, vagy ön kilőtte.Csökkentett terminálban elindul, de oda az exiten kívül nem tudok okosabbat írni.Mit tegyek? apu