A minap rendeltem a neten a gyerekeimnek egy nem drága, viszont nem márkás bluetooth dongle-t, ami természetesen a felirat szerint csak windoz vistaval vagy xp- vel működik. Elővettem hát a gyerekek laptopját, amin xp van, mert az iskolában semmilyen más op rendszert nem ismernek. Bedugtam, észrevette és kérte a driver cd-t, beadtam neki, majd hosszasan dolgozott rajta, és nem talált rajta semmi használhatót. Na oké, manuálisan installáltam, a hozzá való programokkal együtt, majd próba- félóra alatt sikerült szinkronizálnom a telóval. Viszont semmit nem talált a telón, és semmilyen anyagot nem tudtam küldeni, se ide se oda. Na jó, már megint vettem valami használhatatlan göncöt- gondoltam. Aztán eszembe jutott a jó öreg asztali gép,a legfrisebb kiwivel mondom megnézem , hátha.Bedugom, felismeri, elfogadja, majd kattintás a tálcaikonra, szinkronizálás-működik.Megjelenik a telefon tartalma, dossziékban, ahogy kell. Oké, akkor küldjünk valamit. Jobb egér gomb, fájl küldése, kijelölöm, és már megy is. Ennyi.
És, hogy miért is írom le ezt? Mert ezért szeretem az ubuntut. Roppant felhasználóbarát, végtelenül egyszerű és logikusan felépített rendszer.Még én is elboldogulok rajta, pedig életemben nem tanultam számitástechnikát, nem végeztem tanfolyamot stb.Oké, vannak kihívások, de úrrá leszek rajta ( köszönöm a segítséget a közösségnek).
Másrészről, az összes környezetemben lévő ember 95%-a még mindig azt mondja, ha szóba kerül a téma, hogy a linux az egy szar, hasznavehetlen valami.És amikor visszakérdezek, hogy ugyan miért is, akkor az a válasz, hogy: -mondják.... meg, hogy :olvastam az origon, meg az indexen, meg itt meg ott.
Szóval ez szomorú, és jó lenne valahogy terjeszteni az igét, változtatni a közgondolkodást, eloszlatni a tévhiteket.Csak ugye, árral szenben ugye nehéz, és ez egy profitorientált világ, és itt nagyon is helyénvaló dolog a közös pénzből milliárdokat kidobni, illetve tengeren túli hipergazdag emberek zsebébe betömködni (persze csurran-cseppen itt is), hogy aztán további milliárdokat költsünk a virusírtásra, meg a biztonságra.
Tisztelettel: egy hűséges ubuntu hívő ( Harangozó István, histván)