teljesen kezdő linuxos vagyok, ma raktam fel az ubuntu-t, felraktam rá az NVidia drivert és újraindítottam a gépet. valamiért letöröltem a drivert és újraindítottam a gépet, nem tudta megnyitni a bejelentkezést, csak a parancssort. recovery-ben használtam a "dpkg-reconfigure xserver-xorg" parancsot, és állítgattam (gondolom valamit rosszul), most a bejelentkezésig eljutok, de miután beírom a jelszót, az ubuntu elindul, de az egész képernyő fehér lesz, csak a kurzor látszik. a videokártyám: NVidia GeForce FX 5600. mit csináljak? előre is kösz a segítséget!
NVidia driver és a fehér képernyő
Hali! dpkg-reconfigure xserver-xorg parancsot én is kipróbáltam egyszer, nem kellett volna, mert én is úgy elállítgattam a dolgokat, hogy a végén nem indult el a grafikus felület. Persze, ha ha az /etc/X11/xorg.conf fájlról csináltam volna biztonsági másolatot, akkor a problémát egyszerűen megoldottam volna, biztos valahogy meg lehet oldani újratelepítés nélkül, de én nem tudom hogy. (én újratelepítettem a kubuntut.) Fórumban egyébként többen írtak vga-k beüzemelésével kapcsolatban, nézd meg azokat! Nekem kubuntu van felrakva, én is többféle megoldást kipróbáltam, de végül az lett, hogy nvidia-glx csomagot telepítettem, ubuntu-desktopot is telepítettem, utána meg a korlátozott meghajtóknál a 3d-s gyorsítást kipipáltam, restart. Monitorom frissítési frekvenviája lecsökkent 75-ről 55 Hz-re, de mivel tft monitorom van, nem zavar. Összegyűjtöttem néhány lehetséges megoldást: Csomagkezelővel telepítsd az alábbi csomagokat: nvidia-glx nvidia-kernel-common nvidia-kernel-source xserver-xorg-video-nv Rendszergazdaként /etc/X11/xorg.conf fájlban keresd meg a videokártyád szekcióját, ott az nv-t írd át nvidia -ra, mentés, restart. Ha a grafikus felület újraindítás után nem akar elindulni, restartoljunk megint és a grub menüből a recovery módot válasszuk. apt-get install joe joe Ctrl + K gombokat egyszerre lenyomod, majd elengeded őket és E betűt nyomsz (e mint edit). /etc/X11/xorg.conf fájlban keresd meg a videokártyád szekcióját, ott az nvidiát-t írd át nv -re Ctrl + K gombokat egyszerre lenyomod, majd elengeded őket és X betűt nyomsz (ez a mentés). exit dpkg-reconfigure xserver-xorg paranccsal lehet belepiszkálni az xorg.conf fájlba, de nekem ezután nem indult el a grafikus felület, úgyhogy a legegyszerűbb ha ehelyett adepttel telepítjük az ubuntu-desktop csomagot, kijelentkezünk és beállítjuk hogy gnome ablakkezelő töltődjön be és bejelentkezünk. A gnome menüből ki kell keresni a rendszer/adminisztráció/korlátozott meghajtók -at, itt be kell pipálni a 3d-s gyorsítást, resart és működik. Ha a kdm ezek után meghülyülne akkor ez a sudo dpkg-reconfigure kdm paranccsal javítható (gnome ablekkezelőnél gdm van). Ha nvidia által kiadott zárt forrású drivert szeretnénk telepíteni, akkor: CTRL+ALT+F1 billentyűk lenyomása után bejelentkezel, majd futási szintet kell váltani: sudo telinit 1 sh NVIDIA-Linux-x86-1.0-xx.xx-pkg.run Ok és tovább gombok nyomogatása. sudo telinit 2 (Ha CTRL+ALT+F1 után nem akar lehalni az x server, akkor: sudo killall kdm) Még annyi megjegyzést teszek, hogy joe helyett a nano program alapból a rendszer része, nem kell telepíteni. A joe-t meg azért vettem elő, mert valami doksiban olvastam róla annó. Az nvidia által kiadott driverek nekem soha nem akartak feltelepülni, van olyan ismerősöm, akinek gond nélkül felment, és ugyanúgy próbáltam feltelepíteni mint ő, de nekem mégse akart működni más linux disztribek alatt sem, de mostmár nem is érdekel, mert a korlátozott meghajtós résznél sikerült működésre bírni.
kopibagoly"Persze, ha ha az /etc/X11/xorg.conf fájlról csináltam volna biztonsági másolatot" a "dpkg-reconfigure xserver-xorg" parancson ha végigmész az automatikusan csinál backupot az eredeti configról vagy legalábbis megkérdezi. méghozzá xorg.conf.aznapi_dátum néven. aztán recovery módban helyre lehet állítani.
gabenKösz a hozzászólást, eddig ezt nem tudtam, de mostmár tudni fogom :D
most live cd-n vagyok, és nem látok backupot. az biztos, hogy nem kérdezte. kopibagoly, első ránézésre elég bonyolultnak tűnik a leírásod (még sosem használtam linuxot), de köszönöm, próbálkozom vele. de a baj az hogy rögtön úgy kezdődik, hogy lépj be rendszergazdaként, én meg csak recovery módból tudok elindulni, mert bárhogy másképp próbálok belépni, egy üres, fehér képernyő fogad.
