Tudom, hogy ez már vagy a 2496. ilyen téma. Tudom, hogy unalmas, és hogy nehéz kérdés. Tudom azt is, hogy úgyis lesz, aki nem bírja ki, hogy be ne szóljon emiatt. De mentségemre szóljon: a régi témák igencsak elavultak, hála a piac gyors változásának. Mivel nem akarok nekromanta lenni, illetve nem akarok hibát elkövetni, ezért inkább új fórumtémát nyitok. Mindig azt hajtogatják, hogy linuxhoz megfelelő hardvert kell venni. Kérdés, hogy mi ez a megfelelő hardver? Szóval egyetemre elkell majd egy laptop, és természetesen szeretném Ubuntuval futtatni. Ebben kérném a segítségeteket, hogy jól tudjak választani hozzá. Először is kérném, hogy ne a szokásos linkeket dobjátok (ezt, vagy ezt), hanem személyes tapasztalatokat írjatok le, hogy nektek milyen hardveren, és hogyan sikerült futtatni az Ubuntut. Először egy MSI VX600X-053HU laptopot néztem ki magamnak. Eddig MSI-vel nem volt rossz tapasztalatom, két szépséghibája volt a dolognak: SiS lapkakészlet, illetve az Albacomp szervíz (őket viszont szidtam már párszor :)). Aztán ahogy nézegettem róla a véleményeket írták, hogy Ubuntu nem barátkozik meg vele teljesen. Hát elkezdtem bújni a fórumokat, illetve keresgélni véleményeket, és itt láttam, hogy valaki írt az MSI EX630X-018HU-ról. Úgyhogy jelenleg ő a favorit, de még nem végleges a dolog. Ha esetleg valaki találkozott már a két típussal, és tud információt biztosítani róla azt megköszönném. Illetve ha bárki tudna működő notebook-ot ajánlani, az is jó lenne. Kb 130-160 ezres árkategóriában gondolkodnék. Ha lehet Intel proci kéne (AMD-vel nincs bajom, de még sosem dolgoztam vele), és legalább 2 mag. Jó lenne 4 GB RAM, GPU-nak meg talán az nVidia lenne a szerencsésebb (ahogy olvasom ATI, Intel problémásabb). A többi inkább mellékes már. (Az sem zavar, ha heggeszteni kell a működéshez, annyira már talán van gyakorlatom a linux használatában, ha kell órákat eltöltök vele, a lényeg, hogy működjön.)
Notebook vásárlása
Én az e-digitaltól rendeltem annó Acer Aspire 5315-öt, oprendszer nélkül szállították, Xp-t raktam rá, de egy év alatt kiábrándultam az Xpből, és Ubuntustudióra tértem. Maga a gép akkor tömegcikk volt, de ahogy most nézegetem, hát nemnagyon látom a reklámújságokban. Pedig nagyon jó kis gép, szép, elegáns, tartós, és akkor 100k alatt volt az ára. Másfél éve van meg, azóta csak egyszer szorult egy RAM-cserére, más baja nem volt. Atheros wifi van benne, akinek volt már dolga ilyennel, az tudja miről beszélek, kész horror. Ugyan nem volt az ubistudióban az ubuntus network-manager, de nekem kezdő linuxosként egy teljes hét netnélküli szenvedés után végül csakis a Wicd-vel sikerült netet varázsolnom a gépre, és a zárt atheros-drivert is le kellett tiltanom. Nem tudom, hogy deafult eredeti Ubuntu hogy viselkedne nálam, de a tanulság az, hogy az olyan gépeket, amikben Atheros wifi van, jobb ha elkerülöd, vagy legalábbis felkészülsz, hogy hegeszteni kell majd egy kicsit.
