Az Ubuntut annyira megszerettem hogy már nem is használom az XP-t. Egyetlen problémám maradt, az AutoCAD. Wine alatt nem akart működni sehogy sem, a virtuális gép meg túl macerás és kicsit lassú is, meg ugye zabálja a ramot. A nyílt forrású CAD-ek meg nagyon nehézkesen kezelhetők még (legalább is számomra mindenképp), és az egyik legkomolyabb (BRL CAD - szilárdtest-modellező) meg nem is integrált, egy halom kisalkalmazás, halom ablak, tipikus unix prg. Most nem akarok megtanulni egy ekkora rendszert elölről, úgy, hogy egy csomó kompromisszumot kell kötni. A Varkon is meglehetősen ijesztő sok év AutoCAD tapasztalat után, persze drukkolok nekik. Utánanéztem mennyibe kerülnek a fizetős alternatívák, csak úgy kíváncsiságból. Az AutoCAD ugye kilőve mert a kocsim árából csak a 2D-s változatot adnák oda (igen, valóban nem X5-ös bömim van) és csak virtuális gépen megy. Vannak linuxos dolgok is (VariCAD, Medusa4) de azok sem elég olcsók és azokat is újra kéne tanulni.
A végére hagytam a legolcsóbbakat, az IntelliCAD változatokat, mert azok is Windows-osak és annyira olcsók hogy nem tartottam valószínűnek hogy számomra használhatók (a QCAD nem közösségi kiadásának árkategóriája).
Végül kínomban kipróbáltam és ledöbbentem. Kiderült hogy azért ilyen olcsó, mert ez egy konzorcium és egy halom cég szállt be a fejlesztésbe akik mind a saját, pici eltérésekkel rendelkező változatukat adják, tehát nem egy nagy közös termék hanem sok nagyon hasonló.
Na most nem hogy kifogástalanul megy Wine alatt, de gyosrabb mint az acad a Virtualbox-on. És nem hogy AutoCAD kompatibilis, de elképesztően profi klónja. Ugynazok a parancsok, LISP, tökéletes DWG-megnyitás, a menüje is szinte ugyanaz, eddig nekem mindent tud amit az AutoCAD. 100 $ a legolcsóbb változat, és az már 3D-s. Csak felületek vannak, ebben még nincs benne a szilárdtest modellező (azért már kőkemény 75 rugót kellene csengetni, hehe, de az nekem nem is kell igazán) és valósághű render sincs. De azt meg lehet oldani ha épp kell, mert arra már vannak fejlett alternatívák opensource-ban, és lehet exportálni (Pl. a Blender támogatja a DXF-et).
Nekem a 4M nevű cégé jött be (125 EUR az alap): http://www.4msa.com/index.htm
A CMS IntelliCAD-je még olcsóbb, az alap változat 100 dolcsi körül van. Ránézésre ugyanaz (az ikonok kicsit eltérnek és némileg a menüszervezés) de érezhetően lassabb mint a 4M.
Természetesen a trial-ok ingyen letölthetők.
Úgyhogy erősen tanakodom hogy megveszem, és minden legális lesz az otthoni gépemen, CAD rendszerrel, ray-tracing-gel. Sosem gondoltam volna...