Nagyon örülök ennek a Puppy Linux-ról szóló bejegyzésnek. Épp most poroltam le egy régi gépet: 400MHz CPU, 128MB RAM 10GB HDD. Több Linux Live CD-t is kipróbáltam rajta. Sajnos ez a konfiguráció túl lomha néhány rendszerhez (pl.: Slax ). Damn Small Linux 4.4.10 és Puppy Linux 4.1.2 nagyon jónak tűnnek. DSL automatikusan megtalált, felismert minden hardver összetevőt. Puppy-n indulás után nem működött a hangkártya, de később sikerült rávenni, hogy megszólaljon. Szeretném valamelyik live cd-s linuxot (vagy akár mindkettőt is) a gép vinyójára telepíteni. Sajnos az eddigi próbálkozásaim kudarcba fulladtak. Mivel kezdő vagyok a linux használat terén - szívesen vennék egy részletes magyar nyelvű leírást, vagy video tutorialt a DSL és/vagy a Puppy Linux telepítéséről. Előre is köszönök minden segítséget!

pipacs128win98 Boot 5mp? Hűűűű, haaaaaa. És támogatás, biztonsági frissítések? Az meg 5 év, mármint legalább azóta nincs semmi. Ezeknél a rendszereknél meg napi szinten. Nem támogatott rendszert használni nem kis bátorságra vall :)

gojkoNa akkor kezdjünk neki. CD-t berak. Rögtön a boot után érdeklődik, hogy milyen típusú egered van. ps/2 --> kis 8mm-es zöld plug usb --> usb-s egér serial --> régi, soros egér esetén válaszd ezt Utána a billentyűzetkiosztásról érdeklődik, ami neked kell, az a sima hu (qwertz). Utána kérdezi, hogy xorg, vagy xvesa-t használjon. Ezek a megjelenítésért felelnek. Mindenképpen érdemes az xorg-ot meglőni (fejlettebb), de ha nem megy, megteszi (főleg régi gépeken) az xvesa is. Ha itt az xorg-nál sötét képernyőt, és nem reagáló gépet kapsz, akkor xvesa a barátod :) Nyitsz egy konzolt (asztalon kint van az ikon), és bepötyögöd, hogy gparted. Feljön a gparted nevezetű particionáló svájci bicska. Kiválasztod a winyódat, és törlöd a rajta lévő adatokat. Hozz létre egy új partíciót, aminek kb a géped memóriájának másfélszeresét adod. Ez legyen linux-swap típusú. A maradékra pedig hozz létre egy ext2 filerendszerű partíciót. Nyomd rá, hogy apply, csinálja. Ellesz vele egy darabig. Utána ha kész, a frissen kreált ext2 filerendszerre jobbkatt, manage flags, és ott x-eld ki a boot-ot. Így majd tud erről tölteni a rendszer. Következő lépés az asztalon lévő install ikonra való rányomás :) Ott az universal installer nekünk teljesen jó lesz, mellette lévő kis villámra kattints rá. Ezután feldob egy ablakot, hogy milyen típusú adathordozóra telepítenéd. Sima winyó esetén az "Internal (IDE or SATA) hard drive az, ami nekünk kell. Utána ezt megkeresi nekünk, okézzuk le. Megint bejön egy szép nagy ablak, aminek már csak a legfelső része érint minket. Keressük meg az "Install Puppy to **" gombot (** --> winyó neve, pl "sda2"), és kattintsunk a pici kutya fejére. Még egyszer visszakérdez, hogy biztos ami tuti, ha valóban elszántuk magunkat, akkor nyomjuk rá az okét. Jön a kérdés, hogy hol találhatóak a puppy install file-ok. Nyomjuk rá, hogy a cd-n. Vadul keresni kezdi, és ha minden jól megy, meg is találja. OK-t neki. Megint kérdés. Megkérdezi, hogy hogyan telepítsük a puppy-t. Frugal, avagy Full. Ha annyira nem értesz hozzá, és nem akarod "hekkelni" a rendszert, akkor nyomj a full-ra. Utána kérdés, hogy a rendszertöltőt hova tegye, pontosabban hogy hogyan tegye fel. Itt arra kell nyomni, hogy install grub. Jobb oldali gomb :P Most konfiguráljuk a grub-ot. Simple, mert nem bonyolítunk, aztán oké. Utána kérdezi, hogy milyen felbontást használjon a grub. A standard teljesen jó lesz :) Dolgozik, majd megkérdezi, hogy hova tegye fel a grub-ot. Az alapérték /dev/sda* teljesen megteszi nekünk, mehet oda. Majd jön egy fontos rész, amibe bele kell avatkozni. Ez pedig a grubconfig nevezetű ablak. Én itt a harmadik opciót jelöltem meg, tehát hogy a winyó MBR-jébe írja be a rendszertöltőt. Működik :) Egy oké, amiben jelzi, hogy kész. Majd a legutolsó ablak: Készek vagyunk. Ha turkálni akarunk a rendszertöltőben, akkor válasszuk az igent, ha nem, akkor a no-t. Indítsuk újra a gépezetet ("start" --> Reboot machine). Kérdez még egy ilyet, hogy mentsük-e a munkamenetet. Nem kell. Do not save. Ezután újraindul a gépezet. A rendszertöltő bejön, csapjunk rá egy entert. Megint érdeklődik arról, hogy milyen egerünk, billentyűzetünk van, lásd feljebb. Majd jön a képernyő-beállítás. Itt a telepítésnél bejáratott dolgokat kéri megint. Xvesa a tuti, xorg, ha kicsit erősebb a videokártya a gépben. Én virtuális gépben Xvesa-t használok. Értelemszerűen kiválasztod a kívánt felbontást, change. Ha jó okay, ha nem, akkor CTRL+ALT+BACKSPACE kombóval tudod visszahozni a graf. felületet. És láss csodát, kész is az alaprendszerünk. Hangot a menu --> Setup --> Alsawizard opciójával tudunk kicsikarni, bár többnyire megy elsőre :) "Röviden" ennyi volna :)

