Hali!
dpkg-reconfigure xserver-xorg parancsot én is kipróbáltam egyszer, nem kellett volna, mert én is úgy elállítgattam a dolgokat, hogy a végén nem indult el a grafikus felület. Persze, ha ha az /etc/X11/xorg.conf fájlról csináltam volna biztonsági másolatot, akkor a problémát egyszerűen megoldottam volna, biztos valahogy meg lehet oldani újratelepítés nélkül, de én nem tudom hogy. (én újratelepítettem a kubuntut.) Fórumban egyébként többen írtak vga-k beüzemelésével kapcsolatban, nézd meg azokat!
Nekem kubuntu van felrakva, én is többféle megoldást kipróbáltam, de végül az lett, hogy nvidia-glx csomagot telepítettem, ubuntu-desktopot is telepítettem, utána meg a korlátozott
meghajtóknál a 3d-s gyorsítást kipipáltam, restart. Monitorom frissítési frekvenviája lecsökkent 75-ről 55 Hz-re, de mivel tft monitorom van, nem zavar.
Összegyűjtöttem néhány lehetséges megoldást:
Csomagkezelővel telepítsd az alábbi csomagokat:
nvidia-glx
nvidia-kernel-common
nvidia-kernel-source
xserver-xorg-video-nv
Rendszergazdaként /etc/X11/xorg.conf fájlban keresd meg a videokártyád szekcióját, ott az nv-t írd át nvidia -ra, mentés, restart.
Ha a grafikus felület újraindítás után nem akar elindulni, restartoljunk megint és a grub menüből a recovery módot válasszuk.
apt-get install joe
joe
Ctrl + K gombokat egyszerre lenyomod, majd elengeded őket és E betűt nyomsz (e mint edit).
/etc/X11/xorg.conf fájlban keresd meg a videokártyád szekcióját, ott az nvidiát-t írd át nv -re
Ctrl + K gombokat egyszerre lenyomod, majd elengeded őket és X betűt nyomsz (ez a mentés).
exit
dpkg-reconfigure xserver-xorg paranccsal lehet belepiszkálni az xorg.conf fájlba, de nekem ezután nem indult el a grafikus felület, úgyhogy a legegyszerűbb ha ehelyett adepttel telepítjük az ubuntu-desktop csomagot, kijelentkezünk és beállítjuk hogy gnome ablakkezelő töltődjön be és bejelentkezünk. A gnome menüből ki kell keresni a rendszer/adminisztráció/korlátozott meghajtók -at, itt be kell pipálni a 3d-s gyorsítást, resart és működik. Ha a kdm ezek után meghülyülne akkor ez a sudo dpkg-reconfigure kdm paranccsal javítható (gnome ablekkezelőnél gdm van).
Ha nvidia által kiadott zárt forrású drivert szeretnénk telepíteni, akkor:
CTRL+ALT+F1 billentyűk lenyomása után bejelentkezel, majd futási szintet kell váltani:
sudo telinit 1
sh NVIDIA-Linux-x86-1.0-xx.xx-pkg.run
Ok és tovább gombok nyomogatása.
sudo telinit 2
(Ha CTRL+ALT+F1 után nem akar lehalni az x server, akkor: sudo killall kdm)
Még annyi megjegyzést teszek, hogy joe helyett a nano program alapból a rendszer része, nem kell telepíteni. A joe-t meg azért vettem elő, mert valami doksiban olvastam róla annó.
Az nvidia által kiadott driverek nekem soha nem akartak feltelepülni, van olyan ismerősöm, akinek gond nélkül felment, és ugyanúgy próbáltam feltelepíteni mint ő, de nekem mégse akart működni más linux disztribek alatt sem, de mostmár nem is érdekel, mert a korlátozott meghajtós résznél sikerült működésre bírni.