zltÉn sem értem a lényegét, hogy mit csinál. Ha a GNU/Linux érdekli mint operációs rendszer és azért van itt, akkor azért nem értem, hogy mi ez a Windows sztárolás. Ha pedig Windows fanatikus, aki jól el van a rendszerével, akkor meg azért nem értem, hogy miért van itt.

pipacs128Miről társalogsz? Ez engem is érdekelne. A téma írója leírta, hogy régi gépekre milyen Linuxot tudott feltenni, milyen eredménnyel. És a tapasztalatait felajánlotta azoknak, akik az ilyen régi gépeken, Linux-al akarják megoldani az operációs rendszer kérdését. Erre te jösz, azzal, hogy a Windows 98 mennyire fasza és mennyivel jobban működik harmad olyan gyors gépen. Ok, legyen. Mi ezzel a célod? Normális esetben már nem sok ember tudja ezt legálisan megtenni, mivel a '98 nincs kereskedelmi forgalomban, így legálisan nem juthatnak hozzá. Azt írod, hogy a Win-es programok nem futnak a Linux-on és 10 évvel le van maradva. ???? Nem értelek. Ez Linux az meg Windows. Két különböző operációs rendszer. Magának a Linux-nak nem is célja, hogy más programok fussanak rajta a natív Linuxos programokon kívül. Ez a Wine projekt és azon alapuló projektek célja. Most mondjam, hogy a Win szar, mert nem futnak rajta a kedvenc Linuxos programjaim? Sületlenség lenne. Azt meg nem értem, hogy egy Win98-hoz képest miben lenne elmaradva egy mai modern disztró. Áttanulmányoztad valaha a felépítését és működését mindkettőnek? Mert én megtettem. Ráadásul a Win98-at kb. 5.-6. éven keresztül használtam is. "Nekem Win 98 Boot 5 másodperc Gép:233Mhz 32Mb-Ram 250Mb Hdd Ezt Kellene utánozni." Ha ez igaz, akkor valami kiherélt '98-at használhatsz, amin nem fut vírusírtó, tűzfal, spyware védelem. Ha ez alól is írod ezeket a posztodat, nem szívesen lennék a helyedben. Csak úgy hemzseghetnek az élősködők egy rövidebb netezés után. Erre a gépre, amúgy én egy Win95 OSR2-őt ajánlanék maximum. Annak kisebb a memóriafogyasztása és jobban érzi magát 32MB RAM-nál. Most inkább abbahagyom. És be kellene tartanom egy fontos szabályt. Don't feed the Trolls! ;)

Re:inverzstick, Én is kipróbáltam és valóban profi kis Linux. Bár egyes elemei eltérőek a megszokottól, de jól megy, és a gépek processzorát maximálisan kihasználja. Egy hátránya van csupán. A vezeték nélküli internetet nehezen ismerte fel, de megoldható. Re: pipacs128 Barátom ez a fórum Linuxos =ubuntus) felhaszmálóknak van létre hozva.És nem értem mit dumálsz arról, hogy le van az Ubuntu maradva 10 évvel. Hát nincs. Egy egyszerű példát hozok fel.Legtöbb szerver Linuxot használ, és nem csak azért mert ingyen vagy /olcsón van hanem mert stabilabb mind a Windows, csupán a zöldfülűek miatt alkalmaznak pl Windowsos kezelő felületet.2. Amióta átálltam Linuxra, kevesebb a vírus problémám, 3. a Linuxok nagy többségét ha jól tudom általában önkéntesek végzik, míg a Microsoft emberei jól meg töltik fizetés napkor a zsebeiket. Egy másik dolog: aki nem csak játékra használ egy operációs rendszert,annak szerintem maximálisan kielégíti az igényeit.Egyre több szoftver gyártó cég ad ki akár könyvelési programot, akár játékot, vagy más szoftvert Linux platformra is, mert rá kezdnek jönni, hogy egyre többen kezdnek el valamelyik Linux disztribúciót használni.

pipacs128Azt gondolom, sejted, hogy a Win98 egy 11 éves rendszer? De ha az SE-t nézed, az is majdnem ott van. Akkoriban a 98 jó volt. A Puppy kernele már 10 évvel újabb. Sajnos minél többet tud egy rendszer, általában - nem kötelezően, de általában - annál nagyobb. A te agyad is nagyobb, mint egy mókusé, és elvileg összetettebb gondolkodásra is képes vagy. Ez egy ilyen bicikli. 10 évvel újabb rendszermag, ezernyi újabb probléma és rés kijavítva, USB-támogatás és hasonlók. Tényleg! A Win98 támogatja az USB-t? Plusz szerintem az a szerencse, hogy nem sokan használnak már 98-at, de valószínűleg pillanatok alatt szétkapnák a rendszered, ha felmennél vele a netre, és valakit érdekelne. Nem vitatéma. Használd egészséggel a W98-at! Tényleg. :) Csak a hülyeséget mellőzd légyszi.

