Üdv, ezer év után újra. A lényegi kérdés, hogy le lehet-e törölni az egész merevlemezt és úgy telepíteni Dell-mentes Ubuntut, vagy meghagyva az UEFI-hez kellő első ESP (FAT) partíciót és a többit lehet törölni? A második partíció is FAT (ez Basic Data néven fut s Disks-ben, a fájlkezelő OS néven látja), szerintem ezen van a Dell-telepítő, ezután ext4 a telepített rendszerrel, utolsó a swap. Nem az én gépem, nem akarom elcseszni, UEFI-vel nincs tapasztalatom. Köszi.

Szerintem lehet mindegyiket. Az fontos, hogy az adatmentés után UEFI módban bootolj a telepítőről.

Pontosan milyen típusú a laptop? Amúgy milyen különbségek vannak az előtelepített Ubuntu és a nem Dell-es Ubuntu között? Gondolom olyasmi lehet, mint az én Toshiba Satellite A110-110-es laptopom, amit annak idején (2006-ban) előtelepített Windows XP Home Edition SP2-vel (és helyreállító lemezzel) vettem. A gyártó belerak mindenféle extra programot, aminek a többségét én nem is használtam. Gondolom, hogy a Dell-es Ubuntu is ilyesmi lehet.

Persze, hogy lehet. Az előre telepített Ubuntu telepítőjében elvileg össze vannak szedve azok a meghajtók, amikkel működik az adott hardver, ez azonban nem jelenti azt, hogy egyébként ne tudnának működni. Ha van lehetőség egy teljes HDD mentésre (pl. Clonezilla), akkor az nem árthat. Az UEFI-s telepítéshez a jól bevált videók: https://www.youtube.com/watch?v=Gn000gHeTS8 https://www.youtube.com/watch?v=ojnZObGqbiw

csuhas32Köszi, nem vártam ki, közben telepítettem. Simán elindul. Automatikusan UEFI módban települt, gondolom, mert a „BIOS” úgy van beállítva.

XplosiveEgy 2016-os Inspiron 15-3567, nem emlékszem, voltak-e előtelepített Dell-es cuccok, szerintem nem.

tenkesKöszi, közben időszerűtlenné lett, mert már felraktam. Clonezilla a HDD 1 TB-os mérete miatt esélytelen, még az 50 GB-nyi adatot is csigán tolta usb2-n. Pedig a elvileg gép és a külső HDD is tudja az usb3-at, te ezen a porton még csak nem is látta a külső HDD-t. Mondjuk ki is vehettem volna, de már mindegy. Viszont a külső HDD 3 TB-s ugyan, de fele-fele ext4 és NTFS, mert még van windowsos gép, azzal is akarják használni. De a videókat „elrakom”, hátha kell még.

Ennyivel később: egy év