Kubuntu alatt a számítógép leállítás nekem is elvett néhány órát sz életemből. Több leírást találtam a neten, de egyik sem volt tökéletes, még az sem amiből az alábbi anyagot sikerült összebűvészkednem. Mivel én is most tanulom ezt a témát, szájbarágósan írok, talán így érthetőbb.
Op. rendszer KUBUNTU
Az op. rendszerbe légy azon a néven bejelentkezve mely nevet a telepítéskor adtál meg. Ha már e mellé felvettél user-t és azon vagy bent, hiába adod meg a „sudo su”-t konzolban nem fogsz tudni rendszergazdaként dolgozni.
KUBUNTU rendszerben vagy rendszergazdaként:
(A) nyiss egy konzolt - gépeld be: sudo su - ezután kéri a jelszót – add meg
gépeld be:
nano -W /etc/group
ez egy szerkesztő, annak utolsó sorába vedd fel a
shutdown:x:407:user1,user2
ahol a „user1” és a „user2” azon felhasználók nevei, melyek beléphetnek a rendszerbe. Lehet egy felhasználó de több is.
A szerkesztőből a kilépés „Ctrl+x” majd „i” majd ENTER. (magyar nyelvű rendszer esetén).
Ezzel a „group” állományhoz hozzáadtuk, hogy mely felhasználók zárhatják le a rendszert. A konzolt ne zárd be, ha megtetted lásd (A)
Most adjuk meg, hogy a leállítás ne kérjen jelszót:
konzol – begépel visudo
a szerkesztőben menj az utolsó sorra és gépeld be:
%shutdown ALL=(root) NOPASSWD:/sbin/halt
A szerkesztőből a kilépés „Ctrl+x” majd „i” majd ENTER. (magyar nyelvű rendszer esetén).
Ezután hozzunk létre egy fájlt, melybe egy script-et helyezünk el. Ez végzi a leállítást:
Konzolba begépel - nano -W /usr/bin/Astop
Ekkor egy üres állományt hoztunk létre melybe írd be: sudo /sbin/halt
Az így elkészült állományt futtathatóvá kell tenni így: chmod +x /usr/bin/Astop
Így a script kész is van. Most egy ikont kell létrehozni az asztalon, hogy arra kattintva le lehessen állítani a rendszert. Ennek menete:
asztalon üres helyre jobb klikk
ablak megjelenik ott: „Új elem létrehozása” – „Alkalmazásra mutató link”
A megjelenő lapon a szöveget cseréld ki pl: „Kikapcsolás”
Az ikonra klikk és megváltoztathatod az ikont.
Majd a lényeg: „Alkalmazás” fülön Tallózás - Itt meg kell keresni az /usr/bin könyvtárban az „Astop” állományt.
OK és már kész is. Eddig négy gépen csináltam meg és ment is mind a négyen.
megjegyzés:
az állomány név „Astop” lehet más is ha akarod pl „ki.kapcs”. Így a *.kapcs kiterjesztést könnyebb keresni.
Sok sikert: Foby