http://zatikon.com/
Egy gép(AI) ellen is játszható, de elsősorban multiplayer, táblás, körökre osztott stratégia játékot ajánlanék. Röviden elmondva, egy sakktáblán csatázhatunk több, mint 60-féle egységgel. Cél a másik kastélyának az elfoglalása. Az elején egy alap csapatunk van, a későbbiekben pedig folyamatosan szerezhetünk újfajta egységeket, aranyért amiket a győzelmeinkért kapunk. Kicsit hasonló a dolog a Heroes of Might and Magic csatáihoz, de itt erre a részre van kihegyezve az egész. A játék kiváló, a legnagyobb gondja tulajdonképpen csak az, hogy még kicsit kevés a játékosok száma így néha várni kell, mire találunk valakit, aki pont azt a játékmódot akarja játszani mint mi(persze az AI mindig ott van). Szóval a fő motivációm itt az, hogy gyertek játszani.
Van demo és fizetős verzió, utóbbi 13,95$-be kerül. Az elnevezés kicsit megtévesztő, mert a kettő közötti különbség csak annyi, hogy a demoban kevesebb fajta egységet használhatunk a seregünkben. Tehát nem kell megijedni, mert gyakorlatilag egy teljes értékű játékot takar. Sőt kicsit az az érzésem, hogy bizonyos esetekben erősebb is a demo, de erről majd később. Még három előnye van a teljes verziónak: egyrészt náluk van egy ranglista is a győzelmek alapján, másrészt ők a későbbi fejlesztéseket is megkapják majd, végül kapnak 10000 aranyat, amiért tudnak venni egységeket. Ebből is látszik, hogy semmi olyan jellegű megkötés nincs a demonak nevezettben, hogy lejárna x játék után vagy hasonlók.
Telepítés
Van több linuxos verzió is, egy telepítős és egy nem telepítős, de nálam mindkettő lassú volt(a játék készítője azt mondja, hogy nála gyors). Szóval, bár tudom kicsit hülyén hangzik, de én azt ajánlom, hogy a win-est telepítsd wine-alá. A wine beállításokban pedig válaszd a windows vista módot. Nálam így tökéletes sebességen fut. Ha esetleg valakinél gyors a linuxos verzió, azért jelezze létszi :)
Letölteni innen lehet. Az előző linken található linux verzió nem telepítős, de elvileg van az is. Ebben a topikban van szó a telepítéséről. Nálam csak többé kevésbé sikerült és akkor is lassú volt, szóval maradtam a wine-nál. De kipróbálni végül is OK a nem telepítős linuxos is, amíg nem tudtam, hogy megy wine-al is, én azzal nyomtam egész sokáig.
Játékmódok
Jelenleg négyféle játék mód van, de nem kizárt, hogy lesznek újak is, mint amilyen a kettő kettő elleni játék(nem AI ellen).
Single:
Itt az AI ellen játszatunk, az általunk összeállított csapattal. 1000 aranyból vásárolhatjuk össze a hadsereget. Elég béna az ellenfél, viszont folyamatosan kap utánpótlást(tehát végtelen egysége van). Jó meccseket lehet ellene vívni. Azt, hogy mennyi tartalék is van a demo egységekben jól szemléleti, hogy nekem sikerült már megverni a 156-odik szinten is :) Első szinten 50 arany jár a győzelemért és ez szép lassan emelkedik.
A csapat összeállító képernyő:
Constructed:
Ez ugyanaz, mint a single csak egy másik élő játékos ellen. Sok mindent elmond a játék lehetőségeiről, hogy bár már játszom egy ideje, de ezzel a móddal még egyáltalán nem játszottam. Itt mondjuk gond lehet, hogy összeakadhatunk nem demo-s ellen is, aki esetleg erősebb lehet. Chatben lehet talán egyezkedni. 150 arany jár a győztesnek és 100 a vesztesnek, azaz még ha ki is kapunk több jár érte, mint az AI leveréséért.
Cooperative:
Ez a kedvencem. Ketten küzdhetünk egyszerre egy magas szintű AI ellen. Amiatt, hogy így több egységgel lehet játszani, mint egyedül, jobb kombókat össze lehet hozni. Lehet esetleg eleve úgy építeni a csapatokat, hogy ezek jól kiegészítsék egymást. Pl aki magasabb szintű(ezt arra értem, hogy hányadik szintű AI-t vert már meg) és ezért ő kezd, annál legyen csak general. Ebben a módban lehet szerintem a legkönnyebben aranyat szerezni.
Random:
Itt véletlenszerűen összeállított csapattal küzdhetünk másik élő játékos ellen. Ez a másik kedvencem. Sajnos a demoval itt sem kaphatunk nem demo egységeket. Viszont az az érzésem, hogy ez ebben az esetben mintha előny lenne. Miért? Mert van egy fix aranyszám amennyi egységet kapunk és mivel a teljes verzióban drágább egységekből több van, ezért mennyiségileg sokszor csak kevesebb egységet kap, amit egy nagy csapat demo-s egységgel egész jól el lehet verni. Nem merném teljes bizonyossággal kijelenteni, hogy erősebb azért a demo, de szinte biztos, hogy nem gyengébb. Itt is 150 arany jár a győztesnek és 100 a vesztesnek.
Egy tanács
Nem szeretnék túl sok ötletet adni, mert úgyis attól fog függeni, hogy milyen csapatot használsz, hogy milyen egységeket sikerül megszerezni. Tulajdonképpen ez a legjobb része a játéknak, hogy ahogy egyre bővül az egységeink száma egyre módosíthatjuk a csapatunkat és egyre újabb stratégiákat találhatunk ki. Annyit azért mondanék, hogy a lejátszás során kulcsfontosságú a sikerhez, hogy jól ismerjük az egységeket, mert sok időt elvisz, ha folyton újra kell őket olvasgatni, sőt én még így is gyakran elbénázok valamit, mert azt hiszem, hogy mást csinál az adott egység. Egy undo gomb szerintem jót tenne a dolognak. Szóval a legfontosabb az okos stratégia mellett, hogy ismerd melyik egység mit is csinál, milyen távolságról képes támadni, mennyit stb.
A végére még egy dolgot kiemelnék, ami különösen biztató a játékkal kapcsolatban. Folyamatosan fejlesztik. Egyre jönnek az újabb egységek, lesz mód az egymás közötti cseréhez is és a fent említett páros meccseken túl, szintén készülőben egy olyan játékmód, ahol névszerit tudunk kihívni valakit, valamint egy fejlettebb ranglista rendszer. Szóval, gyertek játszani. Én minime néven vagyok :)