Sziasztok!
Első gépemet többhavi fizetésemből vettem 1997-ben, PII, 233 MHz, felhúzva 266-ra, noname (6ABX2) Intel 440BX alaplappal, Intel740(Darvin 740, szintén noname...) videokártyával, kemény 32 MB ram, 2 GB hdd. Vicces, hogy ma ennyi tárolókapacitás van a telefonomban. :) Egészen sokáig használtam, először a boltban 'rajta felejtett' OEM Win '95-el, Aztán hamar összespóroltam még 32 MB ram-ra, És már ment is rá a Win '98. Aztán lett még egy 2 gigás vinyó bele, és megkezdődtek a próbálkozások. Volt azon a gépen sok minden, persze hozzáértés nélkül és főleg kiváncsiságból: SUSE-ból vagy 3 verzió, Mandrake-ból is kettő, Solaris, BeOs, Win NT, Win Me, lehet nem is mondtam mindent. De olyan körülményesek voltak, és annyira nem voltak driverek, hogy mindegyik megmaradt próba szintjén. A későbbi gépeken is voltak próbálkozásaim, de főleg wmware-re telepítgettem. Az volt a baj, hogy aki nem konyított valamit a programozáshoz, az a windowsos környezeten kívül meg volt halva. És valljuk be, nem volt túl szép a grafikája sem a pár évvel ezelőtti linux rendszereknek. A karakterkészletek sem voltak az igaziak, pláne élsimítás nélkül. Egyébként ment minden, ha egy szakértő beállította, de valahogy nem volt az igazi, és Isten ments, hogy valaki kevésbé hozzáértő bármibe belenyúljon. Én pedig nem vagyok profi. :)
A következő gépem AMD K6-2 450 MHz(? Olyan ez, mint a nő. Az elsőre emlékszik leginkább az ember. A többi csak úgy jön...) egy Asus alaplapban, abba már 384 MB ram, 40 GB hdd, 32 megás videokártya és cd-író is került. Ennél történt meg a váltás véglegesen a '98-ról xp-re.
A következő gépem P4 Celeron 1GHz, Abit VH6T alaplapon, 1,33-ra húzva, beleköltöztetve az előző gépem minden alkatrészét a spórolás jegyében.
Jelenleg két gépem van. Egy AMD x2 4800-as Asus M2N SLI Deluxe alaplapban, 2 GB ram, 250 GB hdd, 128-as Asus passzív hűtéses videokártya a csend jegyében, Chieftec táppal, És Win xp-vel. Egyelőre. A másik gépem egy MSI Wind U100 netbook, amin az xp felismerte bizonyos részeit mint rosszindulatú szoftvert, és biztos, ami biztos, le is tiltotta. Onnantól kezdve nem lehetet w-lan-ra csatlakozni sem. Ezen úgy felhúztam magam, hogy elhatároztam, lecserélem. Az index.hu-n olvastam( http://index.hu/tech/2009/05/12/linux_valo_a_netbookra/ ), hogy netbookra ubuntut-t telepített a cikszerző, és jól használható, ráadásul még cd-olvasó sem kellett a telepítéshez. Nosza, hajrá, legyalultam az xp-t, próba-cseresznye alapon. Jelentem: a netbookomon marad az ubuntu. Meg vagyok elégedve vele. Majdnem, mert arra még nem tudtam rávenni, hogy a HirTV késleltetett adását lejátsza nekem. De nem adom fel, egyszer csak összejön az is. Az asztali gépet meg majd meglátjuk. Még szokni kell. Mindenesetre, ezzel már el lehet lenni, van sok jópofa progi, kis odafigyeléssel nem csesszük szét a rendszert sem. Ha még pár százaléknyian átállunk erre, akkor már a szoftvergyártók is jobban fognak rá fejleszteni.
Bocs a szófosásért. :)