Sziasztok! Én is nemrég ismerkedtem meg a linux-al, abból is az ubuntu nyerte el a tetszésem. Amennyit csak lehet azt használom és közben szeretnék zenét hallgatni, de egy nyikkanásnyi hang sem jön ki a hangszórókból, sem a fülesemből. Ha valaki tudna segíteni, nagyon megköszönném!
Nincs hang a gépemen
részletek? milyen hangkártya vagy milyen gép..stb!
00:00.0 Host bridge: Intel Corporation 82G33/G31/P35/P31 Express DRAM Controller (rev 02) 00:01.0 PCI bridge: Intel Corporation 82G33/G31/P35/P31 Express PCI Express Root Port (rev 02) 00:1b.0 Audio device: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) High Definition Audio Controller (rev 01) 00:1c.0 PCI bridge: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) PCI Express Port 1 (rev 01) 00:1c.3 PCI bridge: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) PCI Express Port 4 (rev 01) 00:1d.0 USB Controller: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) USB UHCI Controller #1 (rev 01) 00:1d.1 USB Controller: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) USB UHCI Controller #2 (rev 01) 00:1d.2 USB Controller: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) USB UHCI Controller #3 (rev 01) 00:1d.3 USB Controller: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) USB UHCI Controller #4 (rev 01) 00:1d.7 USB Controller: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) USB2 EHCI Controller (rev 01) 00:1e.0 PCI bridge: Intel Corporation 82801 PCI Bridge (rev e1) 00:1f.0 ISA bridge: Intel Corporation 82801GB/GR (ICH7 Family) LPC Interface Bridge (rev 01) 00:1f.2 IDE interface: Intel Corporation 82801GB/GR/GH (ICH7 Family) SATA IDE Controller (rev 01) 00:1f.3 SMBus: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) SMBus Controller (rev 01) 01:00.0 VGA compatible controller: nVidia Corporation GeForce 8500 GT (rev a1) 03:00.0 Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL8111/8168B PCI Express Gigabit Ethernet controller (rev 01) 04:00.0 Multimedia audio controller: C-Media Electronics Inc CM8738 (rev 10) 04:01.0 Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL-8139/8139C/8139C+ (rev 10) Remélem ennyi adat elég lesz. :)
[törölve]
jarheadVéletlenül nincs lenémítva?
[törölve]
nyiss egy terminált: sudo gedit /etc/modprobe.d/alsa-base Módosítsd a sort erre. options snd-hda-intel model=lenovo reboot és utána ha nincs hang, akkor írj, mondom a drasztikusabb megoldást.
[törölve]Megtörtént. Ezt adta ki: # autoloader aliases install sound-slot-0 /sbin/modprobe snd-card-0 install sound-slot-1 /sbin/modprobe snd-card-1 install sound-slot-2 /sbin/modprobe snd-card-2 install sound-slot-3 /sbin/modprobe snd-card-3 install sound-slot-4 /sbin/modprobe snd-card-4 install sound-slot-5 /sbin/modprobe snd-card-5 install sound-slot-6 /sbin/modprobe snd-card-6 install sound-slot-7 /sbin/modprobe snd-card-7 # Cause optional modules to be loaded above generic modules install snd /sbin/modprobe --ignore-install snd && { /sbin/modprobe --quiet snd-ioctl32 ; : ; } install snd-pcm /sbin/modprobe --ignore-install snd-pcm && { /sbin/modprobe --quiet snd-pcm-oss ; : ; } install snd-mixer /sbin/modprobe --ignore-install snd-mixer && { /sbin/modprobe --quiet snd-mixer-oss ; : ; } install snd-seq /sbin/modprobe --ignore-install snd-seq && { /sbin/modprobe --quiet snd-seq-midi ; /sbin/modprobe --quiet snd-seq-oss ; : ; } install snd-rawmidi /sbin/modprobe --ignore-install snd-rawmidi && { /sbin/modprobe --quiet snd-seq-midi ; : ; } # Cause optional modules to be loaded above sound card driver modules install snd-emu10k1 /sbin/modprobe --ignore-install snd-emu10k1 $CMDLINE_OPTS && { /sbin/modprobe -Qb snd-emu10k1-synth ; } install snd-via82xx /sbin/modprobe --ignore-install snd-via82xx $CMDLINE_OPTS && { /sbin/modprobe -Qb snd-seq ; } # Load saa7134-alsa instead of saa7134 (which gets dragged in by it anyway) install saa7134 /sbin/modprobe --ignore-install saa7134 $CMDLINE_OPTS && { /sbin/modprobe -Qb saa7134-alsa ; : ; } # Load snd-seq for devices that don't have hardware midi; # Ubuntu #26283, #43682, #56005; works around Ubuntu #34831 for # non-Creative Labs PCI hardware install snd /sbin/modprobe --ignore-install snd && { /sbin/modprobe -Qb snd-seq ; } # Prevent abnormal drivers from grabbing index 0 options bt87x index=-2 options cx88_alsa index=-2 options saa7134-alsa index=-2 options snd-atiixp-modem index=-2 options snd-intel8x0m index=-2 options snd-via82xx-modem index=-2 options snd-usb-audio index=-2 options snd-usb-usx2y index=-2 options snd-usb-caiaq index=-2 # Ubuntu #62691, enable MPU for snd-cmipci options snd-cmipci mpu_port=0x330 fm_port=0x388 De nem engedte módosítani. Mit kell pontosan átírnom? (bocsi, ha nagyon láma vagyok, de tényleg most ismerkedem a linux-al) :)
jarheadOké, dokumentáció. sudo <parancs> azt jelenti, hogy <parancs> (behelyettesítendő egy önmagában értelmes linux paranccsal) rendszergazda jogokkal fut, miután megkapta a jelszót, Ubuntu esetén a te saját jelszódat. Linuxon nincs olyan, hogy a root ne férjen hozzá valamihez, tehát fogalmam sincs, miben segíthetnék még :)
PhazeCHello PhazeC! Vagy olvastasd el a fiuval a dokumentaciot es ne ird le, hogy mit csinaljon, vagy ha mar leirod, ird le rendesen, hogy meg is ertse, kerlek! Ket eve meg en is szenvedtem, nem ertettem, miket irnak itt a nepek, de talan, ha egyszer kerdeztem, ha egyaltalan. A dokumentaciot en se olvastam, forumokbol tobbet tanultam. jarhead! Szerintem ezt akarta irni: 1. Nyiss egy terminalt! 2. Ird be ezt: su fonok Ertelemszeruen nem fonokot kell beirni, hanem a rendszergazda nevet, amit a telepites folyaman valasztottal. 3. Ird be a jelszot! Nem latsz majd se csillagokat, se pottyoket, de nem beszarni. 4. Ird be ezt: sudo gedit /etc/modprobe.d/alsa-base 5. Ujra ird be a jelszavad! Ujra nem beszarni. A 4. pontban kiadott parancs megnyit egy letezo vagy letrehoz, majd megnyit egy alsa-base nevu fajlt. Mivel irva vagyon, hogy legalulra kell beirni a 6. pontot, amit majd irok, gondolom, hogy egy mar letezo fajlrol ir a srac. 6. Ird be ezt: options snd-hda-intel model=lenovo ctrl+s-sel vagy a mentes gomb megnyomasaval mented a modositott fajlt. "Windowsos" megoldas: 1. Nyiss egy terminalt! 2. su fonok 3. jelszo 4. sudo nautilus 5. jelszo megint Erre elindul az ubuntus "Windows Explorer", ott belepkedsz a szamitogep ==> etc ==> modprobe.d mappaba, majd megkeresed az alsa-base nevu fajlt. Kittkatt, megnyilik, legorgetsz az aljara, beirod ezt: options snd-hda-intel model=lenovo, majd ctrl+s vagy mentes gomb lenyomasa, kiikszeles, bezaras, alt+f4, vagy bezaras-mentes, rad bizom. Majd őő, bódottá! Ui.: Azert birod menteni, mert a "Windows Explorert" mar rendszergazdakent nyitottad meg, ugyanugy a szerkesztett fajlt is. Amugy PhazeC-nek igaza van, dokumentacio, tanulni, tanulni, tanulni! Lennon. Az, hogy en lusta vagyok, egy dolog. :D Udv!
Hello. Most akkor hogy is van? Van az alaplapi hangkártya, meg van egy PCI-s (a C-Media-ra gondolok)? A C-Media-t gond nélkül kezeli, szóval vagy alsamixer-ben (Terminálba írd be) van némítva, vagy pedig a Hangbeállításokban kellene megnézni a kimenetet és a hardvert. Ja, ez már nagyon nem aktuális...