Ezen én is agyaltam már. :-)
Az
Opera egész egyszerűen túl összetett egy átlagfelhasználónak. Nagyon jó, hogy egybeintegrálták a böngészőt, levelezőprogramot, IRC-klienst, news-klienst, RSS-olvasót, stb, de erre az internetezők 80-90%-ának nincs szüksége. Meg merem kockáztatni, hogy sokan még a füles böngészéstől is tartanak.
A másik jelentős tényező, hogy azért jópár weboldal nem jelenik meg helyesen Opera alatt. Elég 1-2 ilyen oldal, az máris nagy visszatetszést fog okozni az internetezőkben. Mint ha azt sugallná, hogy gyengébb képességű szoftverről van szó. (A Firefox is azután kezdett széles körben elterjedni, hogy ez a probléma az ő esetében megszűnt.)
A harmadik, szintén nem elhanyagolható tényező a népszerűség. Amikor pl. biztonságos és gyors Explorer-alternatíváról van szó, nagyon sokan - informatikusok között is - a Firefoxot mondják első helyen. Azt javasolják másoknak, és nem az Operát. Több cikk születik a Firefoxról, egyszerűen nagyobb körülötte a hírverés. (Ez szerintem nem csak a Google miatt van így, hanem nagyban hozzájárult a nagy előd, a már-már kultikus Netscape is.)
Negyedik tényező a megszokás. Aki már megszokott egy böngészőt, az nehezen fog áttérni egy újra, még akor is, ha az valamiben jobb. Az Explorerről könnyebben váltanak az emberek, mivel látják, hogy nem szednek be naponta 20 spywaret a konkurens böngészővel, de aki már megszokta a Firefoxot, az nem fog csak úgy átpártolni az Operához.