inverzstickKöszönöm a gyors és részletes választ! :) Pont egy ilyen szájbarágós leírásra volt szükségem. Holnap este meg is csinálom. Most inkább szunya (bár nagy a kísértés). Még1x köszönet! Ha esetleg van tapasztalatod a Damn Small Linux telepítésével kapcsolatban is, akkor ne kímélj! Jöhet az infó áradat... :D

Végül is sikerült a 7.10-es xubi, de ki akarom próbálni ezt a puppyt jól néz ki jókat írnak róla csak tudnám floppyról bootolni hogy usb-n van de nem találja, holnap megiratom cd-n habár ha jól vettem ki ez a wkpup2 csak a 2x-es verzióju kutyust indítja vagy tévedek? mert én ezzel s 4x-es puppy-val próbáltam. feltelepítve egy 1ghz-s gépre elég rendesen hasíthat:D

inverzstickInverzstick! Az útmutatásod alapján könnyedén sikerült a vinyóra varázsolni a kutyus linuxot. :D Viszont belebotlottam egy problémába: Vettem az öreg PC-be egy új hálókártyát (TP-LINK TF-3239DL), hogy tudjak netezni is a Puppy-val. Ezzel nincs is gond: van internet kapcsolat, lehet böngészni a honlapokat. De nincs hang (hiába próbálom a setup-ból beállítani a hangkártyát). :( Ha kiveszem a hálókártyát a gépből, van hang. Damn Small Linux-szal bootolva a hangkártya és a hálókártya is jól működik. Van valakinek ötlete, hogy Puppy alatt miért akad össze az alaplapi hangkártya és a hálókártya?

Érdekesség képp, ha érdeklődsz a minimalista rendszerek iránt (linux), akkor talán érdemes ezt az oldalt is megnézni: http://www.pendrivelinux.com

inverzstickSlitaz 28 Mb live CD Feltelepítve 80 Mb. 486-oson is megy..... Boot idő, /na ne röhögtess win 98 5 másodperc/ 5 másodperc. http://www.slitaz.org/en/ Ehez képest a Puppy egy bálna.... Akinek ez nem elég kicsi..... Tiny Core Linux 10 Mb..... http://www.tinycorelinux.com/ http://www.thecodingstudio.com/opensource/linux/screenshots/index.php?linux_distribution_sm=Tiny%20Core%201.0%20RC%205

pipacs128Van egy toshiba laptopom 220 mhz win 98 boot idő 1 perc 15 másodperc. az egypercet kifelejtetted előle.

