Nem tudom ki hogy van vele, de én rengeteget szoktam ökörködni a gitárommal.
Linux alá a rakarrack egy elég kellemes megoldás lehet mind azoknak akik próbálnak áttérni erre az operációs rendszerre, illetve az egyik disztribúciójára. Nem azt mondom, hogy tökéletes, de több mint a semmi és persze cserébe élvezhetjük a JACK minden előnyét és annak minden hátrányát is. (inkább előnyét) :D Szóval...
Vágjunk is a közepébe!
A "leírás" Ubuntu 9.04-es verziójához készült, de régebbi verzióknál is mennie kell így!
Természetesen FELELŐSSÉGET NEM VÁLLALOK az itt leírtakért... Úgy hogy mindenki saját felelősségére játsszon! :)
Lehet kimaradt egy két dolog, ezeket hozzászólásoknál lehet jelezni.
/ ha valaki találkozott hasonló leírással az azért van mert az is az én blogom :) /
Töltsük le a programot:
rakarrack
Ezeket a csomagokat a synaptic segítségével keresgéljük ki és telepítsük,
akinek fenn vannak ezek annak örök bodottá. :)
build-essential (több csomag tartozik hozzá azokat is)
libfltk1.1
libfltk1.1-dev
libxpm4
libxpm-dev
libjack0.100.0-0
libjack0.100.0-dev
libasound2
libasound2-dev
libjack0
libjack-dev
jackd
alsa-driver telepítése kihagyható, ha alapból van hang!
Akinek nem az van vagy nincs egyáltalán hangja az itt folytassa a hangkártya típusának megfelelően:
ALSA
vagy
Hangkártya hivatalos oldaláról szedjük le a driver-t! A lenti csomagokra van szükségünk!
alsa-driver
alsa-lib
Ha megvolnánk a hangkártya driverének telepítésével és nem írt ki semmilyen hibát, akkor menjünk a alsa-lib-hez ahova kicsomagoltuk...
alsa-lib (ezt installálni kell mindenképp)
0, sudo su
1, ./configure
2, make
3, make install
Most telepítsük fel a
rakarrack-ot!
1, ./configure
2, make
3, make install
Elvileg hiba nélkül lefutott, ha fenti csomag mindegyike fel van telepítve!
Indítás menete: (Alkalmazások -> Hang és Videó)
1, Nyissuk meg a Jack Control-t
2, Majd utána nyissuk meg a rakarrack-ot
Jack Control-ban click a Start-ra a Connection résznél pedig állítsuk be értelemszerűen, hogy mely hang ki-be menet hova menjen! Például így:
Kép
Utána megy minden magától, ne felejtsük el a rakarrackon belül ráklikkelni FX On-ra!:)
Ha nem lenne hang így se akkor a hangbeállításoknál a rendszeren belül állítsuk a hangbemenetet
Line In-re! (és oda is kössük a gitárt)