PhazeC"Ubuntu 10.04" És milyen élmény az időutazás? :)

pikaKolozsvar"a Linuxok nagy többségét ha jól tudom általában önkéntesek végzik, míg a Microsoft emberei jól meg töltik fizetés napkor a zsebeiket." A nagyobb projekteket javarészt profi, fizetett munkaerő csinálja. Lásd: Firefox, Thunderbird, OpenOffice, Virtualbox, Evolution, stb...

avbde nem minden esetben ők kezdik el a fejlesztést..

pikaKolozsvar"3. a Linuxok nagy többségét ha jól tudom általában önkéntesek végzik, míg a Microsoft emberei jól meg töltik fizetés napkor a zsebeiket." Hát ők ebből élnek, ez is a kenyérkereset egyik formájához tartozik. Akkor bankba se nyissunk számlát, mert a rohadt, külföldről importált hazai bankok egy csomó olyan szolgáltatásért lehúznak a fizudból, amit a hírhedt Nyugaton nem is ismernek, hogy ilyen létezik. A Microsoftnál legalább tudod, hogy miért dobod ki a pénzt az ablakon, megfizeted a hivatalos supportot. Persze hogy lehet önkéntesen is csinálni, ha valaki kész áldozatot hozni a többiekért, hiszen a saját mindennapjaiból szán rá időt, lelkierőt, pénzt.

xmouseA Microsoftnál csak van egy általános nézet arról, mire adod ki a pénzed. Valójában nem tudod, mert a kód zárt. :) Azért a supportról nem hallottam még sok jót..

pipacs128Win98? Talán keresned kéne egy 10 évvel ezelőtti linux disztrót, szerintem gond nélkül elfutna.A Puppy 4.1.2-t vagy akármelyik mostani disztibúciót miért nem a Vistával hasonlítod össze?Ja, hogy az el sem indul?

DcNdrew+1 Én két Microsoft Partner cégnél is dolgoztam és amikor szükségünk lett volna supportra, akkor nagy ló***szt kaptunk a seggünkbe. Annak ellenére, hogy pénzt hajtottunk az MS konyhájára. Mindig arra jutottunk, hogy nekünk kellett megoldani a problémát. A mostani helyemről meg nem írok. :)

GoRienMár kínomban gondoltam megpróbálkozok a puppy-val, mivel laptopomban nincs cd-író ezért az usb-s megoldást választottam, csak már legyen linux a gépemen, iso kibont felmásol pendrájvra, bootfloppy készít wkpup2 programmal, reboot freedos indul, végígnéz mindent de nem találja a puppy-t, hmm reboot win. puppy felmásol egy másik usb-s kártyára is kicsomagolva iso-ban mindenhogy a bíztonság kedvéért még a win gyökerébe is:)2usb 1merev, de így sem találja, még egy lehetőség van, cd vau:)

winetuVagy én értettem félre valamit? nem vagyok jó angolból:)

winetuÉn is hasonló problémával küzdöttem, igaz én nem tudtam marhulni a floppy-val (mert az sincs a laptopomban), hanem egyszerűen átraktam a winyót egy másik gépbe, feltettem rá a puppy-t, visszaraktam, és megy. Persze ez kényszermegoldás volt, remélem valaki tud majd jobbat is mondani :)

Nagyon örülök ennek a Puppy Linux-ról szóló bejegyzésnek. Épp most poroltam le egy régi gépet: 400MHz CPU, 128MB RAM 10GB HDD. Több Linux Live CD-t is kipróbáltam rajta. Sajnos ez a konfiguráció túl lomha néhány rendszerhez (pl.: Slax ). Damn Small Linux 4.4.10 és Puppy Linux 4.1.2 nagyon jónak tűnnek. DSL automatikusan megtalált, felismert minden hardver összetevőt. Puppy-n indulás után nem működött a hangkártya, de később sikerült rávenni, hogy megszólaljon. Szeretném valamelyik live cd-s linuxot (vagy akár mindkettőt is) a gép vinyójára telepíteni. Sajnos az eddigi próbálkozásaim kudarcba fulladtak. Mivel kezdő vagyok a linux használat terén - szívesen vennék egy részletes magyar nyelvű leírást, vagy video tutorialt a DSL és/vagy a Puppy Linux telepítéséről. Előre is köszönök minden segítséget!