demon68recovery módban lépj be az X11 könyvtárba: cd /etc/X11 aztán add ki az ls parancsot az kilistázza a könyvtár tartalmát. én ha csak simán belepiszkálok és rámentek geditben az akkor is csinál backupot xorg.conf~ néven. szerk: ja és live cd-nél jó helyen nézted a backupot? ha csak simán az /etc/X11 könyvtárban nézted az legjobb tudomásom szerint a Live CD beállítófájlja. vagy felmountolja valahova automatikusan vagy neked kell a mountolni a partícióidat.
gabenmegtaláltam recovery módban a backup file-t. mit kell vele csinálnom, csak átneveznem? bocs hogy ennyire nem megy... viszont ha visszaállítom a backup filet, akkor nem fehér képernyő lesz, hanem ugyanúgy nem fogom tudni elindítani a grafikus módot, mint mielőtt módosítottam a xorg.conf filet. most el kell mennem és csak vasárnap tudok visszajönni. köszönöm hogy próbáltok segíteni.
demon68Ha az ember live cd-t használ, nem tud belepiszkálni a dolgokba, mert amihez rendszergazdaként lehet hozzáférni, az le van tiltva biztonsági okokból, ez a live cd-s dolog majdnem olyan mint a 22-es csapdája: rendszergazda jogosultság kéne, de rendszergazda meg nincs, bár nálam tapasztaltabb felhasználók az ilyen dolgokat is biztos meg tudják oldani. Live cd-ről a te általad előzőleg telepített ubuntu rendszered rendszerfájljait nemhiszem hogy el tudod érni, bár lehet hogy tévedek. Leírásom azért tűnhet bonyolultnak, mert én is többféleképpen próbálkoztam mire megszületett a megoldás, közben olvasgattam az ubuntu fórumot, itt egyes embereknek több problémájuk volt mint nekem, az ezekhez tartozó hozzászólások alapján megpróbáltam olyan leírást csinálni amiben minden benne van, gondolom nem sikerült. Ha kezdő vagy, lehet az lenne a legegyszerűbb számodra, ha újratelepítenéd az ubuntut, aztán gnome menüből kikeresnéd a korlátozott meghajtókat, aztán ott egy pipa, alkalmaz, ok, restart, és elvileg működik. Ha meg nem, akkor marad a leírásom és a fórumtémák, amiket régebben nyitottak. De mielőtt még újratelepítésnek nekiesnél, gaben kolléga módszerét próbáld ki, szerintem működnie kell. Én 2004 nyarán láttam először linuxot, suse 9.0 volt feltéve a gépemre, akkor még nem volt internetem. 2004 szeptemberében uhu linuxot kezdtem el használni, akkor kezdtem el áttérni linuxra, októberben meg lett internet hozzáférésem is. Nvidia driverek telepítésével próbálkoztam régebben is, de sosem jött össze. Egyetem miatt nem igazán értem rá linuxal foglalkozni. Sok leírást szereztem azóta erről-arról, de nincs arra időm, hogy rendesen nekiessek, max nyáron. Szóval lényegében 2004 nyara óta csak most idén nyáron sikerült 3d-s drivert beüzemelnem. Slackware fórumon olvastam, hogy mások is csak 2d-ben linuxoznak. Idővel és kitartással, sok olvasással és próbálkozással megoldódnak a problémák. (nem feltétlen az új hardver megvásárlása a problémák megoldása, mint ahogy sok windózfelhasználó hiszi)
nagyon köszönöm mindenkinek a segítséget, jó hogy van egy fórum ahol ha segítséget kér az ember akkor rögtön segítenek is neki. a gaben-féle módszer nem sikerült, marad az újratelepítés. lehet hogy később mégis vissza fogok váltani XP-re, mert tényleg sok probléma van vele, ehez hasonló driverproblémák is, de abban még nem volt olyan hogy teljesen elakadok és akkor fogalmam sincs mit kell csinálnom. egyelőre nekem az Ubuntu nem vált be, de még azt fogom használni, ha nincs vele gond, akkor marad is. szerk: újratelepítettem az Ubuntu-t, vele együtt a drivert is. driver nélkül a legnagyobb beállítható képernyőfelbontás 1024*768 volt és 60 HZ. telepítettem a drivert, maradt a max 1024*768, de max 54 HZ-re esett vissza. windows alatt 1024*1280 volt és 70 vagy 75 HZ erre nem emlékszem... el lehet érni ezeket az értékeket Ubuntu alatt is valahogy? a másik problémám, hogy mióta telepítettem a drivert, nem mindig van hang, újraindítom a gépet, és megint van. szerk 2: a "korlátozott meghajtók kezelése"-ben kivettem a pipát a driver elől, ujraindítottam a gépet, és jött az előző fehér képernyő. megint újratelepítettem az Ubuntut, de most kiválasztottam a live cd elindítása előtt az 1280*1024-es felbontást, és most megy 1280*1024-en 75 Hz-en, viszont hang megint nincsen. nem tudom , hogy megpróbáljam-e telepíteni megint az NVidia drivert