sokadikpeterAzért annyira nem nagy ördöngösség. Én sem vagyok nagy linuxos, egy ubuntu servert azért már csak összehoztam LAMP, SSH, Samba szolgáltatásokkal. Kellő mennyiségű próbálgatás és utánaolvasás után simán megy. Főleg amióta Server Edition telepítésekor megadhatjuk, hogy LAMP-t tegyen fel...
Ajánlom az Ubuntu Server Guide-ot, minden le van írva benne ami az alap konfighoz kellhet.
Van GUI egyébként Ubuntu Server-hez is (mármint webes), pl webmin, ebox. De ha nagyon nem megy a parancssor egy asztali konfigurációból is lehet szervert csinálni, a csomagok ugyanazok...
Ajánlom (persze ha van hozzá vasad) a virtuális gépre telepítést (VirtualBoxot ajánlom). Gyakorlatilag kevés memóriával elboldogul, és ha elszúrsz valamit csak letörlöd és már kezdheted is újból. Bőven jó kisérletezgetésre és az asztali konfigurációddal semmi nem történik. Nem kell hozzá külön gép, könnyebben utánanézel bárminek. ha meg már eléggé megy, felraksz egy OpenSSH-t, és lehet indítani képernyő nélkül, aztán bessh-zol a szerverre, és ugyanott vagy, csak egy fokkal elegánsabban. Annyi, hogy tesztelésnél nem localhost-ot írsz be, hanem belső ip-t. De azt hiszem ez elviselhető :)