Sziasztok! Csomót olvasgattam az ehhez a témához tartozó hozzászólásokat. Viszont továbbra sincs megoldás. Próbáltam ezt: "Először is kell egy 5.1-es hanggal rendelkező film, vagy hang, tökmindegy. * http://gstreamer.freedesktop.org/media/large/dolby.vob - ez a link él, ha esetleg le akarnád szedni. A Dolby helikopteres kisfilmje. * Ezután nézd meg, hogy be van-e dugva rendesen a hang. - tényleg tedd meg, mert én is jártam már úgy, hogy kicsúszott, azért nem volt! - * Itt jön egy szöveg, hogy bizonyosodj meg arról, hogy a GNOME Mixer Appletben engedélyezve vannak-e azok, hogy: Surround, Surround Jack Mode, LFE, and Channel Mode - Hangerőszabályzó (dupla katt a hangszóró ikonon az óra mellett), megnéztem a Szerkesztés/Beállítások alatt, hogy ki van-e minden pipálva, és csókolom! - * Futtasd konzolban ezt a kódot: speaker-test -c 6 -D plug:surround51 - Nem tudom, meddig futna, de egy kör után Ctrl+C-vel lelőttem * Rendszer/Adminisztráció/Synaptic Ezekre a csomagokra keress rá, és telepítsd: gstreamer0.10-plugins-ugly xine-ui libxine-extracodec mplayer - ezzel nem muszáj bajlódni: * Indítsd el a Totemet, Szerkesztés/Beállítások/Hang, állítsd át 5.1-re a hangot, és próbáld meg lejátsani a filmet, de hiába, sztereóban nyomja * Indítsd el az Xine-t, jobb klikk az ablakban valahol, majd irányulj a Settings/Setup/GUI felé. - utóbbi a legelső fül * Állítsd az Configuration experience levelt, Master of the known universe szintre, nyomj egy apply-t, válaszd ki az Audio-t, állítsd a Speaker arrangement-et Surround 5.1-re, majd Apply. - ezzel az Xine kilőve, próbáld ki, hogy 5.1-ben nyomja-e a filmet. De elvileg mennie kell. * Az Mplayert konzolból indítsd a gmplayer -channels 6 paranccsal, és elvileg az is megy - nekem nem sikerált - A VLC csak sztereót tud. * A Synapticcal tedd fel a totem-xine csomagot, ami leszedi a totem-gstreamert. Ezután a Totem is tudja az 5.1-et." A másik pedig ez: Nyisd meg a /etc/pulse/daemon.conf-ot, vedd ki a pontosvesszőt a "default-sample-channels" elől, és a sor végén 2 helyett írj 6-ot. Végül a Rendszer - Beállítások - Hang alatt állíts mindent PulseAudiora. A GNOME Mixer Applet-ben ezek nincsenek: Surround, Surround Jack Mode, LFE, and Channel Mode Semmi nem történik! Köszönöm a segítséget!

Talán ez segít: http://www.cse.ohio-state.edu/~bondhugu/alsamch.shtml

Ja, ALSA hangkiszolgálót kell használni, és a 2. fejezet a lényeg. Magyarán opcionálisan a 4, vagy a 6 csatornához tartozó kis scriptet bemásolod egy szövegfájlba (pl. gedit) és elmented a home-ba .asoundrc néven; vas restart, és láss csodát! Nekem így működik.

chicano69"Lényegében: Nyisd meg a /etc/pulse/daemon.conf-ot, vedd ki a pontosvesszőt a "default-sample-channels" elől, és a sor végén 2 helyett írj 6-ot. Végül a Rendszer - Beállítások - Hang alatt állíts mindent PulseAudiora." Felül a "tálcán" hangszóróra dupla katt, utána beállítások, bepipálni a következőket: -center -lfe -surround -surround jack mode -channelmode utána channel mode-ot 6ch-ra állítani, surroundot kipipálni, surround jack mode:shared új hangeszközök (center,lfe,stb...) hangjának engedélyezése hangteszt: speaker-test -Dsurround51 -c6 -l1 még annyi, hogy nekem át kellett dugni a hangrendszerem center/mély, és hátsó sztereó bemeneteit mert az itt linuxban véletlen fordítva lett kiosztva (AC 97). Ha működik, ne nekem köszönd, hanem N-drew-nak mert ez az ő megoldása, a http://ubuntu.hu/forum-tema/5-1-hang-beallitasa témából.

busterxxLényegében ezen már túl vagyok, ahogyan írtam is. :) A hangszóróra dupla katt, beállításoknál nincs ilyenem (center, lfe, surround, surround jack mode, channelmode) Ezek vannak: Fő hangerő, Headphone, PCM, Front, Front Mic, Vonalbemenet, Mikrofon, IEC958, Felvétel, Digital, Input Source Valahogy egyik sem Center meg LFE... Speaker Test eredménye: speaker-test 1.0.15 Playback device is surround51 Stream parameters are 48000Hz, S16_LE, 6 channels Using 16 octaves of pink noise Channels count (6) not available for playbacks: Érvénytelen paraméter Setting of hwparams failed: Érvénytelen paraméter

chicano69Akkor próbáld meg alsa mixerben elérni ezeket. Az alkalmazások->hang és videón belül van, vagy ha nincs akkor külön fel kell rakni.

