A kerdesem egyszeru: hogyan tudok root felhasznalokent bejelentkezni a rendszerbe? PS: meg lehet vhogy oldani, hogy ide ekezetes betuket is tudjak irni, szoval lehet egyszerre tobb nyelven is irni?
Root felhasznalokent valo belepes
Rootként nem igazán lehet bejelentkezni. Arra való a sudo parancs. Pl: sudo nautilus Utána kéri a jelszót, amit belépéshez használsz. Aztán elindítja a Nautilust, amivel a mappáidat böngészed, csak most épp rootként fut.
Be lehet jelentkezni root-ként. Boot-nál recovery módban indulva, root jelszót megadva startx parancs és már bent is vagy.
Kubuntun ubuntus programok is futnak?
Ha te is Live CD-ről telepítetted akkor valóban nem kér Root jelszót (legalábbis nekem nem kért), de egyszerűen megtudod adni a jelszót : Rendszer/Adminisztráció/Felhasználók és csoportok/root/tulajdonságok. Itt megtudod adni a jelszavát ha eddig nem tudtad.
Én vigyáznék ezzel, mert - multamból adódóan - én is hajlamos vagyok rootként létrehozni dokokat, szerkeszgetni..stb és az esetleges eltávolításnál, hozzáférésnél bajok lehetnek. Álalában a sudo bash parancs elég mindenre, úgymond bejelentkeztél rootként. Innen el tudod indítani a synapticot, a nautilust.. mindent. Nekem így fekszik :)
Sziasztok Én most kezdtem el szenvedni a linuxal, és volna egy olyan problémám, hogy a felhasználóm alól csak olvasni tudom a régi Xp-s köteteimet, erre mi a megoldás? Valamint ha beteszek egy teljesen új hdd-t, akkor azt hogyan kell inicializálni? Üdv