az Ubuntu Filozofia egy mondatban összefoglal minket embereket, annak minden jo és rossz vonzatával együtt. emberségesség mint pozitiv jelzö, ezt nincs is értelme ragozni.
van viszont egy másik tulajdonságunk is, ami nélkül nem lehetnénk emberek. ez nem más, mint a féltékeység, a hatalomvágy, az "enyém-tied" játék, és még sorolhatnám. viták, nézeteltérések mindig vannak, és az elöbbi negativ jelzöket sem kell szivre venni, ha egy vitában tudjuk hol a határ. mindkét fél részéröl. mindenki tudja, rá mi és mennyire vonatkozik, olyan ez mint a szállj magadba szöveg.
az emberi természetböl adodoan a következö a meglátásom: a több mint 11ezer felhasználonk gyakorlatilag azt csinál amit akar - van aki jelen van, van aki nincs, van aki aktiv, van aki talán már itt sincs. éltem nyugat europában és a közel-keleten egyaránt, és mindenhol találkoztam korlátoltabb és modernebb gondolkodásu emberekkel is. egyetlen dolgot emelnék ki, és ez sajnos az egész világpolitikára is igaz. egy elnyomott társadalomban mindenkinek a (titkos) vágya, hogy érvényesüljön, és mindig van valaki akire egy vitában rá lehet fogni az okot, hogy miért is veszekszünk valojában. legyen ez most az Microsoft, mert nem politizálunk.
páran ugy gondolják, hogy ez igy nem jo, és legyen inkább egy szabad társadalom. ez lesz majd a Linux, ebben mindenki egyetért. csakhogy a szabadság mámoréban mindig lesznek olyanok, akik ugy vélik, hogy most már nincs diktatura ami elnyomjon, ergo végre felépithetem az én "szabad" királyságomat.
egyetlen probléma van: nagyon kevesen nönek fel értelmileg ahhoz, hogy észrevegyék, hogy ez nem "amerika a lehetöségek országa", hanem ez a "halado, modern emberiség", ahol mindenki egyenlö, és azért nincsenek szabályok (pedig vannak), mert azt az erkölcsünk és intelligenciánk egyedileg határozza meg.
példa: nem attol vagy elegáns, hogy öltönyt veszel, hanem attol, hogy tudsz benne viselkedni.
kérdés: minek akkor az öltöny? ugye milyen egyszerü? :)
ezért tartom fontosnak, hogy a közösségünk védelme (elitsége) érdekében - és ez akár vonatkozhatna minden ubuntus vagy linuxos mainstream-oldalra/blogra (stb) ne csak egy föszabály legyen leirva, hogy legyél "normális", hanem ahogy a winfos sem etikus, mert megadom neki a tiszteletet (végülis közel 20 évig használtam, és megoldottam vele a problémáimat), ugyanugy az ujoncokkal tudatositani, hogy amit valaki már leirt, az nem azért van, hogy ne olvassa el, hanem forumon ujra megkérdezze, mert erre én is azt mondom RTFM.
egy kopasz, akinek egyébként magamat is tartom, mert 2 év után is csak GUI-t vagyok hajlando használni, elöször igenis járjon utána, hogy mit jelent linuxot használni más oprendszer helyett, és a Linux közösség tagjának lenni.
egy régi motoros pedig legyen olyan tapintatos, hogy nyilvánvalo lustaságom vagy nemtörödömségem miatt, ugy küldjön el a k* anyámba, hogy még én helyeselhessek, hogy milyen igaza van.
mikor felkelek, elsö dolgom végignézni kedvenc ubuntus oldalaimat, a .hu-val kezdve, és én is azt látom, hogy akik csinálják az oldalt eljutttak valameddig, de most már nagyon közel járunk a ponthoz, hogy azt az egy mondatot, hogy "emberség másokkal szemben" definiáljuk, és - magyar modi szerint -, 76578436453574 paragrafusbol állo törvény keretében lefektessük, hogy mit szabad és mit nem. valoban szükség van erre?
tudom, tul kevesen dolgoznak a .hu-n azon, hogy az irdatlan mennyiségü felhasználot kielégitsék, és vannak privát blogok is, mégis a magyarok eredendö mentalitása miatt, én amondo vagyok, hogy néha kellenek keményebb hangvételü vitaforumok is, mert emberi mivoltunkbol kifolyolag csak ez tud elöre vinni minket.
"te legyél kicsit piszkosabb, te meg kicsit tisztább" - A Pusztito (S.Stallone, Wesley Snipes)