macskabenzinNa, aha. Abba a hibába estél, amibe igen sok kezdő/leendő linux alapú rendszer felhasználó esik.
Az egy dolog, hogy meg van a lehetőség, hogy eredetileg windowsos programokat (úgyahogy) futassunk Wine segítségével linux alapú rendszeren, de az nem jelenti azt, hogy kell is. Windows Live Messengernek, és uTorrentnek mindenképp van alternatívája Ubuntun. Sőt! Alapból telepítve is vannak. Skypenak meg direkte van linuxra írt verziója. Virtual DJhez nem tudok hozzászólni.
Mi az, hogy alternatíva? A uTorrent kétségtelen egyike a legjobb Windows-os torrent klienseknek, Windowson. De ez nem azt jelenti, hogy Ubuntun is. Az alapból települt Transmission nem egészen úgy néz ki, mint a uTorrent, nem is rendelkezik a uTorrent összes funkciójával de úgymond "hétköznapi" torrentezésre alkalmas. Ha ennek ellenére egy funkció gazdagabb és uTorrentre jobban hasonlító torrent kliensre vágysz, akkor az telepíthető gond nélkül, úgy hívják, hogy Deluge. (Esetleg más szerint úgy, hogy KTorrent. ;) Mindezek mellett természetesen ha nem tudsz meglenni uTorrent nélkül, akkor az egész jól fut Wine alatt, csak épp mivel nem natív Ubuntus program, ezért itt-ott problémákba ütközhet. (Pl. neked kell megoldani, hogy társuljon a .torrent fájlokhoz minden esetben, ha néha rossze kedve van nem megy a tálca ikon, és úgy általában nem úgy néz ki, mintha Ubuntura készült volna, nem fogja felvenni a témádat.)
MSN. Nem tudom, hogy a hivatalos Windows Live Messenger hogy bírja Winet, de van egy gyanum, hogy egyáltalán nem. Viszont ettől még nem kell megvállnod az MSN-s ismerőseidtől, mert Ubuntun alapból fent van a Pidgin. Ez a program nemcsak MSN hanem yahoo, AIM, GTalk és még egy pár egyéb instant üzenet küldő szolgáltatással is kompatibilis. Kétségtelen, nem tökéletesen. Hang és videó üzenetküldés talán az, ami egyeseknek mindenképp hiányozhat. Ha enneke ellenére kicsit "MSNszerűbb" MSN kliensre vágysz, akkor telepítsd fel az Emesene-t vagy az AMSNt. Az elöbbi szebb, simább, gyakorlatilag teljesen jó, csak perpill. hang és videó hívást nem tud ő sem (még). AMSN viszont arra is képes, bár többen több problémát is fel tudnának sorolni, hogy miért ne használd.
Skype. Sajnos ő már nehéz ügy. Wine alatt esélytelen lesz, az biztos. Natív Ubuntus Skyperól viszont szintén sok jót nem hallottam. Bár sosem próbáltam. Kérdezz utána, megoldás van, csak én nem ismerem.
Virtual DJ. Passz. Asszem ez lesz az a program, amit valóban Wine alatt fogsz futtatni.
Még mielött megkérded (vagy tévedésbe esel Windowsos megszokások után), hogy telepítünk bármit is Ubuntura? Kezdő vagy, az alábbi megoldást válaszd:
Alkalmazások menü alján van egy Hozzáadás/Eltávolítás menüpont. Itt van MINDEN, amire első körben szükséged lehet, leszámítva Skypeot. Ennyi, nem külső oldalakról összeszedett ezt az amazt. Miért jó ez? Mert ez egy megbízható forrás, tehát, ezektől nem lesz baja a gépednek, nincsenek benne káros programok.
Összegezve tehát, (szerintem) Ubuntun:
* uTorrent helyett deluge
* Windows Live Messenger helyett emesene
* Windowsos Skype helyett Linuxos Skype
* Virtual DJ helyett... hát Virtual DJ wine alól, én jobbat nem tudok