pipacs128win98 Boot 5mp? Hűűűű, haaaaaa. És támogatás, biztonsági frissítések? Az meg 5 év, mármint legalább azóta nincs semmi. Ezeknél a rendszereknél meg napi szinten. Nem támogatott rendszert használni nem kis bátorságra vall :)

gojkoNa akkor kezdjünk neki. CD-t berak. Rögtön a boot után érdeklődik, hogy milyen típusú egered van. ps/2 --> kis 8mm-es zöld plug usb --> usb-s egér serial --> régi, soros egér esetén válaszd ezt Utána a billentyűzetkiosztásról érdeklődik, ami neked kell, az a sima hu (qwertz). Utána kérdezi, hogy xorg, vagy xvesa-t használjon. Ezek a megjelenítésért felelnek. Mindenképpen érdemes az xorg-ot meglőni (fejlettebb), de ha nem megy, megteszi (főleg régi gépeken) az xvesa is. Ha itt az xorg-nál sötét képernyőt, és nem reagáló gépet kapsz, akkor xvesa a barátod :) Nyitsz egy konzolt (asztalon kint van az ikon), és bepötyögöd, hogy gparted. Feljön a gparted nevezetű particionáló svájci bicska. Kiválasztod a winyódat, és törlöd a rajta lévő adatokat. Hozz létre egy új partíciót, aminek kb a géped memóriájának másfélszeresét adod. Ez legyen linux-swap típusú. A maradékra pedig hozz létre egy ext2 filerendszerű partíciót. Nyomd rá, hogy apply, csinálja. Ellesz vele egy darabig. Utána ha kész, a frissen kreált ext2 filerendszerre jobbkatt, manage flags, és ott x-eld ki a boot-ot. Így majd tud erről tölteni a rendszer. Következő lépés az asztalon lévő install ikonra való rányomás :) Ott az universal installer nekünk teljesen jó lesz, mellette lévő kis villámra kattints rá. Ezután feldob egy ablakot, hogy milyen típusú adathordozóra telepítenéd. Sima winyó esetén az "Internal (IDE or SATA) hard drive az, ami nekünk kell. Utána ezt megkeresi nekünk, okézzuk le. Megint bejön egy szép nagy ablak, aminek már csak a legfelső része érint minket. Keressük meg az "Install Puppy to **" gombot (** --> winyó neve, pl "sda2"), és kattintsunk a pici kutya fejére. Még egyszer visszakérdez, hogy biztos ami tuti, ha valóban elszántuk magunkat, akkor nyomjuk rá az okét. Jön a kérdés, hogy hol találhatóak a puppy install file-ok. Nyomjuk rá, hogy a cd-n. Vadul keresni kezdi, és ha minden jól megy, meg is találja. OK-t neki. Megint kérdés. Megkérdezi, hogy hogyan telepítsük a puppy-t. Frugal, avagy Full. Ha annyira nem értesz hozzá, és nem akarod "hekkelni" a rendszert, akkor nyomj a full-ra. Utána kérdés, hogy a rendszertöltőt hova tegye, pontosabban hogy hogyan tegye fel. Itt arra kell nyomni, hogy install grub. Jobb oldali gomb :P Most konfiguráljuk a grub-ot. Simple, mert nem bonyolítunk, aztán oké. Utána kérdezi, hogy milyen felbontást használjon a grub. A standard teljesen jó lesz :) Dolgozik, majd megkérdezi, hogy hova tegye fel a grub-ot. Az alapérték /dev/sda* teljesen megteszi nekünk, mehet oda. Majd jön egy fontos rész, amibe bele kell avatkozni. Ez pedig a grubconfig nevezetű ablak. Én itt a harmadik opciót jelöltem meg, tehát hogy a winyó MBR-jébe írja be a rendszertöltőt. Működik :) Egy oké, amiben jelzi, hogy kész. Majd a legutolsó ablak: Készek vagyunk. Ha turkálni akarunk a rendszertöltőben, akkor válasszuk az igent, ha nem, akkor a no-t. Indítsuk újra a gépezetet ("start" --> Reboot machine). Kérdez még egy ilyet, hogy mentsük-e a munkamenetet. Nem kell. Do not save. Ezután újraindul a gépezet. A rendszertöltő bejön, csapjunk rá egy entert. Megint érdeklődik arról, hogy milyen egerünk, billentyűzetünk van, lásd feljebb. Majd jön a képernyő-beállítás. Itt a telepítésnél bejáratott dolgokat kéri megint. Xvesa a tuti, xorg, ha kicsit erősebb a videokártya a gépben. Én virtuális gépben Xvesa-t használok. Értelemszerűen kiválasztod a kívánt felbontást, change. Ha jó okay, ha nem, akkor CTRL+ALT+BACKSPACE kombóval tudod visszahozni a graf. felületet. És láss csodát, kész is az alaprendszerünk. Hangot a menu --> Setup --> Alsawizard opciójával tudunk kicsikarni, bár többnyire megy elsőre :) "Röviden" ennyi volna :)

inverzstickKöszönöm a gyors és részletes választ! :) Pont egy ilyen szájbarágós leírásra volt szükségem. Holnap este meg is csinálom. Most inkább szunya (bár nagy a kísértés). Még1x köszönet! Ha esetleg van tapasztalatod a Damn Small Linux telepítésével kapcsolatban is, akkor ne kímélj! Jöhet az infó áradat... :D