Sziasztok! Van egy 8.04-es Ubuntu serverem, amin egy SMB és webszerver fut RAID1-be kötve. 2 db 80 GB-os SATA vinyó dolgozik. Mára ez a 80 GB kevés lett és szeretnénk upgradelni 2 db 500 GB-os vinyóra a rendszert. Amiben a segitségeteket szeretném kérni: - a lehető legkisebb leállással szeretném megoldani ezt a cserét. - ez a csere megoldható a teljes rendszer újratelepítése nélkül? Ha van valakinek bevált módszere akkor légszi ossza meg velem! Vakond
RAID 1 vinyó csere
Nem elég csak lemirrorozni(ghost-olni, más eszközökkel) feltenni a vinyóra aztán meg kibővíteni a partíciót gparteddel?
Értem. Egy formázatlan vinyóra, hogy tudom lemirrorozni a rendszert? És a partíciókat kibővíteni?
http://www.partimage.org/Main_Page Ezzel lehet backupolni, de mivel sose használtam még, nem tudom hogy kell. Gondolom: működés közben lemented az image-t a hálón keresztül, vagy külső vinyóra. Másik gépen az új vinyóra rámented a partíciót, gparted-el kibővíted, kikapcsolod a főgépet, beteszed, bekapcsolod. Viszont nem tudom hogy az fstab hogy fog viselkedni, lehet hekkelni kell valamit. Még egyszer megjegyzem, sose csináltam ilyet, ez csak elmélet.
Akkor ezt elteszem alternativ javasnak ;)
Muszáj cserélni, nem jó, ha csak a meglévők mellé rakod? Egyébként engem is érdekelne vmi egyszerű és gyors megoldás!
Meglévők mellé nem tudom rakni, mert csa 2 db SATA slot van. Többhöz pedig RAID vezérlő kell ugye. Sajnos a 80 GB ma már nem elengedő. Eddig az volt, mert csak az ügyviteli rendszer volt fent és pár fontos dolog. De most már elég sok gép van elég sok cuccal (Naptárak, levelek, képek, doksik.....), amit a kollégák nem tudnának nélkülözni egy rendszer halál esetén. Ezért kell upgradelni.