Szia! Én is ebben a cipőben járok, MSI VR630X-236HU notebook-kal. (vagy cx600x) Sajnos a hasonló kategóriájú gépek garanciája 1 év, a Thosiba-nál 2, de az nem MSI.:) Ezért is jó választás. Egy fórumon azt olvastam hogy gyenge a műanyag ház, és egykezes tartásban könnyen berepedhet. A Windows-ból már én is kiábrándultam, legutóbb 5x raktam újra az asztali pc-n. A Linuxot régen más gépén használtam párszor, de az emlékeim megfakultak és nem tudom hogy boldogulnék vele. De a következő ajánlat elgondolkodtatott, és az MSI melett megfontolandó: http://www.laptopszalon.hu/webshop/3142/DELL+Inspiron+1545+15.6+WXGA.+Dual+Core+T4200+2.0GHz.+2GB.+320GB.+DVD-RW.+Intel+GMA+4500HD+Linux.+4cell.+Piros Az aksi 4 cellás :(, de 3 év garancia, Ubuntu van rajta, jó szervízhálózat na és Dell. Csak az ubuntus tudatlanságom tart vissza, hogy a Dell-t válasszam. De a vista64bit 35ezres ára lehet rákényszerít az ismerkedésre...
limeHelló! Innen le tudsz tölteni egy kipróbálható ubuntut: http://www.magyarubi.hu/ Magyar nyelvű, flash és sok egyéb program rajta van. Ez alapján el tudod dönteni, hogy tudsz-e együtt élni az Ubuntuval. Egyébként meg nem kell félni, gyors, biztonságos, megbízható rendszer, amit folyamatosan fejlesztenek! És minden windowsos programnak megvan az Ubuntus megfelelője, általában a neve más. Sőt sok esetben többet tud, mint azok. A kipróbáláshoz a számítógépen (mindegy hogy pc vagy noti) a bios-ban engedélyezni kell a cd-ről bootolást!
lesliekeKöszönöm a linket! Elolvastam még pár blogot, és nagyon felcsigázott. Nem vagyok nagy pc guru, de rem menni fog a telepítés. A linkelt oldalon olvastam hogy Ati Radeon HD 200 Pro videókártyával nem működött, ezért megnéztem az enyémet: Asrock ALiveNF6P (ha jól emlékszem),és a gyártó oldaláról csak windows-os driverek tölthetőek le hozzá. Ez gond lehet?
limeIntegrated NVIDIA® GeForce6-class graphics DX9.0 VGA, Pixel Shader 3.0, Max. shared memory 256MB Mivel integralt NVIDIA kartya van a lapon sztem nem lesz vele gond, a zart meghajtok kozott fel fogja ismerni es felajanlja a telepiteset. Vagy lehet kezzel is az nvidia honlapjarol a linuxos drivert.
lesliekeAkkor már inkább ezt: http://kiwilinux.org/kiwi/hu/
KálmánbátyámÍzlések és pofonok! Én anyámék gépére a magyarubit dobtam fel, egyikőjük se egy PC-guru, ezt mégis simán és könnyedén használják, nekem meg nem kell félnem, hogy tiszta vírus lesz a gépük.
limeHa már a Dell-t választod, akkor inkább ajánlom ezt a figyelmedbe. Igaz, hogy kisebb merevlemez van benne, viszont normális(abb) videókártyát kapsz hozzá. Amire eddig jutottam: sokakat láttam panaszkodni, hogy MSI műanyagburkolata nem éppen a legjobb. Mivel elég sokat fogok utazgatni (napi 3 óra minimum), ezért esélyes, hogy MSI-ről lemondok. Olvasgattam olyanokat is, hogy MSI laptopok szeretnek túlmelegedni, illetve hamar elromlanak. A statisztika (balra lent) alapján azonban nem éppen arra jellemző. Persze esetünkben az is kérdéses, hogy mennyire fut rajta el a pingvines op. rendszer. A Laptop Testing Team oldala alapján úgy néz ki leginkább a Dell és ASUS notebookok barátkoznak meg vele leginkább. Ennek örömére találtam az ASUS K50AB Ultra-t. Jónak tűnik, szóval ez is esélyes. Persze jó lenne tudni a strapabíróságát, na de mégsem mehetek be az üzletbe és vághatom földhöz :)
NightWolf_„A hazugságnak három fajtája létezik: hazugság, szemérmetlen hazugság és a statisztika" – Mark Twain. Szóval a statisztikával csak óvatosan, nem mindegy, hogy mennyiből mennyit visznek vissza, milyen az a hiba, stb...