lleviCsatlakozom N-drew 19:35-os posztjához, sokszor akár előnyös is lehet. Persze felhasználója válogatja. Annak idején kis tökösként warez progikkal tanultam grafikát, szerkesztést. Hozzáteszem, az ezekkel készült szellemi termékeket soha nem értekesítettem, de ezen szoftverek nyüstölésével szert tettem olyan tudásra, ami révén el tudtam helyezkedni nyomdai előkészítőként, szerkesztőként egy kisebb stúdióhoz. Ilyen helyre Photoshop, Illustrator, Corel, Quark ismeretek nélkül esélyem se lett volna bekerülni. Az enyémhez hasonló sztorik csak a javát szolgálják egy kereskedelmi szoftvert fejlesztő cégnek: tanulás warez alatt, később élesben munka legálisan, azaz még egy eladott licenc. OK, vannak próbaverziók is. Próbált már valaki oktatási (legálisan letölthető) Maya-val dolgozni? Meglátom a vízjelezett kimenetet, és elmegy a kedvem az egésztől :)
Na de hogy maradjunk a pingvin szárnyai alatt: Linux alatt is vannak kereskedelmi szoftverek, amik itt-ott fellelhetőek warez alakban. De ezek leginkább speciális felhasználási területet céloznak, egy desktop környezetben semmi szükség rájuk.
Viszont van egy olyan érzésem, hogy audiovizuális javak letöltésének szabályozása érdekel. Mindegy, hogy GNU/Linux vagy MS Win alól csinálod. Utolsó ismereteim szerint ezeknek birtoklása, megszerzése nem bün, ellenben továbbadatásuk, értékesítésük, felhasználásuk, nyilvánosság előtt bemutatásuk igen, függetlenül attól, hogy közvetve/közvetlenül szolgálják-e az anyagi haszonszerzést avagy sem. (Ellentétben a szoftverrel és adatbázissal, aminek jogosulatlan birtoklása is bűn!) Példa: szomszéd srácnak van egy AC/DC kazija. Te is nagy rocker vagy, megkéred, másolja át. Ilyenkor a szomszéd a bűnöző, akár kért érte zsét, akár nem, ellenben te nem. Ha torrenttel töltesz le egy pl. filmet, aminek a kiadó birtokolja a licencét, akkor viszont nem csak "ártatlan fogyasztó" vagy, ugyanis a p2p (pirat to pirat :D ) technológiából fakadóan te is részt vettél a terjesztésében, tőled is ment ki adat.
Ha valaki másként látja, kérem ossza meg, elég összetett a téma sok egyéni véleménnyel pro és contra, de priviben, ez az oldal tényleg nem erre való :)