Rég esett szó a BOINC-ről itt. Úgy gondolom, hogy érdemes róla beszélni, mert azóta több új projekt is van, ami nagyon hasznos.
Szóval ha már úgyis egyfolytában megy a gép (és a telefon is), néhány napja felraktam (sudo apt-get install boinc-client boinc-manager) a programot a gépemre és az Android-os telefonomra is és elindítottam egy-egy projekt-et rajtuk.
Konkrétan 13-án raktam fel, azóta majdnem folyamatosan megy, néhányszor indítottam csak újra a gépet.
A számítógépemben egy 8 éves CPU van, egész pontosan egy AMD Athlon(tm) Dual Core Processor 5000B 2.60 GHz, tehát nem egy erőgép, de azért használható.
A RAM mennyisége 4 GB. A HDD pedig 160 GB.
A számítógépen az Ubuntu 16.04.1 LTS 64-bit fut, 4.4.0-36-generic kernellel, a BOINC verzió 7.6.31 (x64).
A gépemen jelenleg a theSkyNet POGS projekt fut. Ez egy csillagászattal, űrkutatással foglalkozó projekt.
Konkrétan galaxisok fizikai paramétereit számolja képek alapján.
2012 óta működik a projekt, én 2014-ben regisztráltam rá. Való igaz, csak mostanában kezdtem el használni.
A weboldalukon még van egy ilyen oldal is, hogy "Images you have processed"("Képek, amiket feldolgoztál"), tehát valamilyen szinten láthatjuk gépünk munkájának eredményét.
A képeken világos négyzettel vagy derékszögű területekkel jelzik azokat a részeket, ahol hozzájárultam a számításokhoz.
Annak ellenére, hogy a projekt képekkel dolgozik, nem használja a GPU-t, csak a CPU-t.
A "Device peak FLOPS" mezőben 2.64 GFLOPS szerepel, tehát a fentebb említett CPU ennyit tud.
Összehasonlításként: Ma már egy telefon is tud ennyit, sőt még többet is. (Például Samsung Galaxy Note 5)
6 éve egy két GPU-s számítógép volt a hazai csúcs (és világszinten a 75. helyezett), aminek a teljesítménye 3777 GFLOPS volt. (Forrás.)
Eddig 9 feladat készült el és lett jóváhagyva, további 7 feladat elkészült, de még jóváhagyásra vár és 2 van jelenleg is folyamatban.
A telefonon (Samsung Galaxy Core Prime LTE) a World Community Grid fut jelenleg, ez alapvetően több (az emberiség javát szolgáló) dologgal (többnyire különböző betegségek ellenszerének kutatása, valamint tiszta energia) foglalkozik, de amióta a telefonom fut, azóta csak az OpenZika nevű projektet futtatja. Ezt gondolom nem kell magyarázni, hogy mi is.
A BOINC programról (PC-s) tapasztalatként annyit, hogy nálam nem terheli meg a gépet, mellette tudok például YouTube-ozni is, sok lappal van nyitva a böngésző, amik között gyorsan tudok váltani, tehát ugyanúgy használható a gép, nem lassul le tőle. A theSkyNet POGS projektben átlagban 4-5-6 óra alatt (illetve néha kicsit több) (például 6 óra 15 perc) végez egy-egy feladattal, de előfordult olyan is, ami 2 órán belül elkészült, viszont olyan még nem volt, hogy kifutottam volna a határidőből.
Sok napos határidő van egy-egy feladatra. A jelenleg futó két feladaton például szeptember 22 a határidő és tegnap kaptam őket, tehát pont 1 hét van rájuk.
A becslés szerint az egyik 1 óra 28 perc, a másik pedig 45 perc múlva készül el. Az egyik 2 óra 58 perce, a másik pedig 1 óra 13 perce fut.
Szóval több feladatot is lead egyszerre a projekt (tegnap azt hiszem 8-at adott), de egyszerre (egy időben) csak 2 fut.
A projekt átlagosan 100-140 MB közötti lemezterületet használ. (Jelenleg 133 MB körül)
Zárszóként annyit mondok, hogy mindkét projekt érdekes és az utóbbi tényleg nagyon hasznos is, ráadásul ezeken kívül még számtalan más tudományos kutatású projekt van, amiben segíthetünk.
Szerintem aki teheti, telepítse fel a gépére és futtassa (biztosan megtalálja) a neki szimpatikus projektet.