busterxxFönt van az Alsa Mixer Ez található benne: Master, PCM, Front, Front Mic, Line, Mic, Captue, Digital Fölül pedig 3 fül van, amin: Realtek ALC662 Rev1, USB Mixer, USB Mixer található A Hangkártya tulajdonságaiban pedig ugyanezek szerepelnek: Master, PCM ... Ezt is kipróbáltam A /etc/pulse/default.pa -ban az eredeti leírás szerint ezt a két sort kell használni: load-module module-alsa-sink device=dsnoop sink_name=output load-module module-alsa-source device=dmix Egyszerűen átírtam erre: load-module module-alsa-sink device=surround51 sink_name=output load-module module-alsa-source device=surround51 by N-drew Semmi eredmény :(

chicano69És ha Alsa-ban bemész a prog->config-ba, és ott az opt-ról átkattintassz a hangkártyád nevét mutató fülre, ott elvileg ki lehet jelölni, hogy mien kapcsolók és vezérlők jelenjenek meg (shifttel, vagy ctrl-el ki jelölheted az összeset) , aztán SAVE és OK.

chicano69Az alsa mixert ha elindítod, fölül két menüelem van (legalábbis nálam így van) egy Prog, és egy C-type. A prog-ra ha rákattintok, ott lenyílik egy legördülő lista, amibe van: Config és exit http://kepfeltoltes.hu/090101/alsa_www.kepfeltoltes.hu_.gif . Aztán a configon belül az előbb leírtakat próbáld ki http://kepfeltoltes.hu/090101/alsaconf_www.kepfeltoltes.hu_.gif . Remélem ez segít.

busterxxSajnos ha én rányomok a config-ra akkor kilép :( Nem tudom mi lehet vele, de már megörít. Viszont találtam egy ilyet a /home/.gamix mappában Config fájl # 1.99.p14 # OPT D 0 S 1 C 1 B 2 A 0 Y 1 W 340,387 # Card: HDA Intel # Mixer: HDA Intel at 0xe6000000 irq 16 M 0=1 { X 0 G 'Front'=1 { G 'Mic Playback'=1 { E 7,'Front Mic Playback Switch',0 E 6,'Front Mic Playback Volume',0,1 } G 'Playback'=1 { E 2,'Front Playback Switch',0 E 1,'Front Playback Volume',0,1 } } G 'Headphone '=1 { E 3,'Headphone Playback Switch',0 } G 'Mic '=1 { E 5,'Mic Playback Switch',0 E 4,'Mic Playback Volume',0,1 } G 'Line '=1 { E 9,'Line Playback Switch',0 E 8,'Line Playback Volume',0,1 } G 'Capture'=1 { E 11,'Capture Switch',0 E 10,'Capture Volume',0,1 } G 'Input Source'=1 { E 12,'Input Source',0 } G 'IEC958 '=1 { E 16,'IEC958 Playback Switch',0 E 15,'IEC958 Playback Default',0 E 14,'IEC958 Playback Pro Mask',0 E 13,'IEC958 Playback Con Mask',0 } G 'Master '=1 { E 18,'Master Playback Switch',0 E 17,'Master Playback Volume',0,1 } G 'PCM '=1 { E 19,'PCM Playback Volume',0,1 } G 'Digital Capture '=1 { E 20,'Digital Capture Volume',0,1 } } # Card: PCTV USB2 PAL # Mixer: Pinnacle Systems GmbH PCTV USB2 PAL at usb-0000:00:1d.7-8, high speed M 1=1 { X 0 G 'PCM Capture'=1 { E 2,'PCM Capture Volume',0,1 E 1,'PCM Capture Switch',0 } } # Card: USB camera # Mixer: USB camera at usb-0000:00:1d.2-1, full speed M 2=1 { X 0 } Nem tudom segít-e valamit?

