Dr. Szöszimc +1
Terminál parancsok rövid bemutatása
Dr. Szösziinkább indít egy mc-t parancssor-nácik az mc is parancssoros
Mardel"Utána, ha nemtalálod ezt a két két sort: auto eth0 iface eth0 inet dhcp" Az eth helyett lo szerepelt. Beírtam amit írtál. Bátran:))). Működik. Köszönöm. Egyébként semmi bajom a terminállal. Szimpatikusabb mint a grafikus. Még az xorg.conf-al szenvedek. Kicsit keszekusza a felbontás. Nem fér ki a monitorra a kép. Ha összejön, marad az ubi. De nem akarok offolni. Ha nem megy, Majd jelentkezek. Még 1X thx.
hehenrikHogy is néz ki egy másolás vagy szimlinkkészítés mc-ben? Milyen parancsot adsz ki? Keverni tetszik a GUI-t a keretprogrammal.
Dr. SzösziIgen, nah most mc nemtudom van-e alaptelepítésben egy minimal installban nincs benne, és ehhez azt is kell tudni hogy ismeri-e a Midnight Commandert és feltelepítette. Írhattam volna hogy nano-val módosítsa, bár valakinek az se világos hogy melyik bill kombináció mi még ha alul le van írva magyarul is. Vi meg egy teljesen más világ. Ezzel meg még mindig megtudja csinálni ha esetleg nincs net, hogy mct szedjen és mceditben módosítsa, bemásolja ezt a sort és odakerül ahová kell. De nagyon jó parancssor nácit emlegetni egy olyan topicban ahol terminal parancsok vannak. Most vagy valaki ismeri a terminalos dolgokat vagy meg akarja ismerni vagy nem akar a terminalban semmit és GUI-ban kattintgat. Nah most ez az első kettőbe simán beletartozik. Olyan nincs hogy csak azt a részét tanulom meg, ami tetszik, többiről meg nem veszek tudomást. Akár biztonsági másolatot is csinálhat cp /etc/network/intefaces /etc/network/interfaces.backup és akkor módosíthatja sed-el is akár vagy törölheti is ha úgy tartja kedve, a biztonsági másolatból bármikor helyre tudja állítnai. Mc-ben is el lehet szúrni dolgokat, vagy ha sok dolgot módosít egy több soros fileban akkor már nemtudja hogy mit is hol módosított, erre az mc sem orvosság.
MardelTudod, DOS időkben a kedvencem a 'copy con program.exe' parancs volt. Méghogy a Microsoft nem ad fejlesztőeszközt!
Dr. Szöszi:) Van aki még mindig parancssorban kódol. PL.
Dr. Szösziwine 'copy con kerem_vigyazzanak.mp3' ( 18+ ) Figyelem, szókimondó szövegek! http://www.youtube.com/watch?v=z3pPAsfdeUI ^Z
Több DVD-n vannak mappáim, némelyik mappán belül vannak még mappák. Az lenne a kérdésem, hogy a második mappáig bezárólag, hogyan tudom kilistáztatni a DVD tartalmát (fájlok nélkül). Tehát ez legyen: - mappa - mappa (ezen belül): -------- mappa ---------mappa Nem sikerült rájönnöm eddig. Az
ls
man-ját nézegettem, próbálkoztam, az első mappáig sikerült. A tartalmat szeretném a DVD borítóra tenni, ezért lenne szükséges az egyszerű és időtakarékos megoldás.maatHa /cdrom alá mountolódik.
maatIgen. A find /cdrom -mindepth 1 -type d is próbáltam (man find), de csak nem tűnik el a "/cdrom" főkönyvtárnév a sorok elejéről. Ezért lett volna jobb a következő parancs (de két mappa mélységben és csak a könyvtárnevek íródnak ki); ls -a /media/cdrom0 Köszi. Végülis a find parancs eredményéből könnyebb törölni. :-)
Egy kis segítséget szeretnék kérni, nem rég kezdtem el foglalkozni linux parancsokkal és az alábbi két feladattal meggyűlt a bajom: Fuzze hozza a dollar.rtf nevu fajlhoz a /home/feladat/osveny/koszoru/fadora.txt nevu fajlban k betuvel kezdodo sorok szavainak szamat! Irassa bele a money.txt nevu fajlba a /home/feladat/osveny/diploma/igeret/csipo.sh nevu fajl azon sorait melyek tartalmaznak "az" karaktersorozatot! A segítséget előre is köszönöm!
kovacsakosMásodik feladat. -keresd meg azt a parancsot amivel ki tudod írni a fájlok tartalmát. -keresd meg azt a parancsot amivel keresni tudsz a kapott tartalomban -'>>' karakterrel hozzáfűzöl a fájl végére a '>' karakterrel pedig felülírod a fájl tartalmát -'|' karakterrel "csövet" tudsz képezni a parancsok között. pl: az egyik parancs kimenetét tudod belefűzni a másik bemenetébe. Tehát a parancs így fog kinézni: megjelenítem a /home/feladat/osveny/diploma/igeret/csipo.sh fájlt | megkeresem az "az" karakter sorozatot > money.txt Direkt nem írtam le a megoldást. Sok sikert!
rockopapaKöszönöm a választ. Valahogy így lenne szerintem: cat /home/feladat/osveny/diploma/igeret/csipo.sh | grep -e az >> money.txt Azt hogy lehet megadni, hogy azokat a sorokat írja amikben szerepel "az" szó, illetveazt hogy lehet megadni, hogy számolja össze hányszor szerepel összesen.