Aki telepítés céljából letöltötte a 2-3 nappal ezelőtt kiadott Ubuntu 20.04.2-őt, és még nem telepítette, célszerű helyette a javított 20.04.2.0-ás verziószámmal kiadott új lemezképet letöltenie. Gondolom nem véletlenül készítettek új lemezképeket - ahelyett hogy frissítéssel oldanák meg a talált javítanivalókat.
Ubuntu 20.04.2.0
"on certain systems and under certain specific conditions the Ubuntu installer can fail to install a Linux kernel. This renders the system unable to boot." Ezt javították. Akinek ilyen gond volt az előző ISO-val, az már valószínűleg észrevette (vagy hamarosan feltűnik neki). :)
Érdekes, hogy sokat ugrott/fejlődött a linux!
Még a 2000-es években próbálkoztam a suse-val és uhu-val. A suse-ra akkor semmit nem tudtam telepíteni mert még mindent parancssorból kellett volna. Az uhu nem tetszett elég bugos volt és még a nyomtatómat sem kezelte.
Aztán egy későbbi pc-men meg fagyott mert vmelyik hw-vel nem volt kompatibilis.
Eddig ez az 1. linux ami sokkal könnyebben is kezelhető és többet is tud és progi is több rá + hw-t is többet kezel. A mai linux vagy 20x jobb mint 20 éve!
xinu Ellent kell mondjak.
2000-ben kezdtem SuSE Linuxot használni.
Már akkor is jól működött a SuSE saját fejlesztésű vezérlőpultja, a YaST (Yet another Setup Tool), mindent meg tudtam vele oldani. Kezdőként túrtam a leírásokat, és örömmel láttam, hogy amit kézzel kéne konfigfile-okba beírnom, a YaST megteszi helyettem. Oda írt, és azt, amit kellett.
" A suse-ra akkor semmit nem tudtam telepíteni mert..."
Ez nem a SuSE hibája volt akkor sem
Sőt akkor még elég gázos volt Linux alá az xf86 grafikus felület telepítése, a sokféle kusza videokártya miatt. A susés fiúk csináltak egy saját X konfiguráló programot, a Sax-ot. Ezzel gyakorlatilag kattintgatással be lehetett állítani az akkori gépeimre az X felületet.
A 2000-es evek elejen en is zsuzsiztam. akkoriban nekem adhattal volna terminalt, azt se tudtam hogy kes vagy villa kell hozza?
- Szerkesztve
xinu
Ezen én is elgondolkodom néha, de a Suse mindíg is a Yast-ot használta.
Ha fejlődést szeretnél látni akkor érdemes kipróbálni a Manjaro Gnome változatát (én ezt tesztelem).
Döbbenetes a: sebessége, az 5.16-s kernel, a jól beállított Btrfs és a mentés, 1 klikkre műkődő a snapshot, és a rengeteg telepítési mód. Szóval amit más rendszeren mindennapos hegesztéssel után sem tudtam megcsinállni az Manjaron alapból műkődik. Sajns a szerver alkalmazások eszméletlen elmaradottak. Egy smootping, phpservermonitor, https, dyndns beállítása reménytelen kisérlet. (lehet csak most, akár idővel arra is több figyelmet fognak fordítani)
idanka
Hát, a phpservermon-hoz kb másfél éve nem nyúlt senki. Kivéve a readme-t és a Funding.yml-t... Mintha megállt volna a fejlesztés... Requirementsben az áll h PHP 7.08+ v PHP 5.5.9+ PHP 7.4-hez még érkezik ugyan security update de ez év végétől már az sem lesz... Szóval én keresnék inkább vmi másik, még fejlesztett monitoring rendszert... Zabbix?, Prometheus/Grafana?, Nagios?
idanka
Néztem a gitet, de ott sincs nagy élet. VAaaagy, átkölöztek máshova, csak épp ezt nem közölték senkivel...
A php8 kompatibilitás azért jó előjel!
Ami engem illet, én alapvetően Zabbix párti vagyok. EGyszerű ready to use kialakítása és az active agentes rendszer nekem tetszik. Rengeteg plugin elérhető hozzá és ha nem találnék hozzá megfelelő plugint, akkor még mindig írhatok hozzá sajátot... De a Grafana is tetszik, bár az egy más világ.
Sajnos Zabbix 6.00.3B - PHP 8.0 is not supported. Ez nem jó előjel
https://www.zabbix.com/documentation/6.0/en/manual/installation/requirements
monit
idanka
Foglalkoznak vele a srácok: https://support.zabbix.com/browse/ZBXNEXT-7080
Szóval előbb-utóbb meg lesz ez!