chicano69Na igen, úgy néz ki neked innen is hiányoznak azok a csatornák. Bemásolom az enyémet, hogy az hogy néz ki, de lehet hogy attól hogy átírod még nem fog működni, mert ha a cofigtól kilép a mixered, akkor ott valami komolyabb gond is lehet, valami ütközés vagy ilyesmi. De, azért hátha: # 1.99.p14 # OPT D 0 S 1 C 1 B 2 A 0 Y 1 # Card: VIA 8235 # Mixer: VIA 8235 with CMI9761A+ at 0xe000, irq 22 M 0=1 { X 0 G 'Master '=1 { E 2,'Master Playback Volume',0,1 E 1,'Master Playback Switch',0 } G 'Center '=1 { E 4,'Center Playback Volume',0,1 E 3,'Center Playback Switch',0 } G 'LFE '=1 { E 6,'LFE Playback Volume',0,1 E 5,'LFE Playback Switch',0 } G 'Surround'=1 { E 35,'Surround Jack Mode',0 E 7,'Surround Playback Switch',0 } G 'PC Speaker '=1 { E 9,'PC Speaker Playback Volume',0,1 E 8,'PC Speaker Playback Switch',0 } G 'Mic'=1 { G ''=1 { E 24,'Mic Select',0 E 12,'Mic Boost (+20dB)',0 } G 'Playback'=1 { E 11,'Mic Playback Volume',0,1 E 10,'Mic Playback Switch',0 } } G 'Line '=1 { E 14,'Line Playback Volume',0,1 E 13,'Line Playback Switch',0 } G 'CD '=1 { E 16,'CD Playback Volume',0,1 E 15,'CD Playback Switch',0 } G 'Aux '=1 { E 18,'Aux Playback Volume',0,1 E 17,'Aux Playback Switch',0 } G 'PCM '=1 { E 41,'PCM Playback Volume',0,1 E 19,'PCM Playback Switch',0 } G 'Capture'=1 { E 22,'Capture Volume',0,1 E 21,'Capture Switch',0 E 20,'Capture Source',0 } G 'Mono Output Select'=1 { E 23,'Mono Output Select',0 } G 'IEC958'=1 { G ''=1 { E 40,'IEC958 Output Switch',0 } G 'Capture'=1 { L Switch E 33,'IEC958 Capture Switch',0 L Monitor E 32,'IEC958 Capture Monitor',0 L Valid E 31,'IEC958 Capture Valid Switch',0 } G 'Playback'=1 { E 30,'IEC958 Playback Source',0 E 29,'IEC958 Playback AC97-SPSA',0,0 E 28,'IEC958 Playback Switch',0 E 27,'IEC958 Playback Default',0 E 26,'IEC958 Playback Pro Mask',0 E 25,'IEC958 Playback Con Mask',0 } } G 'DAC Clock Source'=1 { E 34,'DAC Clock Source',0 } G 'Channel Mode'=1 { E 36,'Channel Mode',0 } G 'External Amplifier'=1 { E 37,'External Amplifier',0 } G 'Input Source Select'=1 { E 38,'Input Source Select',0 } G 'Input Source Select 1'=1 { E 39,'Input Source Select',1 } }

Hello. Valakinek nincs ötlete arra nézvem hogy laposba bedugom a fülest, és nem álnak le a speakerek. És ugyan ez hangrendszernl. PLS Help valaki mert igen idegesítő. kövi a paraméterek: *-multimedia description: Audio device product: RV610 audio device [Radeon HD 2400 PRO] vendor: ATI Technologies Inc physical id: 0.1 bus info: pci@0000:01:00.1 version: 00 width: 32 bits clock: 33MHz capabilities: bus_master cap_list configuration: driver=HDA Intel latency=0 module=snd_hda_intel ill: 00:14.2 Audio device: ATI Technologies Inc SBx00 Azalia (Intel HDA) köcsi előre a segítséget. Ha kapok:P ÉS BOLDOG ÚJÉVET MINDENKINEK :)

chicano69Sajnos ez már meghaladja a képességeimet. Nekem is csak azért sikerült belőni, mert már le volt írva a megoldás. Bár először én is annyi mindent átállítottam meg átírtam, hogy féltem a rendszer összeomlik... aztán kellett is csinálnom egy újratelepítést (képernyő felbontás miatt) , és másodszorra már sikerült minden. Azért még egy valami: synapticban nézd meg, hogy az alsa rendesen fent van-e. Pontosabban az alsa-utils, libesd-alsa0, libasound2-plugins és az alsa-base. Elvileg ezeknek kell fönt lenni. És ha már ott vagy, a pulseaudio-t is megnézheted. Ha valami nincs fönt, akkor jelöld ki telepítésre. Több ötletem sajna nincs.

Amikor nekem anno Creative SoundBlaster Audigy SE hangkártyám volt egy Creative SBS 580-as hangfalszettel én a következőképpen állítottam be az 5.1-et: A /home/kisbandima mappában létrehoztam egy .asoundrc nevű fájlt aminek a következő volt a tartalma: pcm.!dmix { type plug slave { pcm surround51 channels 6 } } pcm.!default { type plug slave.pcm "dmix" slave.channels 6 route_policy duplicate } Ezt követően újraindítottam a rendszert, átállítottam a totemben és a vlc-ben, hogy 5.1 legyen és ennyi. Ha ez sem segít akkor még kipróbálhatod a következőt: add ki konzolban a következő parancsot: sudo gedit /etc/modprobe.d/alsa-base keress benne egy olyan részt, hogy options snd-hda-intel model=valami ha ez megvan akkor írd át a következőre: options snd-hda-intel model=3stack-6ch-dig ezután kattints kétszer a hangerőszabályzóra és valahol meg kell jellenie egy legördülő menünek benne ahol kiválaszhatod, hogy hány csatornát szeretnél használni. Valami ilyesminek kell lennie (bár ez nekem kde4-nek tűnik, nem gnome-nak): .