Üdvözöljük az ubuntu.hu oldalán

Itt megtalálhatja a rendszerrel, illetve a nyílt forráskódú alkalmazásokkal kapcsolatos információkat, érdekességeket. Csatlakozzon a beszélgetésekhez, blogoljon, segítse Ön is a közösséget. Jó fórumozást kívánunk!
Blogok

Grub2 helyreállítása Windows telepítés után

" Amennyiben egy gépen fent van a Windows és valamilyen Linux (pl. Ubuntu, Mandriva) akkor a gép indításakor a választást a rendszerek között a Grub segítségével tudjuk megoldani. Azonban ha valami miatt újra kell telepíteni a Windowst, akkor a Windows felülírja a saját boot managerével a Grubot, ami azonban nem tud Linuxot indítani. Így kézzel kell visszaraknunk a Grubot." - charlie És a Grub2 -őt is; ami leváltja - így már alapértelmezett - a Karmic Koala -ban a Grub -ot. Megoldásként szükséged lesz a Karmic Koala Live Cd -re. A rendszert a lemezzel kell elindítani, majd lépjünk át valamilyen terminál ablakba. Az Alt+F2 billentyűk megnyomása jó megoldás lehet. Adjuk ki a következő parancsot:

sudo fdisk -l
Valami hasonlót fogsz látni:
/dev/sda1 29 8369 66999082+ 83 Linux
/dev/sda2 * 8370 13995 45190845 7 HPFS/NTFS
/dev/sda3 13996 14593 4803435 5 Extended
/dev/sda5 13996 14593 4803403+ 82 Linux swap / Solaris
Csatoljuk fel a linuxos partíciót és készítsük elő a chroot környezetet: [értelemszerűen az sda1 helyére a saját partíciód kerüljön]

sudo mount /dev/sda1 /mnt
sudo mount --bind /dev /mnt/dev
sudo mount --bind /proc /mnt/proc
Ha szükséges, másoljuk át a resolv.conf -ot:
sudo cp /etc/resolv.conf /mnt/etc/resolv.conf
Lépjünk be a chroot környezetbe:
sudo chroot /mnt
A chroot környezetben nincs szükség a sudo előtagnak, mivel root -ként hajtjuk végre a parancsokat. Amennyiben módosítani szeretnél a grub paraméterein, akkor add ki a következő parancsot:
nano -w /etc/default/grub
A módosítások érvénybe léptetéséhez szükség van a
grub-update
parancsra. Ezek után telepítsük/hozzuk helyre a grub2 -őt:
grub-install /dev/sda
Amennyiben hibát ad vissza, futtassuk le a:
grub-install --recheck /dev/sda
parancsot. Végezetül lépjünk ki a chroot környezetből, csatoljuk le a meghajtókat, majd indítsuk újra a rendszert.
exit
sudo umount /mnt/dev
sudo umount /mnt/proc
sudo umount /mnt
sudo reboot
Forrás ___________ ..:: Sevoir ::..

Hozzászólások (45)

A hozzászólások nem engedélyezettek ennél a cikknél

" Amennyiben egy gépen fent van a Windows és valamilyen Linux (pl. Ubuntu, Mandriva) akkor a gép indításakor a választást a rendszerek között a Grub segítségével tudjuk megoldani. Azonban ha valami miatt újra kell telepíteni a Windowst, akkor a Windows felülírja a saját boot managerével a Grubot, ami azonban nem tud Linuxot indítani. Így kézzel kell visszaraknunk a Grubot." - charlie És a Grub2 -őt is; ami leváltja - így már alapértelmezett - a Karmic Koala -ban a Grub -ot. Megoldásként szükséged lesz a Karmic Koala Live Cd -re. A rendszert a lemezzel kell elindítani, majd lépjünk át valamilyen terminál ablakba. Az Alt+F2 billentyűk megnyomása jó megoldás lehet. Adjuk ki a következő parancsot:

sudo fdisk -l
Valami hasonlót fogsz látni:
/dev/sda1 29 8369 66999082+ 83 Linux
/dev/sda2 * 8370 13995 45190845 7 HPFS/NTFS
/dev/sda3 13996 14593 4803435 5 Extended
/dev/sda5 13996 14593 4803403+ 82 Linux swap / Solaris
Csatoljuk fel a linuxos partíciót és készítsük elő a chroot környezetet: [értelemszerűen az sda1 helyére a saját partíciód kerüljön]

sudo mount /dev/sda1 /mnt
sudo mount --bind /dev /mnt/dev
sudo mount --bind /proc /mnt/proc
Ha szükséges, másoljuk át a resolv.conf -ot:
sudo cp /etc/resolv.conf /mnt/etc/resolv.conf
Lépjünk be a chroot környezetbe:
sudo chroot /mnt
A chroot környezetben nincs szükség a sudo előtagnak, mivel root -ként hajtjuk végre a parancsokat. Amennyiben módosítani szeretnél a grub paraméterein, akkor add ki a következő parancsot:
nano -w /etc/default/grub
A módosítások érvénybe léptetéséhez szükség van a
grub-update
parancsra. Ezek után telepítsük/hozzuk helyre a grub2 -őt:
grub-install /dev/sda
Amennyiben hibát ad vissza, futtassuk le a:
grub-install --recheck /dev/sda
parancsot. Végezetül lépjünk ki a chroot környezetből, csatoljuk le a meghajtókat, majd indítsuk újra a rendszert.
exit
sudo umount /mnt/dev
sudo umount /mnt/proc
sudo umount /mnt
sudo reboot
Forrás ___________ ..:: Sevoir ::..

Azt szeretném tudni, hogy ezzel a módszerrel le lehet-e cserélni a grub-ot grub2-re?

current88A Karmic Koala -ban már a grub2 az alapértelmezett. Ez a leírás a windows operációs rendszerek által okozott hibát javítja ki. Válaszom: nem érdemes cserélni "maszekban" ;-)

Sevoirértem. Arra gondoltam, hogy le lehet-e cserélni pl az jaunty álltal telepített grub-ot. ill. van-e értelme?

Ennyivel később: 3 hónap

Ha meg szeretném változtatni a grub2-ben hogy más legyen az alapértelmezett operációs rendszer, azt hogy csináljam?

Ennyivel később: egy hónap

SevoirÉn látom. Például azt, hogy a Grub2-vel ellentétben kifogástalanul működik ;) Ez meg elég fontos szempont, lássuk be. A fenti tutorial --az ubuntu-com/help -en lévő őseredetiéhez hasonlóan-- teljesen használhatatlan, ugyan végrehajt hibajelzés nélkül, de az égadta világon semmit nem állít helyre :-/ Ebből az egész grub2-ből annyi maradt meg bennem, hogy hogyan lehet teljesen tönkrevágni azt, ami egyszer már legalább jól működött. Mielőtt újratelepítem a linuxot (micsoda szégyen,ugye ) azt azért még megkérdezném valakitől, hogyan tehetem meg mindezt úgy, hogy ez a borzalom véletlenül se kerüljön a boot partíciómra még egyszer?

RitanaMost csak arra adok ötletet, hogy ne legyen grub2 a gépeden -> 9.04 telepítés -> ezután rendszerfrissítés, és marad a grub. De a másik topikodban kaptál egy linket, azt nézd át először. A grub2 még új, biztos, hogy vannak hibái, viszont jó néhány emberkénél működik "rendesen". Mikor olyan idős lesz mint az elődje, és megjelenik az utódja, akkor ez lesz a "szuper jó".

Ennyivel később: 18 nap

Köszönöm :) újfent segítettél :) öhm.... mégsem jó. Grub visszajött, de a win-t nem indítja el- win7 loadert ad XP helyett. Help?