inverzstickHa szeretnék egy kicsit magyarosítani rajta - pl. a (start)menüt - az megoldható? Milyen fájlokat kellene átírni hozzá?

pipacs128Sziasztok! Kezdettől fogva Win-t használtam. Most már szinte csak a Linux-ot gyűröm. Nem áll módomban egyiket sem szidni sem pedig ajnározni. XP mellett az szól, hogy aki játék fanatikus és szeret mindenféle csicsás progit kipróbálni,továbbá vannak olyan driverek amik csak erre az Op. rendszerre írtak. Aki az előbb felsoroltakra tart igényt, annak keményen a zsebébe kell nyúlnia, hogy mindazt kihozza a gépéből. Azzal nem vitatkoznék, hogy mi mennyi idő alatt települ fel a gépre, mert szerintem egy Ubuntu-nak a telepítése is kb. ugyanannyi időbe telik a frissítésekkel együtt. De!!! Ezek után jönn a porblémák, ami a Linx mellett szól. XP-nek kell egy vírusirtó egy kémprogramok elleni védelem egy komoly tűzfal és nem utolsó sorban az állandó karbantartás. Aki munkára is használja a gépét és akinek midezek fent vannak, akkor nem mindegy, hogy egy rendszer 2 perc alatt feláll, vagy az XP esetében ez eltarthat min. 5 percig is. Nem beszélve arról, hogy az Internet csatlakozása után kell legalább 2 perc ha csak az alap programokat nézem, amik rögtön keresik a gazdát a távoli szervereken. Igazából csak ezután tudod használni a géped teljes erőbedobással. Továbbá ha figyelmes vagy akkor Internet használatakor sokszor előfurdul, hogy valami vizsgálódik a merevlemezeden (olyankor krepeg). Csak próbaképpen tegyél fel egy Ubuntut az Wubival, mert ahhoz igazából nem kell érettségi sem, akkor rájössz, hogy a kettő között mekkora különbség van!! S akkor nem beszélek a további előnyökről. Valószínűleg még van mit tanulnod az élettől, ha annak ellenére mondasz véleményt egy olyan dologról amit ki sem próbáltál. Mert egy újnak a megismeréséhez sokkal több energiára van szükség, mint a meglévőhöz. Te valószínűleg nem is fogod kipróbálni, pedig a lelked mélyén érdekel a dolog, mert akkor nem fordítanál ennyi energiát a blogba írni, vagy akkor egy kukacoskodó, okoskodó emberke vagy.

pipacs128Damn Small Linux? http://damnsmalllinux.org/ Minimális konfig: # 486dx or 100% compatible processor # 8mb ram (16mb recommended) # CDROM drive

A ventilátor meg se moccan, a gép alig termel meleget. Az én ventilátorom sem igen moccan meg, csak amikor DVD-t írok. Webböngészés közben persze, hogy nem moccan meg.

puhoJó, csak nem mindegy, hogy mekkora gépnél nem moccan meg. Csak azért írtam amúgy ezt le, mert amíg XP volt rajta, folyamatosan pörgette, csak néha állt le, akkor is max egy percre, majd pörgött tovább. Arra akartam utalni vele, hogy nincsenek a rendszerben felesleges folyamatok, amik feleslegesen eszik a gépet ha akarod, ha nem.

szigetslitaz-t virtualboxban nézegettem hát nem nekem való... annyira nem vagyok nagytudású linux user :)

Puppy-ban a hangkártya és a hálózati kártya beállításait hogyan tudom lekérdezni?

gojkoEz azért nem egy felhasználóbarát rendszer, szóval turkálni kell egy kicsit a beállítófájlokban. ifconfig -a parancsal tudod megnézni a hálózati eszközök milyen értékeket tartalmaznak, ha még hasonlít valamennyire a slackware-re akkor a hállózati beállításokat pedig az /etc/rc.d/rc.inet1.conf fájlban tudod megváltoztatni, de még kicsit nézelődhetsz az /etc/hosts fájlban is. :)