"Az OpenSource programok többsége - elnézést - de gagyi"
Hát ezt a kijelentést azért nem hamarkodnám el ennyire.
Én sem vagyok egy játékmániás (évente 2-3 alkalommal játszok a gépen), de azért szerintem pl.: a NFS játékélménye gagyi, mert egy deka fizikája sincs az autónak. Ellenben eddig jónéhány olyan linuxos autós programot láttam, ami mind grafikában, mind élményben messze felülmúlja a hőn szeretett windows-os vackokat.
Én ha játszok, akkor repülök. Windows alatt a nagy kereskedelmi verziókból szinte csak olyan van, amivel megint csak nem művészet a repülés. A linuxos FlightGear "játékot" repülőgép-mérnökök és pilóták bevonásával írták, s érezni is. Ha nem olvasod el a mellékelt aerodinamikai könyvecskét (pdf), akkor nem is olyan egyszerű vezetni.
A másik: bocsi, nem tudom, hogyan is játszol Windows alatt (azaz legális a progi, vagy lopod), de ha az EA csinál(na) játékot linuxra, akkor kifizetnéd érte a borsos árat, vagy warezolnád (mert ilyet itt nem szokás csinálni...).
Szóval lehet, hogy az Openes játékok lassabban fejlődnek, mert programozóik nem érnek rá egész nap azt írni, viszont ingyen vannak, s meggyőződésem, hogy sok esetben verik a kereskedelmi változatokat. Egyébként nyitott a kapu, be lehet szállni a projektekbe ;)