Ennyivel később: 2 hónap

VándorA W7 telepítésnél létrehoz magának egy 100mega méretű boot particiót ami mivel aktiv partició (boot flag) a következő xp telepítésnél úgy került felhasználásra hogy az xp nem a c-re tette a rendszerindítást hanem erre, mivel ez volt megjelölve mint erre alkalmas hely. A .buntu meg azt látja hogy ilyet a win7 szokott csinálni. :)

Ennyivel később: 2 hónap

Sziasztok, nekem is per pillnanat hasonlo a problémám, azaz winxp install után elszált az ubuntum(Ubuntu 10.04) Miután megcsináltam a fent leirtak, vagyis kb a feléig juttok, ezt kapom: ubuntu@ubuntu:~$ sudo fdisk -l Disk /dev/sda: 80.0 GB, 80026361856 bytes 255 heads, 63 sectors/track, 9729 cylinders Units = cylinders of 16065 * 512 = 8225280 bytes Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes Disk identifier: 0xe326e326 Device Boot Start End Blocks Id System /dev/sda1 * 1 1912 15358108+ 7 HPFS/NTFS /dev/sda2 1913 9729 62790022 f W95 Ext'd (LBA) /dev/sda5 1913 2549 5116671 7 HPFS/NTFS /dev/sda6 2550 8453 47423848+ 7 HPFS/NTFS /dev/sda7 8454 9535 8691133+ 83 Linux /dev/sda8 9536 9729 1558273+ 82 Linux swap / Solaris ubuntu@ubuntu:~$ sudo mount /dev/sda7 /mnt mount: special device /dev/sda7 does not exist ubuntu@ubuntu:~$ valami ötlet, elöre is kösz! MEGOLDVA ez alapján: https://help.ubuntu.com/community/Grub2#Reinstalling%20from%20LiveCD

Ennyivel később: 4 hónap

Köszi szépen a leírást nagyon részletes és nekem most pont ez kellett.

Ennyivel később: 9 hónap

Nekem is hasonló gondom volt. A leírás alapján meg is csináltam és szépen elő is jött a boot menü. A linux gyönyörűen fut is róla, de ha a windowst szeretném indítani hibaüzenet jön, majd visszadob a boot menübe. A hibaüzenet: Error: no such device: 9640EC1340EBF7BF. Error: device format "/dev/sda,msdos1" invaild: must be (f|h)dN, with 0 <= N = 128. Error: no such disk. Segítségeteket előre is köszönöm.

Magorhelsore egy sudo update-grub2 ha nem segit, akkor gksu gedit /etc/fstab ebben a fajlban keress egy ehez hasonlo bejegyzest # /windows was on /dev/sda4 during installation UUID=DAB4898DB4896D37 /windows ntfs defaults,umask=007,gid=46 0 0 a kiemelt reszt kell modositani, ugy, hogy gparted-et megnyitod, duplakatt a particiora, a megjeleno ablakban az UUID -s sort kimasolod, majd atirod ezt a szamot az fstab windows particio UUID-jenek

MagorhEz így hol szerepel: "/dev/sda,msdos1" /dev/sda vagy /dev/sda1 stb. de /dev/sda,msdos1 még nem találkoztam vele így. Nekem gyanús az a "sdavesszőmsdos1", így összefolyva.

Htibién itt látom :oD ... nem az fstab-ban van, ott kéne a space, bár így is gyanús ...

KimariteOtt is azt írja A-Ty, hogy nem jó: Mivel a leírás lehetőséget ad a grub.cfg módosítására, ezét te felteszem véletlenül beszúrtál egy hibás részt. set root='(/dev/sda,msdos1)' Ennek kellene itt állni (szerintem) set root='(/dev/sda1)' Megnéztem én is a grub.cfg fájlomat, és nincs ilyen vesszős meghatározás benne (/dev/sda,msdos1), csak (/dev/sda1).