Két éve fogalmam sem volt, mi az az Ubuntu. Ha egy kollégámról nem hiszem azt, hogy szórakozik velem, talán sosem próbálom ki a rendszert. Persze ehhez még kellett az is, hogy Kiri hozzámvágjon egy CD-t.
Örömmel fedeztem fel, mennyit fejlődött a Linux, mióta valamikor fél évezreddel ezelőtt kipróbáltam a 6-os Mandrivát. Lényegesen felhasználóbarátabb, mint volt, a hardvertámogatás a korai időkhöz képest jelentősen javult, ráadásul nagy létszámú közösség csoportosult a rendszer köré - elsősorban a felhasználókból.
Szerencsére nemcsak én, de a redmondi óriás is úgy látja: az Ubuntu komoly kihívója lehet az asztali operációs rendszerek piacán. A szoftverkínálat elképesztő, a leggyakrabban használt programtípusokból nemritkán 8-10 különböző közül is választhatunk.
Mindent egybevetve, igen kellemes rendszert kap a gépére az, aki bármilyen okból is Ubuntura váltott, akár Windows-ról, akár más Linux-disztribúcióról.
Legalábbis eddig ez így volt, kérdéses, hogy a jövőben is így lesz-e?
Sok-sok apróbb-nagyobb idegesítő hiba is akad, de a legnagyobbat nemrégiben fedezték fel: add-ont raktak a Karmic Koala Alpha 3 Firefoxába (Multisearch). Olyat, ami felhasználói szokásokat gyűjt és reklámokat jelenít meg - teszi azonban mindezt anélkül, hogy megkérdezné a usert, mi több, a fejlesztők soha sehol nem informálták a felhasználókat az információgyűjtésről és a lehetőség kikapcsolásának mikéntjéről.
Ennek következtében többen is rendszerrel együtt szállított spyware-nek titulálják a Multisearch-öt - én is. Miért teszem? Azért, mert nem tájékoztattak előre, hogy ilyen és olyan információkat fognak gyűjteni rólam, teszik ezt mégis sunyin, kussban maradva. Nagyon hasonlít ez egy másik, profitorientált cég hozzáállására: "ha feltűnik a felhasználóknak, majd kivesszük". Ne tréfáljunk egymással, itt azért súlyos bizalmi kérdésről van szó! Az Ubuntu elsősorban ebből a bizalomból szerzi a felhasználóit és többen megemlítették, hogy ez most odavan! Szóljatok előre, hogy ilyen-olyan feature-rel láttátok el a rendszert, valamint arról, hogy lehet kikapcsolni, de ne utólag! Ha előre tudom a dolgot, nagy valószínűséggel szívesen beleegyezek a szokások gyűjtésébe, de ezentúl semmi ilyenben nem veszek majd részt. Sajnos, én sem tudok ezentúl úgy tekinteni az Ubuntura, hogy ne gyanakodjak. Eddig sem tartoztam azok közé, akik új verzió érkezésekor azonnal frissítenek, de most aztán végképp megvárom a tapasztalatokat, mielőtt frissítek.
Ubuntu fejlesztők: ezt ne csináljátok! Itt lenne a nagy lehetőség megtörni a Windows egyeduralmát a desktop OS-ek piacán, erre elrontjátok ezt az esélyt. Nem mostanság lesz még egy ekkora lehetőség a FLOSS közösség előtt a piacszerzésre (netbookok, MID-ek), de ezzel élni kell, nem pedig visszaélni!