CrossSystemigazából mindezt tudja a partition wizard. csak nem kell hozzá terminál, hanem egy grafikus felület, azoknak akik a windowshoz szoktak. :)
Ubuntu 8.10 cseréje Windows-ra
ubuntudanihuh, na köszönöm a sok segítséget, akkor ezek alapján próbálkozom tovább. De azért még megosztom, hol tartok: egy másik fórumon is ugyanezzel a problémával küzdőnek ezt tanácsolták: Van 100%-osan biztos megoldás arra is, ha valaki az Ubuntu Linux-ot - akár tudatlanul - az egész lemezt felhasználva telepítette, a Windows XP-t pedig így teljesen törölte. Először az Ubuntu Linux telepítő CD-n a "System" ("Rendszer") "Administration" ("Adminisztráció") menüjében választani kell a "Partition Editor”, "Partitioning" vagy "GParted" nevű programot, majd a partíciót jobb klikkel rákattinva törölni kell, nyomni kell "Apply" (Alkalmazás") gombot. Ezután a Terminálban be kell gépelni a „sudo apt-get install ms-sys” parancsot (a Linux-partíciók eltávolításához) (ha hibát jelez a Terminál, akkor az ms-sys csomagot - pl. ms-sys_2.1.0-1_i386.deb – le kell tölteni az internetről), majd kell gépelni a „sudo ms-sys -m /dev/sda” parancsot (a bootolás helyreállításához). Ezután már lehet telepíteni - legalábbis eleinte - eredeti telepítő CD-ről Windows XP-t. Na ezt megtettem, kikapcs gép, bootolni cd-ről, hát semmi, nem error, hanem egy szöveg, hogy nem talál bootolható cuccost cd-ben.... Előkerestem régi laptopom eredeti win telepítő cd-jét(nincs meg már hozzá a reg kulcs, eddig ezért nem foglalkoztam vele), na hát arról meg elindul telepítő, de egy idő után megáll, kék képernyő, és hogy meg kellett álljon, nehogy kárt tegyen a gépben....
Spice007Ezért próbáld meg a partition wizardot. kiírod az iso-t és bebootolsz róla. a wines partíciókat (ntfs, fat32) simán kezeli. Azzal szerintem mennie kellene a törlésnek és az mbr-t is tudod újra rakni.
Spice007Ha már eljutottál a kék fagyásig az nagyon jót jelent. Viszont ez azt is jelenti, hogy nem fogsz tudni telepíteni XP-t. Mostanában nagyon sokat raktam újra gépeket, és amikor egy újabb lapossal találkoztal, szinte egyik (!) esetben sem tudtam telepíteni XP-t. Ellenben win vista és win 7 bármikor felmegy... Valószínűleg olyan hardverkiépítése van ezeknek a gépeknek, amit már az XP telepítője nem tud kezelni...és ennek köszönhető ez a nagyon hülye hibaüzenet. Én azt mondom szerezz egy win 7 telepítőt, és adj neki. Ezek után mennie kell. Csak arra figyelj, hogy partícionálásnál minden partíciót törölj ki, és teljesen újakat készíts! Komolyan be kellene tíltani az előtelepített Ubuntukat...csak a szívás van vele. Eddig még egyel nem találkoztam, amivel ne lenne valami gebasz... :@ Nagyon rossz fényt vet az Ubuntura...:S
ubuntudaniBoot DOS-ba, es fdisk /mbr ENTER Innentől menni foróg az XP telepitése. Bootolni dos-ba bármiről (Hirenís boot-cd, vagy Paragon HDD manager, vagy....) Ez BIZTOS segit.
ubuntudaniSzerintem ennek a hibának semmi köze az ext vs fat32 partícióhoz. Hisz a cd-ről be se bootol, a régebbi telepítővel meg igen. Egyszerűen sz@r a cd. Nállam is volt már nem egyszer olyan, hogy egyik gépbe boot-olt, a másikba nem. Az, hogy az régebbi cd-vel elindul, de leáll, az szerintem az lehet, amit már fentébb is írtak, hogy új a hw, az xp install meg nem támogatja. Tipikusan ilyen probléma a sata inkompatibilitás. Léteznek olyan xp telepítők, amibe belintegrálták ezeket a drivereket, de akkor már inkább hetessel próbálkoznék. Pl nekem a laptopomra nem is adtak ki hivatalosan xp-s driver csomagot, csak vista, meg 7. (acer aspire 5720) Rákalapálható, de hivatalosan nincs. Egyébként az office 2007 simán megy wine-al. A témaindítónak: Ha csak ezért szeretnél windowst, akkor én így csinálnám: Feltenném a 10.04-et (15perc) utánna wine install, és itt a fórumon van rá leírás, hogy kell feltenni az office-t.
Előre is elnézést a nem túl konstruktív hozzászólásért, de meg kell jegyezzem: szerintem előrébb lennél, ha reggel 8kor bebootolod az előtelepített rendszert, elindítod az Openoffice-t, és megnyitod vele a szakdolgozat.doc állományodat.
vagy extrém esetben telepíted rá a 10.04-et, és felraksz VBoxban egy xp-t. garantáltan nem lesz gond a hw-kezeléssel, és még A jó rendszered is megmarad. :)
Én ugy kezdeném hogy vmi particionáló progiva.... (én win excented dvd-ről bebootolom a particio magic-et) és törlöm a particiókat.... utánna mehet a telepítés... igy ha akar se tud winyóról bootolni.... :)
Mégegyszer köszi mindenkinek aki próbált segíteni. Igazából nem gondoltam volna, hogy ekkora meló lecserélni ezt az op rendszert windows-ra.... gondoltam feldobom hamar xp-t, aztán holnap megyek vissza albiba, ott van 7-es telepítőm, és akkor átrakom azt. De hát komoly falakba ütköztem. De akkor majd holnap remélem a windows 7 telepítővel minden rendben lesz. Amúgy reagálva a gyárilag feltett Ubuntu-s felvetésre, mikor megjött gép ezzel az oprendszerrel, első meglátásban tetszett, mondom a későbbiekben lehet visszatérek rá, de hát ez a sok "céco" eléggé elvette kedvem.... Majd azért jelentkezem, ha sikerült a hadművelet
hepalySajna a gépet nem ismerem, de egy HP -nél hasonló meglepibe futottam bele (csak fordítva, Vista helyett Ubuntu). A megoldás az volt, hogy BIOS -ban a CD meghajtót AHCI módból IDE módba kellett átállítani, majd jött a normál telepítés. Aztán a másodszori újraindítás után vissza (azért akkor, mert az első után kiderült, minden jól működik). Gondolom azikszpé -nek még ez a specifikus AHCI driver is kelleni fog.
Aztat ugye tudod, hogy az esetek többségében a gyárilag feltelepített oprendszer eltávolításával a komplett gépre vonatkozó garancia is megszűnik. :3
simzerIgen, konkrétan három esetre...:S Mindegyik esetben volt olyan probléma, ami hosszas guglizás után sem tudtam megoldani. Amikor magam telepítem az oprendszert, akkor ezek a problémák nem jönnek elő... Az okát sajnos nem tudom. De valamit kellene tenni az ügy érdekében, mert egy ilyen élmény után nem csodálom, ha bárkinek is elmegy a kedve attól, hogy Linuxot használjon... Félreértés ne essék!!! Én is már több mint egy éve használok Ubuntut vagy Kubuntut, és nagyon szeretem. ;)